Ga naar de inhoud

Ex-F1-kampioen Nelson Piquet moet 900.000 euro betalen voor racistische opmerking over Lewis Hamilton

 za 25 maart 2023 12:26
De uitspraak kwam vorige zomer naar boven.
Nelson Piquet liet zich ongeoorloofd uit over F1-kampioen Lewis Hamilton in een podcast.

Een Braziliaanse rechter heeft Nelson Piquet, drievoudig wereldkampioen in Formule 1, een boete van 5 miljoen Braziliaanse real (900.000 euro) gegeven voor racistische en homofobe opmerkingen over Lewis Hamilton. Vier mensenrechtenorganisaties hadden de 70-jarige schoonvader van Max Verstappen aangeklaagd.

Piquet maakte de beledigende opmerkingen in een podcast die in november 2021 werd opgenomen, maar die pas vorige zomer de ophef creëerde. Piquet gaf zijn mening over de botsing tussen Hamilton en Verstappen in de Grote Prijs van Groot-Brittannië.

Verstappen, die een relatie heeft met Piquets dochter Kelly, crashte hard en moest zelfs voor onderzoek naar het ziekenhuis. Piquet gebruikte in de podcast een woord over Hamilton dat in Brazilië als racistisch wordt beschouwd.

Hij ontkende zelf wel dat het zo bedoeld was. In een fragment dat later opdook, maakte Piquet ook homofobe opmerkingen over de Britse rijder die 7 wereldtitels veroverde.

De Braziliaan, wereldkampioen in 1981, 1983 en 1987, bood excuses aan voor zijn "ondoordachte" opmerkingen. De organisatie van de Formule 1 en de internationale autosportfederatie FIA veroordeelden de uitlatingen van de Braziliaan.

Hamilton noemde het "een ouderwetse manier van denken die geen plaats verdient in onze sport".

Een ouderwetse manier van denken die geen plaats verdient in onze sport.

Lewis Hamilton

Verstappen nam het op voor zijn schoonvader. "Ik ken Nelson goed, heb al heel wat tijd met hem doorgebracht en hij is absoluut geen racist", zei de wereldkampioen, toen de zaak afgelopen zomer naar buiten kwam.

"Hij is een aardige en relaxte kerel, maar hij had dat woord niet moeten gebruiken. Het is beledigend en zeker in de huidige tijd kan dat echt niet meer."

De geldboete van Piquet zal gebruikt worden voor fondsen die zich inzetten voor gelijkheid en inclusiviteit.