Ga naar de inhoud

Patrick Lefevere "heeft 2 sprinters nodig": "En de Tour wordt een natuurlijke selectie"

 di 7 maart 2023 19:15
De snelle mannen van Soudal-Quick Step.

Tim Merlier zondag in Parijs-Nice, Fabio Jakobsen vandaag in Tirreno-Adriatico. De twee topsprinters van Soudal-Quick Step pikken hun graantje mee en dat stemt ploegbaas Patrick Lefevere uiteraard tevreden, al laat hij zich naar eigen zeggen niet meeslepen in het gepeuter richting de Tour de France. 

Het staat niet in steen gebeiteld, zo heeft Patrick Lefevere al meermaals benadrukt, maar in principe trekt Fabio Jakobsen naar de Tour de France voor Soudal - Quick Step en zit Tim Merlier op de reservebank.

 

De Belgische kampioen heeft zijn start van het seizoen echter niet gemist, terwijl zijn Nederlandse ploegmakker al enkele sprintnederlagen had moeten incasseren.

 

Maar na het antwoord van de Europese kampioen in Tirreno-Adriatico kan de ploegpatron uiteraard niet mopperen.

 

"Fabio wint, Tim wint. Of ik de twee snelste sprinters van de wereld heb? Hopelijk wel", reageerde hij. "Ik weet het niet, we zijn nog vroeg op het seizoen. Het is te vroeg om te oordelen."

De pers vertelt me wat ik moet doen, maar daar doe ik niet aan mee. Ik heb twee goede sprinters nodig.

Patrick Lefevere over Fabio Jakobsen en Tim Merlier

"Fabio was toch een paar keer niet tevreden over z'n sprint en het draaide niet zoals hij wilde. Maar goed, we zijn vandaag 7 maart. Het seizoen is nog lang, we hebben al veel overwinningen beet, dus ik kan tevreden zijn."

 

En toch werd de voorbije weken af en toe geopperd of de pikorde niet aan het veranderen was.

 

Lefevere: "Ik wil niet meedoen aan die spelletjes van de pers die je her en der leest. Dat Fabio einde contract is en Merlier voor langer nog gebonden is en dat nu de kaart Remco wordt getrokken bij de ploeg en één van hen wel eens zou kunnen verdwijnen volgend jaar."

 

"De pers vertelt me wat ik moet doen, maar daar doe ik niet aan mee. Ik heb twee goede sprinters nodig."

"De Tour? Dat wordt een natuurlijke selectie"

De twee sprintbonken kunnen elkaar natuurlijk ook motiveren. "Ik hoop van wel. Mensen vergeten snel, maar we hebben al jarenlang meer dan één sprinter in de ploeg, al van in de tijd Tom Steels en Jan Svorada."

 

"Er zijn 275 wedstrijddagen per jaar, de Tour telt slechts 21 ritten. Je hebt niet alleen een sprinter nodig voor de Tour. Ze storen elkaar niet. Fabio is hier, Tim is in Parijs-Nice, ze gaan geen wedstrijden samen rijden."

 

Maar wat dan richting de Tour? "Er zijn twaalf kandidaten voor de Tour", zegt Lefevere. "We zien wel en het zal een natuurlijke selectie zijn, zoals dat altijd het geval is in onze ploeg. Dit jaar zal dat niet anders zijn." 

 

Lefevere gaf ook nog mee dat hij niet gelooft in de kansen van Fabio Jakobsen in Milaan-Sanremo. Die wedstrijd reed hij vorig jaar voor het eerst, maar hij streed niet mee om de zege en eindigde als 86e. 

 

"Ik geloof in Fabio, zeer zeker, maar ik geloof niet in zijn kansen in Milaan-Sanremo. De manier waarop ze daar nu koersen en hoe snel ze over de Cipressa en Poggio rijden, dat is gewoon te moeilijk voor hem."

Gerelateerd: