Ga naar de inhoud

Kévin Vauquelin wint Franse strijd in uitgeregende Tour du Jura

 za 15 april 2023 16:22
Vauquelin kwam als eerste uit de mist op de top van de Mont Poupet.
Vauquelin kwam als eerste uit de mist op de top van de Mont Poupet.

Kévin Vauquelin heeft zaterdag de Tour du Jura cycliste gewonnen, een Franse eendagskoers over 165,8 kilometer tussen Poligny en Mont Poupet. De 21-jarige renner van Arkéa-Samsic kwam solo aan, 17 seconden voor zijn 2 landgenoten Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Guillaume Martin (Cofidis).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De koers werd pas op  26 kilometer van het einde opengebroken. Net nadat de vroege vlucht werd gegrepen, ging Alessandro Verre (Team Arkéa Samsic) er dan maar alleen vandoor. De Italiaan reed een voorsprong van meer dan 40 seconden bij elkaar, waardoor het peloton vol aan de bak moest. 

 

Het was de ploeg van Thibaut Pinot die het initiatief nam. De FDJ-ploeg had perfect getimed, aan de voet van de laatste klim kregen ze Verre in het vizier. 

 

Op de Mont Poupet (4 km aan 8,4%) bedankte Thibaut Pinot zijn ploegmaats voor het harde werk en viel hij aan. Hij kreeg 4 renners met zich mee:  Kévin Vauquelin, Guillaume Martin, Nans Peters en de Australische titelverdediger Ben O'Connor

Vauquelin imponeert op slotklim

Door die versnelling werd Verre in geen tijd gegrepen en gelost door het elitegroepje, het sein voor zijn ploegmaat Vauquelin om het te proberen. 

Op 2 km van de top knalde de 21-jarige Fransman weg van zijn rivalen.  Vauquelin reed in de gietende regen steeds verder weg, pogingen van Pinot en Martin brachten de achtervolgers niet meer dichter.

Vauquelin verscheen zo als 1e uit de mist op de top van de Mont Poupet. Het is de 3e overwinning uit zijn nog jonge carrière, in februari won hij al de eerste etappe en het eindklassement in de Tour des Alpes Maritimes et du Var.

Pinot sprintte 17 seconden later naar de 2e plaats, net voor Martin die het Franse podium vervolledigde. 

Vauquelin volgt op de erelijst Ben O'Connor op, die na Nans Peters op de 5e plaats strandde.