Ga naar de inhoud

Pro League praat met KBVB over VAR: "Waarom geen proefproject zoals in hockey?"

 wo 1 maart 2023 21:23
" "
Lorin Parys is CEO van de Pro League..

Het is al VAR wat de klok slaat tegenwoordig. Fans, spelers en clubs zitten met heel wat vragen sinds de niet-uitsluiting van Buchanan in Club-Gent zondag, de bekermatch tussen KV Mechelen en Zulte Waregem gisteren gooide nog olie op het vuur. De Pro League wil voor antwoorden zorgen. CEO Lorin Parys praatte daarover met bonds-CEO Peter Bossaert.

De Pro League voelt zich erg betrokken partij: "Wij zijn er voor de fans, de clubs en de spelers en die hebben ontzettend veel vragen over hoe VAR-beslissingen - en dan zeker recentelijk - genomen zijn."

"Wij vinden het belangrijk dat de vragen van onze clubs op zijn minst worden beantwoord door de KBVB. Daarom had ik de voorbije dagen herhaaldelijk contact met Peter Bossaert (CEO van KBVB, red)."

Daarbij haalt Parys 3 punten aan. "Die antwoorden zijn één. Ten tweede stellen we voor dat de fans, spelers en clubs in de toekomst weten waarom er een VAR-check wordt aangevraagd. Vandaag is het vaak niet duidelijk waarom er een interventie is."

"Daar willen we vanaf. We denken dat het spel gebaat is bij duidelijkheid voor iedereen."

"Ten derde willen we dat er, op een verstandige manier weliswaar, meer inzage wordt gegeven in de communicatie tussen de scheidsrechter en de VAR."

Vandaag is het vaak niet duidelijk waarom er een VAR-interventie is. Daar willen we vanaf.

Lorin Parys, CEO Pro League

Parys weet dat in hockey die communicatie gewoon wordt meegegeven en deel is van het spel. Hij denkt aan een proefproject:"Dat kan je indienen bij de internationale organisatie die de regels van het voetbalspel opstelt. Zo wordt het mogelijk om daarmee te experimenteren."

"Dat zouden we wel graag zien gebeuren. Dat zal volgens ons tot meer begrip leiden voor de soms moeilijke beslissingen die de scheidsrechters en de VAR nemen."

"Wij pleiten ervoor dat de fans mee kunnen volgen wat er in de weegschaal ligt wanneer er een belangrijke, vaak spelbepalende beslissing wordt genomen."

AA Gent en Zulte Waregem, de twee benadeelde clubs, hebben vandaag felle statements gepost. Parys: "Ik begrijp de emotie en elk vogeltje zingt zoals hij gebekt is. Maar wat voor ons belangrijk is, is dat de clubs een antwoord krijgen op hun vragen, dat de fans duidelijke communicatie krijgen en we in de toekomst weten waarom er wordt ge-VAR-checkt."

Parys beseft dat fouten bij mensen horen. "Maar het minste dat je dan kan doen, is uitleggen hoe die zijn kunnen gebeuren en hoe je die tracht te vermijden. Daar hebben spelers, clubs en fans recht op."

Gerelateerd: