Ga naar de inhoud

Wat nu met Red Lions na vertrek van 2 assistenten? "Misschien is nieuwe wind niet slecht"

 vr 3 maart 2023 14:47
Bondscoach Michel van den Heuvel, geflankeerd door Craig Fulton (l) en Shane McLeod (r), moet op zoek naar nieuwe luitenanten.
Bondscoach Michel van den Heuvel, geflankeerd door Craig Fulton (l) en Shane McLeod (r), moet op zoek naar nieuwe luitenanten.

Het was vrijdagochtend toch een kleine verrassing uit het kamp van de Belgische hockeymannen: Shane McLeod en Craig Fulton verlaten de Red Lions. Hockeycommentator Floris Geerts laat zijn licht schijnen over het vertrek van de twee assistenten: "Misschien komt het de bond wel niet zo slecht uit."

Van de twee nestverlaters is Shane McLeod de bekendste. De Nieuw-Zeelander, getrouwd met een Belgische en met Antwerpen als thuisstad, loodste de Red Lions als bondscoach naar olympisch en WK-goud en keerde na een sabbatjaar terug als raadgever en assistent.

 

Nu kiest McLeod voor een Duits avontuurtje bij Hamburger Polo Club. "Hij heeft daar een contract getekend tot het einde van het seizoen", weet Floris Geerts. "Die job kan hij ook combineren met in Antwerpen wonen en zijn kinderen kunnen gewoon naar school blijven gaan."

 

"McLeod zal in Hamburg een soort superviserende en adviserende rol hebben. Hij moet de coach en de technische staf begeleiden en een nieuwe cultuur installeren. Dat zal hij nu enkele maanden doen. Een samenwerking op langere termijn was op dit moment nog niet aan de orde."

Misschien is het na 8 jaar met dezelfde mensen niet slecht dat er eens een nieuwe wind waait.

Floris Geerts

Zien we McLeod na die periode gewoon weer terug bij de Red Lions? "Het is geen break-up", benadrukt Geerts. "De Red Lions liggen Shane McLeod nog altijd na aan het hart en hij woont nog altijd in Antwerpen. Ik denk dat hij nu vooral nood had aan een nieuwe uitdaging."

 

"Of hij gemist zal worden? McLeod was niet alleen belangrijk voor de motivatie, maar was ook een van de grondleggers van de zoneverdediging en zonepress van de Red Lions. Hij zette het allemaal even op punt. Daar was hij toch heel belangrijk voor. Hij is ook een kei in analyseren en aanpassen in wedstrijden."

 

"Maar misschien is het na 8 jaar met dezelfde mensen ook eens niet slecht dat er eens een nieuwe wind waait. Na het WK, waar België zilver pakte, was het misschien wel nodig om wat dingen te veranderen. Al had iedereen wel verwacht dat de Red Lions met deze staf zouden doorgaan tot de Spelen van Parijs in 2024."

"Misschien komt het de bond niet zo slecht uit"

Terwijl Shane McLeod voor Hamburg en een rol in de luwte koos, zet die andere vertrekkende assistent Craig Fulton wel een grote stap hogerop: hij wordt bondscoach van India.

 

"Hij is eigenlijk vooral een veldtrainer en ik laat me vertellen dat hij op clubniveau een fantastische coach is. In het verleden heeft hij al mooi werk geleverd als bondscoach van Ierland, maar bij een internationaal topland als India zal hij zich toch nog moeten bewijzen", weet Floris Geerts.

 

"Bij India is de druk immens. Het wordt afwachten hoe hij daarmee zal omgaan. Fulton werd vorig jaar kampioen met Racing en was nu coach van Dragons. Dan kun je wel iets. Maar bij India zullen we zien uit welk hout hij echt gesneden is. Als hij in mei in de Pro League 2x verliest, dan kan het ook snel afgelopen zijn."

De budgetten zijn toch wat krapper nadat de Red Lions en de Red Panthers een salarisverhoging gekregen hadden.

Floris Geerts

Twee assistenten in één klap weg: hoe gaat de Belgische hockeybond dat oplossen? "Ik denk dat het netwerk van technisch directeur Adam Commens en bondscoach Michel van den Heuvel wel groot genoeg is. Zij zullen ook wel een duidelijke visie hebben over wat voor iemand ze willen", meent Geerts.

 

"En misschien komt het de bond ook wel niet zo heel slecht uit dat McLeod en Fulton nu weg zijn. De budgetten zijn toch wat krapper nadat de Red Lions en de Red Panthers een salarisverhoging gekregen hadden. Nu kunnen ze op zoek gaan naar 1 of 2 mensen die ze misschien iets minder hoeven te betalen."

 

"Namen als Jeroen Baaert, de coach van de U21, of ex-international Xavier Reckinger zullen wel op het lijstje staan. Of misschien wordt het wel een Franstalige coach? Michel van den Heuvel spreekt alleen Nederlands en dat vinden sommige Franstaligen toch wat vervelend. Maar het zal vooral iemand moeten zijn die op dezelfde lijn zit met de bondscoach."

Gerelateerd: