Ga naar de inhoud

Waarom wint Quick Step nauwelijks in Vlaanderen? Lefevere: "Moeten minder gespannen koersen"

 wo 29 maart 2023 14:00
Tim Merlier
Tim Merlier is de enige die dit jaar heeft kunnen oogsten in Vlaanderen voor Soudal-Quick Step.

De wielerploeg van Patrick Lefevere stapelt ook dit jaar de zeges op, maar niet in Vlaanderen. Enkel Belgisch kampioen Tim Merlier kon een koers winnen. "We krijgen momenteel slaag", geeft de chef van Soudal-Quick Step toe, "maar een overwinning hangt in de lucht."

Patrick Lefevere is een man van vele oorlogen. De 68-jarige manager blijft rustig onder de laagconjunctuur van zijn team in Vlaanderen.

 

"Soms trek ik me op aan het verleden. In 2001 hadden we niks na Gent-Wevelgem", vertelt hij over zijn toenmalige ploeg Domo - Farm Frites. "Ik heb toen een uur in een donker bureau gezeten."

 

"We hadden nog geen prijs gereden, ook wereldkampioen Romans Vainsteins niet. Slechter kon niet."

 

"Niet veel later reden we naar 1, 2 en 3 in Parijs-Roubaix. Hoop doet leven", stelt Lefevere, die Knaven zag winnen voor Museeuw en Vainsteins.

In 2001 hadden we niks. Tot we in Parijs - Roubaix naar 1, 2 en 3 reden.

Patrick Lefevere
Johan Museeuw, Servais Knaven en Romans Vainsteins
22 jaar geleden was het wachten tot in Roubaix. Toen bezette Lefeveres team het hele podium.

"We krijgen slaag in Vlaanderen"

In de buitenlandse rittenkoersen loopt het gesmeerd voor Soudal - Quick Step. Remco Evenepoel en zijn teamgenoten reden er 19 overwinningen bij elkaar.

 

Belgisch kampioen Tim Merlier oogstte als enige in Vlaanderen. Twee weken geleden sprintte hij naar de overwinning in Nokere Koerse.

 

"En 17 keer eindigen we op de tweede plaats", geeft Patrick Lefevere mee. 

 

"Niet slecht, maar we zijn gefocust op Vlaanderen", geeft de teambaas toe. "En momenteel krijgen we hier slaag."

Een kopman als Van Aert, Van der Poel of Pogacar hebben we niet.

Patrick Lefevere

Omdat de tegenstand ook ijzersterk voor de dag komt. "Met Van Aert, Van der Poel en Pogacar wordt het moeilijker", weet Lefevere. "Zo'n kopman hebben we niet, maar we konden het wel opvangen door de collectieve sterkte."


Lefevere blijft zijn werknemers verdedigen. "Met Vlaanderen en Roubaix komt de hoofdschotel er nog aan, mijn renners krijgen nog altijd het voordeel van de twijfel. De ploeg rijdt niet slecht, maar ze kan wel een resultaat gebruiken."


"Het hangt in de lucht, als ze minder gespannen koersen. Op 120 km van de streep hoef je niet aan te vallen", besluit de manager.

Gerelateerd: