Ga naar de inhoud
kalender WRC 2023  
datum rally winnaar 2022 winnaar 2023
19-22/01 Monte Carlo Loeb Ogier
9-12/02 Zweden Rovanperä Tänak
16-19/03 Mexico - Ogier
20-23/04 Kroatië Rovanperä Evans
11-14/05 Portugal Rovanperä Rovanperä
1-4/06 Italië Tänak Neuville
22-25/06 Kenia Rovanperä Ogier
20-23/07 Estland Rovanperä Rovanperä
3-6/08 Finland Tänak Evans
7-10/09 Griekenland Neuville Rovanperä
28/09-1/10 Chili - Tänak
26-29/10 Europa - Neuville
10-13/11 Japan Neuville Evans
stand WRC 
  rijder auto punten
1. Kalle Rovanperä (Fin) Toyota 235
2. Elfyn Evans (GBr)  Toyota 191
3. Thierry Neuville Hyundai 184
4. Ott Tänak (Est) Ford 162
5. Sébastien Ogier (Fra) Toyota 114

Elfyn Evans maakt titelstrijd razend spannend met zege in Kroatië

 zo 23 april 2023 14:51
Elfyn Evans vloog naar zijn 6e WK-zege.

De Welshman Elfyn Evans heeft voor het eerst in bijna twee jaar nog eens een WK-rally gewonnen. De Toyota-rijder sloeg zijn slag in Kroatië en haalde het voor de Est Ott Tänak (Ford) en de Fin Esapekka Lappi (Hyundai), die zijn overleden ploegmaat Craig Breen eerde met een derde plek.

Rally van Kroatië (na 16 ritten)
1. Elfyn Evans (GBr, Toyota) 2u50'54"3
2. Ott Tänak (Est, Ford) op 27"
3. Esapekka Lappi (Fin, Hyundai) 58"6
4. Kalle Rovanperä (Fin, Toyota)
1'18"3
5. Sebastien Ogier (Fra, Toyota) 1'28"
     
Opm Thierry Neuville gaf op in rit 11  

Rally van Kroatië

14:48

Elfyn Evans wint, Neuville is beste in Power Stage

Elfyn Evans had al bijna twee jaar geen WK-rally meer gewonnen en maakte in Kroatië een einde aan de droogte, goed voor zijn zesde zege uit zijn carrière. 

"Deze overwinning lijkt niet erg belangrijk in vergelijking met wat er is gebeurd met mijn vriend Craig Breen. Ik mis Craig", zei Evans. Zijn Ierse collega kwam om het leven tijdens de voorbereiding op de rally van Kroatië.

Thierry Neuville, de ploegmaat van Breen, had pech op zaterdag, maar won op de slotdag wel nog de Power Stage, goed voor 5 WK-punten.

Neuville staat zo op de 5e plek, op 11 punten van leider Sébastien Ogier. Dat de top 5 nog zo op een zakdoek staat, is zeldzaam.

22/04/23
20:20

Elfyn Evans op kop voor slotdag

Elfyn Evans profiteerde van de crash van Thierry Neuville in de 3e rit vandaag, de 11e rit allround, om aan de leiding te komen. En de Welshman gaf die in zijn Toyota niet meer af. Hij verstevigde zijn koppositie nog wat, ook al kon hij geen enkele rit winnen.

WK-leider Ogier won vandaag 3 ritten, wereldkampioen Rovanperä 4. In de stand leidt Evans met 25 seconden op Ott Tänak (Ford) en 55 op Esapekki Lappi (Hyundai). Ogier is 4e op 1'49", Rovanperä 5e op 1'51".

Morgen zijn er nog 4 ritten.

20:10

Neuville: "Wilden graag winnen"

Sinds de 2e klassementsrit reden Neuville en zijn co Martijn Wydaeghe aan de leiding. Onze landgenoten én met hen het hele Hyundai Motorsport-team droomden van de eindwinst om zo hun overleden teamgenoot Craig Breen te eren.

"Ik wil me excuseren ten opzichte van het team. We wilden hier zo graag winnen. We vochten en droomden van die zege, maar het heeft niet mogen zijn."

"Als je strijdt voor de zege, dan gebeurt het al eens dat je een foutje maakt met grote gevolgen.  Daar moeten we mee leven", zei Thierry Neuville vanuit de assistentiezone in Zagreb.

"Ik remde iets te laat, waarna de wagen links achteraan uitbrak en aan de buitenkant iets raakte dat verscholen zat in het gras. Ik wist meteen dat onze rally voorbij was."

De Hyundai van Neuville was niet zwaar beschadigd. Morgen gaat de Belg opnieuw van start en wil hij in de powerstage nog enkele WK-punten scoren.

11:36

Drama voor Neuville

Thierry Neuville heeft in Kroatië een gouden kans laten liggen om dikke WK-punten te scoren en misschien wel een 18e WRC-zege.

Neuville lag aan de leiding toen hij in de 11e rit in een bocht bij een slipper een rots aan de kant van de weg raakte. Met zijn Hyundai schampte hij nog een boom om vervolgens tot stilstand te komen.

