Ga naar de inhoud

Scheidsrechtersbazen slaan mea culpa en kondigen nieuw initiatief aan: "Refs zullen uitleg geven op maandag"

 vr 3 maart 2023 16:45
Kevin Van Damme(foto) kreeg het zwaar te verduren afgelopen dagen.

Enkele dagen moest het incasseren, vrijdag heeft het Referee Department van de voetbalbond gereageerd. Ja, er zijn fouten gemaakt, maar er zijn ook menselijke grenzen overschreden. Er komt binnenkort een nieuw initiatief om beslissingen beter uit te leggen.

Het Referee Department begrijpt dat er de afgelopen dagen veel kritiek was. Wat zich sinds vorige zondag heeft afgespeeld, is voor niemand een goede zaak. 

 

Scheidsrechtersbaas Herbert Fandel en technisch directeur Bertrand Layec gingen daarom vrijdag met open vizier een rondetafelgesprek aan met een 20-tal journalisten. Alle vragen mochten gesteld worden. 

 

De rode kaart van Alessandro Ciranni (Zulte Waregem) en de straffeloosheid voor Tajon Buchanan (Club Brugge) kwamen uiteraard meteen ter sprake.

De VAR heeft niet voldoende tijd genomen om de fase met Buchanan te beoordelen.

Scheidsrechtersbaas Fandel

"In het geval van Buchanan maakte de VAR een foute beslissing. Hij heeft niet voldoende tijd genomen om de fase te beoordelen. Dat is niet volgens het protocol en zou niet mogen gebeuren", zei scheidsrechtersbaas Fandel.

 

"Soms willen we als videoref te snel gaan om het spel niet te lang te onderbreken. We hebben daarom herhaald aan onze scheidsrechters, dat een juiste beslissing het belangrijkste is. Daarvoor mogen ze hun tijd nemen", voegde Layec toe.

 

"In het geval van Zulte Waregem was de beslissing op basis van het beeld dat de VAR op dat moment had, te begrijpen."

Geen sprake van failliet van de VAR

Het Referee Department hoopt dat iedereen beseft dat achter de VAR mensen zitten. In de commotie van de afgelopen dagen zijn grenzen overschreden. 

 

"Ik kan niet zeggen dat het momenteel goed gaat met Kevin Van Damme (VAR tijdens Club Brugge - AA Gent)", zei Bertrand Layec. "Ik weet dat er in sport grote financiële en sportieve belangen spelen, maar het menselijke zou toch op de eerste plaats moeten komen."

 

Er is volgens de top van de scheidsrechters helemaal geen sprake van het failliet van de VAR.

 

"In het algemeen kunnen we tevreden zijn. Sinds speeldag 1 zijn er door de VAR 18 fouten gemaakt" duidt Herbert Fandel. "Als we vergelijken met andere landen dan  werkt de VAR in België goed."

 

Er speelt volgens de Duitse ex-topscheidsrechter een vertrouwensprobleem in ons land. "Voetbal is in elk land emotie, maar ik heb wel het gevoel dat het vertrouwen in België in scheidsrechters een beetje anders is als gevolg van wat hier vier jaar geleden (het voetbalschandaal) gebeurd is."

 

"Ik wil iedereen in het Belgische voetbal vragen om geen grenzen te overschrijden", een subtiele verwijzing naar de uitspraken van Hein Vanhaezebrouck en Mbaye Leye.

Ik heb het gevoel dat het vertrouwen in België in scheidsrechters een beetje anders is als gevolg van wat hier vier jaar geleden gebeurd is.

Scheidsrechtersbaas Fandel

Nieuw initiatief: scheidsrechters geven uitleg op maandag

Het Referee Department wil "voor de play-offs beginnen" met een nieuw initiatief komen. 

 

Een scheidsrechter zal op maandag uitleg geven bij een beslissing die hij het weekend ervoor zelf genomen heeft. Die communicatie zal los staan van de video's met Frank De Bleeckere, die we kennen.

 

Scheidsrechters die meteen na een wedstrijd uitleg komen geven, moeten we niet verwachten. Het Referee Department wil vermijden dat scheidsrechters zich laten meeslepen in de emotie van het moment. 

 

Het scheidsrechterskorps staat er naar eigen zeggen wel voor open om de communicatie tussen de scheidsrechter en de VAR openbaar te maken, zoals de Pro League vraagt. Maar internationale regels maken dat op dit moment nog onmogelijk.

 

"Als de FIFA ons daar de toestemming voor geeft, ben ik de eerste om nieuwe initiatieven uit te proberen", zei Layec.

Gerelateerd: