Ga naar de inhoud

Mercedes plant "radicale" veranderingen na kritiek Hamilton en sneer van Red Bull

 vr 10 maart 2023 13:20
Lewis Hamilton wil het hoofd niet laten hangen.

Het porpoising is verdwenen, de problemen niet. Voor het tweede jaar op een rij is Mercedes dramatisch aan het F1-seizoen begonnen. Met "radicale veranderingen" wil het nu het tij keren, maar lukt dat wel met het budgetplafond?

Wat zou Mercedes-teambaas Toto Wolff het meest pijn doen?

 

De uithaal van Lewis Hamilton? De zevenvoudige wereldkampioen maakte gisteren heel duidelijk dat de ingenieurs niet naar zijn advies hebben geluisterd.  

 

Of de sneer van Red Bull-adviseur Helmut Marko? "De wereldtitel ligt buiten bereik voor Mercedes", besloot de Oostenrijker al na één race bij RTL/ntv. "Mercedes heeft niet één probleem, maar meerdere."

 

Of toch de prestaties van Aston Martin? Dat de Britse renstal beter presteert met een Mercedes-motor, moet pijn doen bij de Duitse constructeur. 

De wereldtitel ligt buiten bereik voor Mercedes. Ze hebben niet één probleem, maar meerdere.

Helmut Marko

Ongetwijfeld zijn de woorden van Hamilton het hardst binnengekomen bij Wolff. 

 

De Oostenrijkse teambaas had in Bahrein zelf al de pijnlijke conclusie gemaakt dat het "verkeerd" was om vast te houden aan het concept van 2022, maar de kritiek van Hamilton strooide nog wat zout in de wonde.

 

Wolff deed zijn uiterste best om de rangen nog te sluiten - "we blijven bij elkaar en dat zal niet veranderen na een slechte start" - maar het kon niet verbloemen dat Mercedes voor een aartsmoeilijke taak staat.

 

Het is geen toeval dat de Duitse constructeur net nu een video lanceert waarin het "radicale veranderingen" aankondigt. Het design zonder sidepods - de luchthappers aan de zijkant - gaat waarschijnlijk op de schop.

 

"Gezien de kloof met de voorste teams kijken we naar grote aanpassingen en radicale veranderingen", bevestigde Mercedes-ingenieur Andrew Shovlin.

 

"Maar daar heb je tijd voor nodig, dat lukt niet van de ene op de andere dag. We hebben veel werk te doen, want het "zuivere tempo" van de wagen is niet goed genoeg."

 

Heeft Helmut Marko dan toch gelijk? De race op het circuit van Bahrein gaf de waardeverhoudingen misschien niet helemaal juist weer, maar de achterstand van Mercedes lijkt toch te groot om snel goed te maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hamilton: "Ik moet positief blijven"

En Helmut Marko haalde nog een belangrijk punt aan: door het budgetplafond zijn de handen van de Mercedes-ingenieurs gebonden om een volledig nieuwe wagen te ontwerpen.

 

"Een herschikking tijdens het seizoen is moeilijk. Je kunt niet twee of drie wagens ontwerpen", aldus Marko. "Als er nu een volledig nieuw voertuig komt, wordt dat moeilijk vanwege de financiële limieten."

 

Wolff maakt zich er in elk geval geen zorgen over. "We moeten gewoon een richting kiezen en er al onze middelen in steken. Ik denk niet dat het budgetplafond ons zal terughouden."

 

Wolff, die voor zijn grootste uitdaging als teambaas staat, blijft hoopvol. Hij krijgt vandaag in elk geval wel steun van Lewis Hamilton, die wat lijkt bijgedraaid.

 

"Ik moet positief blijven, mijn hoofd niet laten hangen en het team blijven pushen", klinkt het nu bij de zevenvoudige wereldkampioen. "Ik zal een positief licht zijn voor het team."

Gerelateerd:
kalender Formule 1 2023  
datum grand prix winnaar 2022 winnaar 2023
05/03 Bahrein (Sakhir) Leclerc  
19/03 Saudi-Arabië (Jeddah) Verstappen  
02/04 Australië (Melbourne) Leclerc  
16/04 China (Shanghai) - geannuleerd
30/04 Azerbeidzjan (Bakoe) Verstappen  
07/05 Miami (Florida) Verstappen  
21/05 Emilia-Romagna (Imola) Verstappen  
28/05 Monaco (Monaco) Perez  
04/06 Spanje (Barcelona) Verstappen Verstappen
18/06 Canada (Montréal) Verstappen  
02/07 Oostenrijk (Spielberg) Leclerc  
09/07 Groot-Brittannië (Silverstone) Sainz  
23/07 Hongarije (Boedapest) Verstappen  
30/07 België (Spa-Francorchamps) Verstappen  
27/08 Nederland (Zandvoort) Verstappen  
03/09 Italië (Monza) Verstappen  
17/09 Singapore (Marina Bay) Perez  
24/09 Japan (Suzuka) Verstappen  
08/10 Qatar (Lusail) -  
22/10 VS (Austin) Verstappen  
29/10 Mexico (Mexico City) Verstappen  
05/11 Brazilië (Sao Paulo) Russell  
18/11 Las Vegas (Las Vegas) -  
26/11 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen