Ga naar de inhoud

Ex-scheidsrechter kruipt in het hoofd van de VAR: "Ze worden verplicht om daar te zitten"

 do 2 maart 2023 15:55
Serge Gumienny geeft een inkijk in de psyche van de VAR.

De VAR heeft zichzelf deze week teruggefloten. Na enkele discutabele beslissingen in de beker en de competitie, wordt de werking uit Tubeke momenteel ferm op de korrel genomen. Ook voormalig scheidsrechter Serge Gumienny stelde zich in Het Kwartier - de dagelijkse nieuwspodcast van VRTNWS - alvast enkele bedenkingen bij het huidige systeem. "Willen alle scheidsrechters wel VAR zijn?" klinkt het.

Het begrip voor de VAR is in België momenteel ver te zoeken. Na enkele discutabele beslissingen, wordt de werking vanuit Tubeke - door de verschillende stakeholders van het voetbal - deze week openlijk ter discussie gesteld.

 

Ook voormalig scheidsrechter Serge Gumienny liet in Het Kwartier zijn licht schijnen over de moeilijkheden van de VAR op dit moment. 

 

"Het begint allemaal met de motivatie van de VAR-scheidsrechter", klinkt het bij Gumienny. "Scheidsrechters worden tegenwoordig verplicht om ook als VAR werkzaam te zijn, maar willen ze dat eigenlijk wel?"


"De scheidsrechters die ik ken, hebben gekozen om op het veld te staan. Scheidsrechters willen scheidsrechter zijn. Nu komt de taak van de VAR er gewoon bovenop."

Serge Gumienny was van zijn 15 tot zijn 45 jaar scheidsrechter, waaronder heel wat wedstrijden op het hoogste niveau in België.

De bijkomende taak is ook weinig aanlokkelijk voor de scheidsrechters in kwestie. Vaak moeten de Belgische refs in een weekend twee keer opdraven: een keer als scheidsrechter en een keer als VAR. 

 

"Dit is allerminst een goede combinatie om onze scheidsrechters optimaal in te zetten", klonk het stellig bij Gumienny.

Wanneer je daar niet met de perfecte mindset zit, sluipen er fouten in.

Serge Gumienny

En daarenboven is het geen geheim dat een VAR-prestatie - tot frustratie van heel wat scheidsrechters - ook een pak minder verloond wordt dan een gewone prestatie.


"Je moet als VAR echt 90 minuten lang geconcentreerd naar een scherm zitten te kijken. Wanneer je daar niet met de perfecte mindset zit, sluipen er nu eenmaal fouten in je gedachtegang."

 

Toen de VAR in het seizoen 2017-2018 werd opgestart, werd er nochtans gezocht naar mensen die geïnteresseerd waren om zich als VAR te specialiseren. "Het zou opportuun zijn om dit opnieuw te doen, om zo al onze scheidsrechters bij te staan. Ex-spelers erbij kunnen betrekken is het droomscenario."

Back to basics

Ook de scheidsrechter die op het veld staat, wordt beïnvloed door de back-up uit Tubeke. "Je ziet dat de refs tussen de lijnen niet meer willen of durven te beslissen. Ze wachten echt op een signaal van de VAR." 

 

"Dat is een volledig verkeerde ingesteldheid. We moeten met onze refs terug naar de basis: zelf beslissingen nemen. Én wanneer het dan echt verkeerd is, dan kan de VAR tussenkomen. Niet omgekeerd."

Gerelateerd: