Fabio Jakobsen gooit zijn fiets ultiem voorbij Jasper Philipsen na machtige massasprint in Tirreno-Adriatico

  Tirreno - Adriatico: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  13°Cdistance 210 km
  location 10:50: Camaiore - 15:58: Follonica
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120150180210

   De sprintersgilde in Tirreno-Adriatico heeft zijn beloofde massasprint op de tweede dag gekregen. Wout van Aert en Mathieu van der Poel sprintten niet mee, maar verzorgden wel de lange lead-out. Fabio Jakobsen kwam als snelste uit het zog van de tenoren en klopte onze landgenoot Jasper Philipsen op de streep. 

   De 2e rit van Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Fabio Jakobsen geeft Soudal-Quick Step loon naar werken. Na een hele dag kopwerk in het peloton maakt de Nederlandse spurtbom het af in de massasprint in Follonica. Hij pakt zo zijn tweede zege van het seizoen en zijn eerste zege ooit op Italiaanse bodem.
    
   • Verliezer van de dag: Samen met Soudal-Quick Step werkte Jayco AlUla zich heel de dag uit de naad in dienst van hun Nederlandse sprinter, Dylan Groenewegen. In de finale kwamen ze nooit in het stuk voor. Een 7e plaats is een magere oogst voor een hele dag werken.
    
   • Opvallend: Voor de tweede dag op rij mengt Wout van Aert zich niet in de debatten om de ritzege. Gisteren nam hij wijselijk geen risico's op een spekglad tijdritparcours, vandaag liet hij ook deze sprintkans schieten. Wat brengt de rit van morgen voor Van Aert?
    

   Jakobsen bezorgt Soudal-Quick Step nieuwe sprintzege

   "Wat Tim Merlier kan in Parijs-Nice, kan ik ook in Tirreno-Adriatico", moet Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step) gedacht hebben. 

    

   De eerste rit in lijn van deze Tirreno-Adriatico was op het lijf geschreven van de snelle mannen in het peloton. Een kort klimmetje op het lokale circuit in Follonica kon geen roet in het eten gooien. 

    

   Wout van Aert (Jumbo-Visma) zou alleszins niet meesprinten, zoals hij 's ochtends al had aangegeven. Hij positioneerde zijn ploegmaats in ideale positie voor de laatste kilometers.

    

   Daarin verzorgde Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) de lead-out in dienst van Jasper Philipsen. Fernando Gaviria (Movistar) probeerde de rest te verrassen met een lange sprint, maar Jakobsen en Philipsen remonteerden de Colombiaan nog.

    

   Het verschil tussen de Belg en de Nederlander was niet geruststellend genoeg voor Jakobsen om meteen te juichen. De finishfoto bracht echter snel duidelijkheid: Soudal-Quick Step wint ook in Tirreno-Adriatico bij de eerste sprinterskans. 

    

   Wat op Belgische wegen (nog) niet lukt, lukt in de Tirreno en Parijs-Nice wel. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) blijft leider in het klassement. 

   De finishfoto van rit 2 met bovenaan in beeld Jakobsen en Philipsen en onderaan Gaviria.

   Reacties na 2e rit van Tirreno-Adriatico:

   "Fernando (Gaviria, red.) timede eigenlijk bijna perfect. Ik zat nog achter Bert (van Lerberghe, red.) en wilde eigenlijk wel gaan", zo doet Fabio Jakobsen zijn verhaal van de sprint. 

    

   "Maar als je nog een ploegmaat voor je hebt, kan je soms beter nog even wachten. Uiteindelijk wordt het spannend met 3 en mijn timing was goed." 

    

   Niks dan lof dus voor Van Lerberghe, die de zieke Michael Morkov vervangt als lead-out. "Bert is een grote, sterke kerel die veel wind vangt. Daardoor kom ik heel fris aan de laatste 300 meter."

    

   Jakobsen won dus, ondanks de last die hij nog ondervindt van zijn val in Le Samyn vorige week. "Tijdens het op en af de trap gaan heb ik er meer last van dan tijdens het fietsen eigenlijk."

    

   Een antwoord met de pedalen op Patrick Lefevre? De teambaas van Soudal-Quick Step zei dat Jakobsen al 3 zeges meer had kunnen hebben dit seizoen. 

    

   "Ik doe mijn best. Je moet de kansen krijgen en ze pakken. Vandaag was er één en ik ben blij dat ik hem pak", besluit Jakobsen.

   Jasper Philipsen moest in zijn eerste sprint van het seizoen vrede nemen met een tweede plaats.

    

   "Het was een hectische sprint. Ik denk dat Mathieu (van der Poel, red.) goed tot zijn recht kwam in de lead-out. Als team hebben we wel goed gewerkt."

    

   "Gaviria verraste mij door zo snel aan te gaan en gelijk een gat te slaan. Daardoor moest ik ook van vroeg gaan. Ik mocht niet twijfelen en Jakobsen gaat met mij mee in het wiel."

    

   De Nederlander won en zo raakt de nul nog niet weggeveegd voor Alpecin-Deceuninck dit seizoen. "In de laatste 20 kilometer had ik last van schakelproblemen, waardoor ik niet al mijn power kwijt kon in de sprint."

    

   Morgen een nieuwe kans voor Philipsen in Tirreno-Adriatico voor zijn eerste seizoenszege, én die van Alpecin-Deceuninck.

   Uitslag Rit 2Uitslag Rit 2