Ga naar de inhoud

VIDEO: Franse skiër Simon Billy pakt snelheidsrecord met 255,5 km/u in zijn achtertuin

 do 23 maart 2023 11:57
Simon Billy is afkomstig van Vars in de Hautes-Alpes.
Simon Billy gaat zijn vader achterna. Vars is de enige piste ter wereld waar je een record kan skiën.

De Fransman Simon Billy is in zijn opzet geslaagd: de 31-jarige alpineskiër heeft gisteren in eigen land het snelheidswereldrecord op 255,5 km/u gebracht.

Billy behoort tot een beroemde familie van snelheidsskiërs uit Vars, waar de enige piste ter wereld ligt die gehomologeerd is om snelheidsrecords op te vestigen. Vars is een dorpje van geen 1.000 inwoners in het departement Hautes-Alpes, waar iedereen iedereen kent.

"Het was de run van mijn leven", triomfeerde Billy. "Ik was sereen en vol vertrouwen bij de start."

"Dit record bij mij thuis is een collectieve overwinning. Ik maakte hier al heel wat records mee. Vandaag werd een kinderdroom realiteit."

Vader Philippe zette in 1997 het wereldrecord op 243,902 km/u op de piste van Chabrières, waar Simon al van jongs af traint.

Zoon Simon skiede het huidige record van de Italiaan Ivan Origone, die in 2016 geflitst werd met 254,958 km/u, van de tabellen.

Hij vertrok op 2.715 meter hoogte op een piste met een verval van 495 meter en een maximale hellingsgraad van 98 procent.


Snelheidsskiërs kunnen 200 km/u bereiken in minder dan 6 seconden. De discipline was een demonstratiesport op de Olympische Winterspelen van Albertville in 1992, maar raakte niet definitief op het olympische programma.