Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Ine en Ruben voor de Ronde: "Sterkere blokken tegenover SD Worx dan we tot nu toe zagen"

 za 1 april 2023 13:25
Lotte Kopecky maakt het zegegebaar in de Omloop: zondag opnieuw in de Ronde?
Lotte Kopecky maakt het zegegebaar in de Omloop: zondag opnieuw in de Ronde?

Wie volgt zondag Lotte Kopecky op in de Ronde van Vlaanderen? Kan het Kopecky zelf worden? Naar wie is het nog uitkijken? Wie kan er misschien verrassen? Veel vragen, maar ook veel antwoorden: onze commentatoren Ruben Van Gucht en Ine Beyen blikken vooruit op de Ronde bij de vrouwen.

Kan Lotte Kopecky winnen of zit ze vast in het ploegenspel?

Lotte Kopecky rijdt bij SD Worx in de sterkste ploeg van het vrouwenpeloton, maar de Nederlandse formatie heeft wel verschillende ijzers in het vuur. Is dat een zegen of een vloek voor onze landgenote?

 

Ruben: "Dat is op dit moment onmogelijk te voorspellen. Het kan allebei. Maar het is zoals Tom Boonen zei: "Als je uit het ploegenspel wil blijven, moet je zelf koersen"."

 

Ine: "En van vroeg aangaan, maar dat doet een Marlen Reusser ook. Iedereen zal er vroeg aan willen beginnen."

 

Ruben: "Op die manier kan het wel een mooie koers worden..."

 

Ine: "Ja, maar het zorgt binnen de ploeg misschien ook wel een beetje voor een sfeer waarbij je wat tegen elkaar gaat rijden."

 

(lees voort onder de foto)

Lotte Kopecky
Lotte Kopecky

"Kopecky is sterker dan vorig jaar"

Lotte Kopecky mag zondag met rugnummer 1 starten in de Ronde van Vlaanderen, na haar overwinning van vorig jaar. Kopecky reed dit jaar 4 koersen: ze won in de Omloop en Nokere Koerse en werd nipt geklopt in de Strade. In Gent-Wevelgem vierde ploegmate Marlen Reusser en werd Kopecky 70e na een val. Hoe goed is Kopecky nu?

 

Ine: "Ik vind Lotte beter dan de vorige jaren. Haar manier van demarreren is veel snediger. Ze heeft meer explosiviteit. Als je haar zag aangaan op de Muur en in de Strade Bianche, dat was veel flitsender. Als zij aangaat, kan bijna niemand volgen."

 

Ruben: "Ik sluit me daar helemaal bij aan. Ik denk ook dat Kopecky sterker is geworden en dat zal misschien ook nodig zijn. En misschien start ze zondag ook met meer vertrouwen, omdat ze het al eens gedaan heeft."

 

"Na de Omloop zei Kopecky dat alles in het teken van de Ronde en Roubaix staat. Er was dus nog ruimte voor verbetering. In Gent-Wevelgem heeft ze Reusser moeten laten gaan, maar ze was wel heel goed."

Ik vind het een goeie zet van Kopecky om minder te koersen. Ze heeft meer frisheid ingebouwd. Zondag zal ze er staan.

Ruben Van Gucht

Ine: "In de ploeg van Kopecky is het ook gewoon een kwestie van met de goeie rensters mee te zijn of als eerste weg te zijn."

 

Ruben: "Ik vind het ook een goeie zet van Kopecky om minder te koersen. Ze heeft meer frisheid ingebouwd. Vroeger reed ze ook nog al die midweekkoersen zoals de GP Samyn. Het is niet slecht dat ze in haar programma geknipt heeft. Ze zal er zondag zeker staan."

 

(lees voort onder de foto)

Lotte Kopecky triomfeerde vorig jaar in Vlaanderens Mooiste.
Lotte Kopecky triomfeerde vorig jaar in Vlaanderens Mooiste.

De factor Van Vleuten

Veel koersen heeft Annemiek van Vleuten dit voorjaar nog niet gereden: de Ronde van Valencia, de Omloop en de Strade Bianche. De Ronde van Vlaanderen wordt zondag haar 4e wedstrijd van het seizoen.

 

Ruben: "Dat zij erbij komt, is toch een heel belangrijke factor. Van Vleuten is er eentje die per definitie altijd van vroeg koerst. Je zit dus niet per se met rensters van SD Worx die tegen elkaar moeten koersen om eerst weg te zijn, want er is nog een concurrente met wie je moet mee zijn. Zij gaat vroeg koers maken."

 

Ine: "Bovendien heeft Van Vleuten ook Lippert en Mackaij, die ook koers zullen willen maken. Ik denk dat we sterkere blokken zullen hebben tegenover SD Worx dan dat we tot nu toe gezien hebben."

Ik denk dat we sterkere blokken zullen hebben tegenover SD Worx dan dat we tot nu toe gezien hebben.

Ine Beyen

Ruben: "Dat is interessant wat Ine nu zegt. Een ploeg die bij machte was om een Reusser terug te halen, dat had je niet in Gent-Wevelgem. De ploegen zullen sterker zijn. Een Lippert of Mackaij zijn beter dan wie nog in de finale in Gent-Wevelgem zat. Die kunnen misschien nog een Kopecky, Reusser of Vollering terughalen."

 

Ine: "En ik vond Trek ook niet slecht rijden in Dwars door Vlaanderen, met Shirin van Anrooij en ook Elisa Longo Borghini, die weer in goeie doen is. Ik denk dat er meer concurrentie zal zijn."

