FA Cup: United zet scheve situatie recht, vierdeklasser wipt Lavia, Kompany is 2 keer blij

wo 1 maart 2023 23:32
" "
De jonge Argentijn Garnacho is de matchwinnaar van United. Hier vertrekt zijn 2-1.

De achtste finales van de FA Cup vanavond hebben voor de nodige spanning en spektakel gezorgd. Vierdeklasser Grimsby Town wipte het Southampton van Lavia, tweedeklassers Burnley en Sheffield (ten koste van Tottenham) stootten nipt door en Manchester United zette een scheve situatie recht. De loting voor de kwartfinales leverde de affiche Manchester City-Burnley op.

Manchester United
3-1
West Ham United
  1. 28' - Geel - Harry Maguire
  2. 33' - Geel - Scott McTominay
  1. 55' - Doelpunt - Said Benrahma (0 - 1)
  2. 59' - Verv. Victor Lindelöf door Lisandro Martínez
  3. 59' - Verv. Antony door Marcus Rashford
  4. 75' - Verv. Pablo Fornals door Jarrod Bowen
  5. 78' - Own goal - Nayef Aguerd (1 - 1)
  6. 83' - Geel - Lucas Paquetá
  7. 87' - Verv. Marcel Sabitzer door Fred
  8. 87' - Verv. Michail Antonio door Gianluca Scamacca
  9. 90+1' - Doelpunt - Alejandro Garnacho (2 - 1)
  10. 90+5' - Verv. Alejandro Garnacho door Raphaël Varane
  11. 90+6' - Doelpunt - Fred (3 - 1)
The Emirates FA Cup - speeldag 1 - 01/03/23 - 20:46
55'
Said Benrahma
0 - 1
55'
78'
Nayef Aguerd
78'
1 - 1
90+1'
Alejandro Garnacho
90+1'
2 - 1
90+6'
Fred
90+6'
Fred
3 - 1

Jonge Garnacho redt vel van United

Nadat Benrahma kort na de rust met een geweldige krul de score had geopend op Old Trafford, zag het er even naar uit dat ploeg-in-vorm United na de League Cup zeker niet de FA Cup zou winnen.

Maar de thuisploeg - vooruitgestuwd door een fantastisch publiek - draaide de rollen nog om. De VAR keurde de gelijkmaker van Casemiro af, waarna United wat hulp nodig had van Aguerd, die een corner van Fernandes in eigen doel kopte voor de gelijkmaker.

Manchester had nog ruim 10 minuten om verlengingen te vermijden en dat lukte dankzij de jonge Argentijn Garnacho, die zijn dikke match met de 2-1 bekroonde. Hij draaide van in de 16 de bal mooi voorbij de verbouwereerde doelman Aréola. Fred zette nog de kers op de taart met de 3-1 in de laatste extra minuut.

9. 90' - Verv. Danny Andrew door Brendan Sarpong-Wiredu
  10. 90+1' - Doelpunt - Connor Roberts (1 - 0)
  11. 90+7' - Geel - Joshua Vela
The Emirates FA Cup - speeldag 1 - 01/03/23 - 20:35
90+1'
Connor Roberts
90+1'
1 - 0

Kompany juicht in 91e minuut

Burnley beleeft een droomseizoen onder Vincent Kompany, het staat stevig op kop in de tweede klasse en is nu ook bij de laatste 8 in de FA Cup. Al ging het niet vanzelf tegen derdeklasser Fleetwood Town.

Burnley domineerde, maar zag zijn veldoverwicht niet beloond met goals. Op slag van rust vielen de bezoekers ook nog eens met zijn tienen. Maar dat maakte het niet makkelijker. Pas in het absolute slot verzekerde Roberts Kompany's team van de winner: hij scoorde fraai met de hak.

En de avond werd nog mooier voor Kompany na de loting: hij werd gekoppeld aan zijn leermeester Pep Guardiola en Manchester City, de ploeg waar hij een decennium het mooie weer maakte.

8. 75' - Verv. Pape Sarr door Oliver Skipp
    9. 80' - Doelpunt - Iliman Ndiaye (1 - 0)
    10. 83' - Verv. Pedro Porro door Arnaut Danjuma
    11. 86' - Geel - Max Lowe
    12. 86' - Verv. James McAtee door John Fleck
    The Emirates FA Cup - speeldag 1 - 01/03/23 - 20:56
    80'
    Iliman Ndiaye
    80'
    1 - 0

Tweedeklasser Sheffield verrast Tottenham

Ook Sheffield United, rivaal van Burnley in The Championship, plaatste zich voor de volgende ronde na een 1-0 tegen Tottenham.

In een matige wedstrijd kreeg Tottenham de beste kansen om te scoren, maar het was Sheffield dat 10 minuten voor tijd op voorsprong kwam na een knappe individuele actie van Ndiaye.

De bezoekers gingen naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar vond die niet meer. Een ferme tegenslag in een open FA Cup. Bij de laatste 8 blijven nog maar 2 echte topploegen over. Het is al het 4e jaar op een rij dat Tottenham er in bij de laatste 16 uitgaat.

Southampton
    1-2
    Grimsby Town
    1. 33' - Geel - Alex Hunt
    2. 45+2' - Doelpunt strafschop - Gavan Holohan (0 - 1)
    1. 50' - Geel - Duje Caleta-Car
    2. 51' - Doelpunt strafschop - Gavan Holohan (0 - 2)
    3. 60' - Verv. Mislav Oršic door Samuel Edozie
    4. 60' - Verv. Romeo Lavia door James Ward-Prowse
    5. 66' - Doelpunt - Duje Caleta-Car (1 - 2)
    The Emirates FA Cup - speeldag 1 - 01/03/23 - 20:17
    45+2'
    Gavan Holohan
    0 - 1
    45+2'
    51'
    0 - 2
    51'
    66'
    Duje Caleta-Car
    66'
    1 - 2

Southampton (Lavia) thuis onderuit tegen vierdeklasser

De grootste verrassing van de avond was de exit van Southampton. De ploeg van Roméo Lavia, die 60 minuten mocht meespelen, verloor verrassend met 1-2 van vierdeklasser Grimsby Town.

Southampton leek de wedstrijd onder controle te hebben, tot Lyanco vlak voor de rust de bal met de hand raakte in het strafschopgebied. Na lang twijfelen ging de bal toch op de stip op aangeven van de VAR. Gavan Holohan bleef koel.

Vlak na de rust kreeg Grimsby weer een strafschop na een fout van Caleta-Car. Holohan miste weer niet. Caleta-Car zette zijn foutje even later recht na een corner en bracht zo de spanning terug.

In de slotfase kon Theo Walcott de bordjes alsnog gelijk hangen, maar de VAR keurde het doelpunt af.

Loting kwartfinales: City treft Burnley