Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Van Vleuten: "Het moeilijkste is eigenlijk de plaatsing voor de grindsectoren"

 vr 3 maart 2023 21:25

De Strade Bianche en Annemiek van Vleuten...that's amore. Van Vleuten reed de Strade Bianche zeven keer en eindigde elke keer in de top tien. Na de verrassende nederlaag tegen Lotte Kopecky vorig jaar is ze gebrand op revanche.

Zeven keer deelgenomen, twee keer gewonnen en telkens in de top tien geëindigd. Je zou voor minder geneigd zijn om te zeggen dat de Strade Bianche op het lijf is geschreven van Annemiek van Vleuten. 

 

Toch is de Nederlandse het daar niet helemaal mee eens. "Het is best explosief, dus niet helemaal, maar door de hoogtemeters en de afstand wordt het wel vaak zwaar."


"Persoonlijk vind ik de grindstroken ook niet het lastigste, eerder de plaatsing voor elke grindsector."

 

Uit de verkenning heeft ze alvast onthouden dat het geen heel stoffige editie wordt. "Ik won ooit de zomereditie en toen zag je echt geen hand voor je ogen. Nu ligt het grind er wat vaster bij."

Het duel met Kopecky

Na een fantastisch duel vorig jaar kijkt iedereen opnieuw naar Annemiek van Vleuten en Lotte Kopecky als belangrijkste favorieten. Zeker nadat Kopecky op indrukwekkende wijze de Omloop Het Nieuwsblad won en bewees ook met een solo te kunnen winnen.


Annemiek van Vleuten had tijdens de Omloop pech op een slecht moment en kwam daardoor niet in het stuk voor.


"De waardes die je zelf trapt, ken je altijd, maar ik had mezelf vorig weekend wel graag kunnen vergelijken met Lotte bijvoorbeeld", is Van Vleuten eerlijk.


"Natuurlijk heeft Lotte indruk gemaakt in de Omloop. Het is mooi voor het gevecht tussen ons twee." 

Er is meer dan de strijd tussen Lotte en mezelf. Anders doe je het vrouwenwielrennen tekort.

"Op het WK trok ik aan het langste eind en nu laat zij zien dat ze er staat. Maar het is ook een ontwikkeling in het vrouwenwielrennen: het niveau gaat omhoog. Er is meer dan de strijd tussen Lotte en mezelf. Anders doe je het vrouwenwielrennen tekort."

 

Wat als het toch opnieuw uitdraait zaterdag op een duel Kopecky - Van Vleuten? Wat zal de wereldkampioene dan anders doen? "Dat is geen moeilijke vraag", lacht Van Vleuten.

 

"Lotte speelde het vorig jaar heel slim. Ik zat in de laatste bocht aan de verkeerde kant. Ik had zelf aan de binnenkant moeten zitten."

 

"Maar het was vooral een heel mooi gevecht. Daarom zie ik het niet als een negatieve herinnering. Daar speelde haar ervaring op de piste misschien mee. Je kan niet altijd winnen, mij gaat het om finales rijden."