De schade aan de auto was te groot om vandaag nog voort te kunnen rijden. Neuville kan op de slotdag opnieuw in de dans springen, maar dan wel met de nodige straftijd. Geen ultiem eerbetoon aan zijn vorige week overleden ploeggenoot Craig Breen dus.

11:36
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21/04/23
19:15

Neuville leidt na dag één

Thierry Neuville (Hyundai i20 N Rally1) heeft de eerste wedstrijddag van de Rally van Kroatië als leider afgesloten. Neuville kwam vrijdagochtend aan de leiding toen Sébastien Ogier (Toyota Yaris Rally1) lek reed en moest stoppen om een wiel te wisselen. De Fransman deed dat in een recordtijd van 1'07. 

Op identiek dezelfde plaats reed Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Rally1) lek, waarna beide Toyota's moesten achtervolgen. Ogier sloot de dag af als vijfde, Rovanperä is achtste. Neuville won vrijdagochtend één klassementsrit. 

Vrijdagnamiddag maakte de zon plaats voor een dik wolkendek. Neuville hoopte op regen en gooide twee regenbanden in de koffer. Op wat gedruppel op het einde van de tweede klassementsrit na bleef het droog. De Toyota's gokten, hoopten op droog weer en trokken aan het langste eind. Neuville bleef leider, maar zag Elfyn Evans naderen tot op 5"7. Ott Tänak is derde en volgt op een halve minuut.

Zaterdag worden er twee lussen van telkens vier klassementsritten gereden. Zondag wachten nog eens twee lussen van twee klassementsritten. De Rally van Kroatië eindigt zondagnamiddag omstreeks 14u15.

19:14
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:46

Thierry Neuville: "Het wordt een heel moeilijk weekend"

20/04/23
13:25

Neuville: "Proberen te genieten, zoals Craig zei"

Vanochtend om 11 uur ging de shakedown van de Rally van Kroatië van start. Een bijzonder moment, want het waren de eerste competitieve kilometers sinds de crash van Craig Breen één week geleden.

Eén wagen bleef achter in het assistentiepark, die van Craig Breen. De wedstrijdwagen was volledig klaar en stond centraal in de assistentieruimte toen zijn teamgenoten Thierry Neuville en Esapekka Lappi naar de shakedown vertrokken.

Op het einde van de eerste doortocht beschreef Neuville zijn gevoelens: "We vinden het allemaal jammer wat er gebeurd is. Het wordt voor iedereen een zwaar weekend. Maar als team en als rallyfamilie moeten we sterk zijn en moeten we verder gaan. Dat is ook wat Craig absoluut gewild zou hebben."

"Het wordt geen gemakkelijk weekend. Ik denk dat we ervan moeten proberen te genieten, dat is ook de boodschap die Craig ons meegaf. Hopelijk kunnen we voor Craig een goed resultaat behalen. Dat is het doel."

13:25
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:20

Teammaat Lappi: "Aan het beven aan het stuur"

De auto's van Breens ploegmaats Neuville en Lappi zijn gedecoreerd in de kleuren van de Ierse vlag en overal zijn er uitspraken van Breen aangebracht. "Don't let anyone ever put you down, because only you know your true potential" is een van de meest geciteerde uitspraken van Breen de voorbije week.

Lappi kwam totaal ontredderd en met tranen in de ogen aan de finish van de shakedown. "Het is fantastisch wat het team in zo'n korte tijd met deze auto gedaan heeft. Toen ik net over de finish reed was ik aan het beven. Iedereen verwerkt het anders. Ik heb het er bijzonder zwaar mee."

Voormalig teamgenoot Ott Tänak was ook onder de indruk. "Met mij gaat het wel. Ik weet dat het een moeilijk en veeleisend weekend wordt voor iedereen van ons. Ik ben leeg van binnen en het vreet ons allemaal op", waarna hij in de camera keek en begon te glimlachen.

"Ik was zondag bij de familie en ze wilden dat ik voor Craig naar de camera zou glimlachen. Dat doe ik dan ook. Ik was blij om bij hen te zijn. Dankjewel daarvoor. We blijven doorgaan, net als jullie."

"Het is moeilijk voor iedereen, maar met mij gaat het wel", sprak de jonge wereldkampioen Kalle Rovanperä. "Het is belangrijk dat iedereen hier is om voor Craig te rijden."

19/04/23
20:14

Neuville in auto met Ierse vlag

Hyundai had deze week met 3 auto's moeten deelnemen aan de Rally van Kroatië, maar na de dood van Craig Breen blijven er nog maar 2 over. Een daarvan wordt bestuurd door Thierry Neuville en zal in de Ierse kleuren geverfd worden ter herinnering aan Breen.

"Naast onze speciale auto's hebben we een rouwregister in onze ontvangstruimte, dat nadien met de familie gedeeld zal worden", zegt Hyundai-teambaas Cyril Abiteboul.


20:12

Craig Breen werd gisteren begraven, het is een emotionele tijd geweest voor ons allemaal. We nemen in Kroatië deel om hem te eren.

Cyril Abiteboul (teambaas Hyundai)
20:07
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.