Ga naar de inhoud

Belgische sportsector hekelt verbod op gokreclame: "Het schiet het doel voorbij"

 do 23 maart 2023 23:36
Onder meer Patrick Lefevere, CEO van Soudal-Quick Step, tekende de brief.

Het nieuwe wettelijke kader rond gokreclame heeft uiteraard een grote impact op de Belgische sport. In een statement bundelen spelers uit het wielrennen, het basketbal, het voetbal en organisatoren van grote sportevenementen de krachten. Ze vragen overleg over het totaalverbod tegen gokreclame. De sector ziet zichzelf net als een oplossing voor gokverslaving.

In een "gezamenlijk statement van de Belgische professionele sporten" schetsen "belangenbehartigers" uit de wielersport, het voetbal en het basketbal hun bezorgdheden.

 

"Een totaalverbod op reclame voor sportweddenschappen zal onze supporters niet beschermen tegen gokverslaving, maar fans net naar het onveilige aanbod van niet-erkende aanbieders sturen", luidt het. 

 

Het communiqué is ondertekend door onder meer Patrick Lefevere (Soudal-Quick Step), Jurgen Mettepenningen (veldritploeg Pauwels Sauzen-Bingoal), Lorin Parys (Pro League) en Wim Van de Keere (BNXT League). 

 

"Wij bepleiten een aanpak die verantwoordelijkheid legt bij de sportsector, de nadruk legt op verantwoord spelen met bescherming voor minderjarigen én financiële stabiliteit waarborgt voor de sportsector."

"Het totaalverbod zal supporters niet beschermen tegen gokverslaving"

"Als vertegenwoordigers van de professionele sportsector hebben we het beste voor met onze fans", schrijven de spelers in hun brief. 

 

"We kennen hen en inspireren ze dagelijks om aan sport en beweging te doen. Onze sector brengt mensen samen en doet dromen."

 

"Daarom kunnen en willen wij een krachtig podium bieden om hen op een verantwoorde manier te leren omgaan met sportweddenschappen. Die maatschappelijke rol willen wij ook opnemen."

 

"Het huidig Koninklijke Besluit gaat daaraan volledig voorbij. Net daarom baart het totaalverbod op gokreclame, zoals begin deze maand gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, ons grote zorgen."

 

"Dat totaalverbod zal supporters niet beschermen tegen gokverslaving. Het stuurt fans net naar niet-erkende aanbieders waar controle of bescherming van spelers ontbreekt."

 

"Zo werken erkende operatoren met, leeftijdschecks, beperkingen op bedragen en verhinderen zij dat kwetsbare personen kunnen spelen."

 

"In Italië leidde een reclameverbod naar 50 percent groei van de illegale markt. De regering is daar nu van plan de maatregel terug te draaien. 

Het totaalverbod zal supporters niet beschermen tegen gokverslaving. Het stuurt fans net naar niet-erkende aanbieders waar controle of bescherming van spelers ontbreekt.

"Elke vraag tot dialoog bleef onbeantwoord"

"Met dit standpunt treden we de Kansspelcommissie bij", argumenteren de sportspelers.

 

 "Dat is de onafhankelijke regulator van de overheid, die sterk inzet op de kanalisatie naar legale kansspelen om spelers zo goed mogelijk te beschermen."

 

"Wie in België kansspelen wil aanbieden, moet voldoen aan heel wat strikte maatregelen zoals leeftijdschecks, beperkingen op het bedrag dat kan ingezet worden en het weren van spelers met een gokverbod."

 

"Bovendien voorzien we vanuit de sport nu al proactief beschermingsmaatregelen voor spelers in samenwerking met de Kansspelcommissie."

 

"Op het herhaaldelijk aanbod van de professionele sportwereld om deze maatregelen uit te breiden naar het ganse sportveld werd nooit gereageerd."

 

"Het voorbije jaar bleef elke vraag tot dialoog vanuit de sportwereld aan de minister van Justitie of de premier onbeantwoord terwijl sport een bondgenoot kan zijn in communicatie en beleid voor verantwoord spelen."

Het voorbije jaar bleef elke vraag tot dialoog vanuit de sportwereld aan de minister van Justitie of de premier onbeantwoord terwijl sport een bondgenoot kan zijn in communicatie en beleid voor verantwoord spelen.

"Het treft clubs, teams en fans"

"We zijn zelf voorstander van verscherpte maatregelen, zoals een verbod op gepersonaliseerde reclame of het inzetten van sportidolen om reclameboodschappen te verkondigen. Maar een totaalverbod op gokreclame schiet het doel voorbij", oppert men. 

 

"Meer nog, het heeft een averechts effect. Want een totaalverbod op gokreclame voor sportweddenschappen verzwakt ontegensprekelijk de Belgische sportsector."

 

"Als organisatoren van topsportevenementen en straffe competities verliezen we financiële slagkracht. Daar treffen we niet alleen onze clubs of teams mee, maar ook de fans."

 

"De weg vooruit is een sterk wettelijk kader op vlak van sportweddenschappen, inclusief heldere afspraken over de promotie ervan."

 

"Zo kanaliseren we spelers op de juiste manier en schrappen we deze broodnodige inkomsten voor de sporten niet."

 

"Zo drijven we sportweddenschappen niet naar de marge, maar geven we ze een duidelijke plaats en een maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Als organisatoren van topsportevenementen en straffe competities verliezen we financiële slagkracht. Daar treffen we niet alleen onze clubs of teams mee, maar ook de fans.

Wie tekende de brief?

  • Jean-François Bourlart, CEO Intermarché-Circus-Wanty World Team
  • Christophe Brandt, General Manager Cycling Team Bingoal WB
  • Patrick Lefevere, CEO Soudal Quick-Step Pro Cycling Team
  • Jurgen Mettepenningen, CEO Pauwels Sauzen - Bingoal Cycling Team
  • Lorin Parys, CEO Pro League
  • Kristoff Puelinckx, CEO Tennium
  • Wim Van de Keere,  General Manager BetFIRST BNXT League
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
lees hier meer over de impact van de maatregelen: