Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt: "De VAR mag eens uitleggen wat hij anders zag in de fase met Buchanan"

De elleboogstoot van Tajon Buchanan komt aan bod in de wekelijkse analyse van onze commentator Peter Vandenbempt.

Elke maandag blikt Peter Vandenbempt terug op het voetbalweekend. Deze week staat hij stil bij de (onopgemerkte) actie van Buchanan in Club Brugge - KAA Gent, de nieuwe nederlaag van vicekampioen Union en het gejammer van de "immer vriendelijke" Anderlecht-coach Brian Riemer.

De druk is even van de ketel in Brugge

Club Brugge moest absoluut winnen van KAA Gent en heeft dat gisteren ook gedaan. Uit de opluchting nadien bleek ook hoe groot de druk wel was.

 

De coach zei dat iedereen desperate was om te winnen. Iedereen stond onder grote druk, omdat Club Brugge uit de top 4 had kunnen vallen.

 

Dus was dit een resultaat en een degelijke prestatie op het juiste moment. Het verschil met de non-match in de derby tegen Cercle was groot.

 

Club Brugge heeft ook verdiend gewonnen. In het algemeen was het de betere ploeg, met doelgevaar en kansen.

 

Maar goed, het was tegen een zwaar gehavend en vermoeid KAA Gent. En het zat Club ook mee met die fase van Buchanan.

 

Na een goeie start viel Club Brugge zorgwekkend stil, maar prestaties zoals die van Nielsen vond ik bemoedigend. Tegelijk blijven Sowah of de attitude van Buchanan zorgwekkend.

 

Het is niet zo dat Club Brugge alle zorgen van zich af heeft gevoetbald, maar voor even is de druk van de ketel. 

 

En de komende weken heten de tegenstanders Oostende, Seraing, Kortrijk en KV Mechelen: 4 ploegen uit de onderste regionen van het klassement.

 

Die opdrachten moeten volstaan voor Club Brugge om een plaats in de top 4 te consolideren.

Het zat Club Brugge wel mee met die fase van Buchanan.

Wat heeft de VAR anders gezien dan wij?

Bij KAA Gent ging het na de wedstrijd maar over één fase: de VAR die een elleboog van Buchanan onbestraft liet. "Het failliet van de VAR", zei coach Hein Vanhaezebrouck achteraf.

 

In het laatste nummer van Sport/Voetbalmagazine zei de nieuwe VAR-coördinator Dierick dat de modale voetballiefhebber, de voetbalanalisten en de verslaggevers te weinig kennis hebben van het VAR-protocol. Wij weten niet wanneer de VAR wel of niet kan tussenkomen.

 

Als ze in Tubeke denken dat dat het grote probleem is, dan vind ik dat uitgerekend het grote probleem. Ik wil het wel nog een keer nalezen, maar wanneer een speler een tegenstander bewust in het gezicht slaat met zijn elleboog, mag een VAR toch tussenkomen?

 

We zagen ook verbijsterende taferelen in Eupen. Gassama had er twee keer rood verdiend. Een keer ging hij met z'n voet vooruit op de borst van de Cercle-keeper. Die man is 6 weken buiten strijd. 

 

Ook daar roerde de VAR zich niet. Die fase bleef onder de radar, hoewel die actie voor Cercle Brugge net zo kwalijk is in de strijd om een plaats in de top 8.

 

Ik vrees nu dat het toch om een ander probleem gaat dan gebrekkige kennis bij het publiek en de media. Wat ik graag zou hebben, is dat de VAR van Club Brugge - KAA Gent een keer uitlegt wat hij anders heeft gezien dan de meeste andere mensen.

 

Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Frank De Bleeckere zal straks meedelen dat de spelers in Brugge en in Eupen een rode kaart hadden verdiend en dat een VAR-interventie verwacht werd.

Dit zijn we niet gewend van Union

Opvallend, vicekampioen Union heeft een tweede nederlaag op een rij geleden. Na de 2-4 thuis tegen Standard werd het nu 4-2 in Westerlo.

Deze keer met een veel mindere prestatie. Zeker in de eerste helft vond ik Union onherkenbaar. Strijd, duels, diepgang, intensiteit, organisatie... daar was weinig van te zien.

 

Alle credits wel voor Westerlo. Het blijft maar scoren met fris, aanvallend en spectaculair voetbal. Hopelijk worden ze in de Kempen beloond met een welverdiende plek in Play-off II.

 

Na de rust was Union wel op de afspraak. Zonder die ongelukkige fout van Lazare had het misschien nog anders kunnen lopen.

 

0 op 6 is wel de realiteit. En vooral: 8 tegendoelpunten in twee wedstrijden, dat zijn we niet gewend van Union. Tegenover 4 tegengoals in de voorafgaande 11 wedstrijden.

 

We moeten nog geen noodprocedure opstarten voor Union, maar dit is niet het moment voor een vormdip. De maand maart is cruciaal. 

 

Voor het eerst sinds lang kan Union de bekerfinale halen, het speelt 2 duels in de Europa League en de topper in Genk komt er ook nog aan.

 

Union heeft de komende weken veel te winnen en veel te verliezen.

Anderlecht boekt vooruitgang

De klassieker tussen Anderlecht en Standard eindigde op een gelijkspel. Daar was Anderlecht niet tevreden mee.

 

Begrip daarvoor, want over de hele wedstrijd vond ik Anderlecht de betere ploeg. Het had wat pech met twee - terecht - afgekeurde doelpunten. En de twee tegendoelpunten waren er twee ongelukkige.

 

De immer vriendelijke coach Riemer jammerde deze keer wel heel luid over de pech voor Anderlecht. Hij was vergeten dat zijn team al de nodige meeval had gekend tegen Charleroi, Brugge en Kortrijk.

 

Ondanks de 2-2 heeft Anderlecht een goeie week achter de rug, met de deugddoende kwalificatie in Europa. 

 

Je ziet dat de spelers en het team vooruitgang maken. Een spits als Slimani haalt rendement, al zou ik nog even wachten om hem ook voor volgend seizoen een contract aan te bieden.

 

Veel goed nieuws, al heeft Anderlecht alweer een topper niet kunnen winnen. 6 op 30 tegen de grote ploegen oogt mager. Voor de tweede week op een rij kan Anderlecht de stap naar de top 8 niet zetten. Vervelend is dat voor paars-wit.

 

En het programma voor Anderlecht oogt zwaar. Het moet 2 keer aan de bak in Europa en in de competitie staan er duels met Racing Genk en Cercle Brugge geprogrammeerd.

 

Net als voor Union geldt dus: maart wordt een belangrijke maand.

"Een spits als Slimani haalt rendement, al zou ik nog even wachten om hem ook voor volgend seizoen een contract aan te bieden."

Peter Vandenbempt