 

"Intrinsiek is SD Worx de sterkste ploeg, maar Trek en Movistar zijn bijna even sterk. Alleen spelen ze het tactisch op dit moment misschien iets minder goed uit."

 

(lees voort onder de foto)

Annemiek van Vleuten omringd door haar ploegmakkers in de Omloop.
Annemiek van Vleuten omringd door haar ploegmakkers in de Omloop.

Hoe sterk zijn Vos en Van Vleuten?

Ook Marianne Vos staat zondag aan de start van de Ronde. Net als Van Vleuten telt Vos maar weinig koersdagen dit jaar: 20e in de Trofeo Binda en 3e in Dwars door Vlaanderen. Van Vleuten en Vos leefden tot nog toe vooral op hoogte. In welke conditie komen de ervaren Nederlandse dames aan de start?

 

Ine: "Vos is goed, dat hebben we al kunnen zien in Dwars door Vlaanderen. Misschien mist ze nog een klein procentje, maar ze kiest er ook echt haar wedstrijden uit. Ze gaat niet veel koersen, dat kan misschien ook niet meer op haar leeftijd. Maar afgelopen woensdag oogde ze echt heel sterk."

 

Ruben: "Absoluut, al vind ik dat ze er de laatste jaren in de Ronde van Vlaanderen iets te vaak is doorgezakt diep in de finale. Dwars door Vlaanderen is toch een andere koers dan de Ronde."

 

"Wanneer het in volle finale kopvrouwen tegen elkaar is, durft ze erdoor te zakken. Dan is ze net iets te veel sprinter en dat is ook geen schande. Tegen de Vos van 10 jaar geleden was het misschien een ander verhaal geweest."

Annemiek van Vleuten mag je nooit afschrijven. Kijk maar naar het WK.

Ruben Van Gucht

Ine: "En van Van Vleuten weten we heel weinig, alleen dat ze het afgelopen jaar meer dan 30 weken op hoogte gezeten heeft. In de winter heeft ze wel getraind op snedigheid, dus ze zou beter moeten zijn. Toch ga ik niet zeggen dat ze even goed zal rijden als vorig jaar."

 

Ruben: "Ze heeft wel weinig wedstrijdritme, al weet een Van Vleuten ook wel 100 procent waarmee ze bezig is. Ik denk dat ze al met betere kaarten naar de Ronde gekomen is, maar voor alle duidelijkheid: je mag Van Vleuten nooit afschrijven. Kijk maar naar het WK. Ze kon eigenlijk niet meer winnen, maar deed het toch."

 

Ine: "En met Lippert en Mackaij heeft ze ook 2 heel sterke ploegmaats. Dat heeft ze in de Ronde nog nooit gehad."

 

Ruben: "En ook nog Sierra, die vorig jaar 4e was. Een goeie ploeg hebben is tof, maar ik ben toch eens curieus wie er nog allemaal bij zal zijn wanneer het peloton over de Hotond trekt."

 

(lees voort onder de foto)

Marianne Vos en Marlen Reusser in Dwars door Vlaanderen.
Marianne Vos en Marlen Reusser in Dwars door Vlaanderen.

Dark horses Van Anrooij en Georgi

In het rijtje favorieten bij de vrouwen zijn het steevast dezelfde namen die naar voren geschoven worden. Maar kan er iemand verrassen en in welke richting moeten we dan kijken?

 

Ine: "Is Shirin van Anrooij nog een dark horse? Die is echt supergoed aan het rijden. In Dwars door Vlaanderen was ze een van de beste vrouwen in koers en ze won eerder ook de Trofeo Binda, een van de lastigste wedstrijden in het vrouwenpeloton."

 

Ruben: "Ook Pfeiffer Georgi is iemand om in de gaten te houden, al is zij wel gevallen. Dat neem je toch altijd mee."

 

Ine: "Ja, maar ze is wel echt in goeie doen en heeft ook al heel wat vertrouwen getankt."

 

(lees voort onder de foto)

Pfeiffer Georgi won de Classic Brugge-De Panne.
Pfeiffer Georgi won de Classic Brugge-De Panne.

Shari Bossuyt, de Belgische joker

Van Belgische kant is het natuurlijk vooral uitkijken naar Lotte Kopecky, maar is er nog een landgenote die de koers kan kleuren?

 

Ine en Ruben in koor: "Shari Bossuyt."

 

Ine: "Bossuyt zou het misschien wel kunnen. En ze heeft ook al bewezen dat ze goed een koers kan lezen."

 

Ruben: "Als ze over de Hotond kan geraken, dan kom je met de besten in de finale. Maar dat is iets wat je helaas niet vaak ziet bij de vrouwen: eentje die het lef heeft om te durven meegaan en haar troeven op tafel smijt."

Shari Bossuyt kan misschien wel meegaan en ze heeft ook al bewezen dat ze goed een koers kan lezen.

Ine Beyen

Ine: "Dat is iets wat ze bij SD Worx wél doen. Zij gooien constant troeven op tafel, al hebben zij er natuurlijk wel 5 of 6. Dat kan niet elke ploeg zich permitteren."

 

Ruben: "Ja, maar een Bossuyt, Georgi of Van Anrooij moeten ook niet wachten tot na de Oude Kwaremont, wanneer de grote kanonnen doortrekken."

 

"Maar als een Van Anrooij doortrekt, is het toch opletten. Die kan wel dragen, die stopt niet met rijden. Ze gaat ook niet kapot. Reusser heeft dat ook: niet afgeven, gewoon doorrijden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: