Ga naar de inhoud

Van de explosie van Pogacar tot het breken van Van Aert: dit was de Ronde van Vlaanderen in 7 momenten

 zo 2 april 2023 16:28

De Ronde van Vlaanderen heeft de verwachtingen ingelost. Een fenomenale Tadej Pogacar heeft iedereen op een hoopje gereden. Zijn krachttoer begon op de Kwaremont, op de Kruisberg kon zelfs Van Aert niet meer volgen. Herbekijk hieronder de sleutelmomenten.

1. Nog 140km: dwaas manoeuvre zet de koers al vroeg op zijn kop, Tim Wellens breekt sleutelbeen

Wat een ravage op 140 kilometer van de finish. Een renner van Bahrain-Victorius verliest in de graskant de controle over zijn fiets en stuurt los het peloton in. 

 

Wat volgt is een groot domino-effect. Bij de slachtoffers onder andere Jasper Stuyven en Julian Alaphilippe. Ook Wout van Aert geraakt gehavend aan zijn knie. 

 

Tadej Pogacar verliest in deze fase al een belangrijke ploegmaat: Tim Wellens wordt met een sleutelbeenbreuk afgevoerd naar het ziekenhuis.

2. Nog 120km: indrukwekkende groep vol sterke mannen gaat op zoek naar de vroege vlucht

Terwijl de meeste renners in het peloton hun wonden likken na de grote val, sluipen een paar sterke mannen weg. Enkele namen: Asgreen, Pedersen, Van Hooydonck, Trentin en Cosnefroy. Voor UAE is Matteo Trentin mee vooruit.

 

Op 80 kilometer van de finish smelt de vroege vlucht en de twaalfkoppige tegenaanval samen. Samen bouwen ze tot meer dan 3 minuten voorsprong uit. 

3. Nog 55km: Pogacar ontbindt zijn duivels op de Kwaremont

Voor Tadej Pogacar is het welletjes geweest. Op de Oude Kwaremont knalt hij de rest uit het wiel en gaat hij op zoek naar de koplopers. 

 

Wout van Aert en Mathieu van der Poel happen naar adem, maar verliezen de Sloveen nooit uit het oog. 

4. Nog 45km: de Grote 3 komen samen op de Koppenberg

Pogacar vindt het nog te vroeg om solo te gaan en geeft niet het volle pond. En met onder andere de hulp van Christophe Laporte komen Van Aert en Van der Poel aansluiten. 

 

Op de top van de Koppenberg blijven alleen de Grote 3 nog over. Ze hebben 1 minuut achterstand op de kopgroep.

5. Nog 30km: Van Aert breekt op de Kruisberg

Mathieu van der Poel dropt een bommetje op de kasseitjes van de Kruisberg. Pogacar zit meteen op het wiel van de Nederlander, Wout van Aert moet een gaatje laten. 

 

Intussen is Mads Pedersen weggeglipt uit de kopgroep. De Deen anticipeert op de komst van Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel. 

6. Laatste keer Kwaremont/Paterberg: Pogacar gaat vol voor de zege

Pogacar en Van der Poel sluiten aan bij de kopgroep, maar zullen daar niet lang blijven zitten. Bij het opdraaien van de kasseitjes van de Oude Kwaremont gaat de Sloveen ervandoor. 

 

Op de uitloper heeft hij ook Mads Pedersen opgepeuzeld. Pogacar geeft niets van zijn voorsprong af op de Paterberg. Nog 13 kilometer wind op kop richting Oudenaarde. 

 

Mathieu van der Poel volgt op een halve minuut, een groep met van Aert en Pedersen geven een minuut prijs. 

7. Pogacar wint de Ronde van Vlaanderen

Tadej Pogacar doet wat hij vooraf gezegd had: solo de Ronde van Vlaanderen winnen. 

 

Mathieu van der Poel bolt als tweede over de finish. Mads Pedersen wint de sprint om de 3e plaats tegen Wout van Aert.

Gerelateerd: