Ga naar de inhoud

Toptalent van Trek-Segafredo schiet kat van minister dood en wordt verketterd, team legt schorsing op

 di 28 februari 2023 16:32
" "
Antonio Tiberi kroonde zich in 2019 tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren.

Een jeugdzonde die nog lang aan hem zal blijven kleven. Antonio Tiberi (21) heeft zich met een bizar verhaal in de problemen gewerkt. Het Italiaanse wielertalent van Trek-Segafredo is namelijk veroordeeld voor het doodschieten van de kat van een minister uit San Marino. Tiberi deed dat met een luchtbuks vanuit zijn raam. In de dwergstaat wordt de renner nu verketterd: "Zulke mensen hoeven hier niet te wonen."

Een vreemder verhaal valt er vandaag niet te lezen in de Italiaanse sportkranten.

Zij pakken uit met het nieuws dat wielrenner Antonio Tiberi, voormalig wereldkampioen tijdrijden bij de junioren, is veroordeeld tot het betalen van 4.000 euro.

Tiberi heeft namelijk de kat van de minister van Toerisme en Post van San Marino doodgeschoten.

 

Het opmerkelijke feit gebeurde in juni 2022. De wielrenner probeerde toen vanuit een raam zijn nieuwe luchtbuks-geweer (een kogel wordt door gecomprimeerd gas of lucht naar buiten geduwd) uit. 

 

Hij richtte het wapen eerst op een verkeersbord, maar vervolgens op een langsrennende kat. Jammer genoeg was het meteen een dodelijke voltreffer in het hoofd van het diertje.

Ik was ervan overtuigd dat het wapen niet dodelijk was.

Antonio Tiberi

"Ik geef toe dat ik één schot loste op een kat en tot mijn verbazing raakte dat het dier echt", citeren Italiaanse media de wielrenner. "Ik had geen intentie om de kat te doden, ik was er zelfs van overtuigd dat het wapen niet dodelijk was.”

Verketterd

De actie bleef dus niet zonder gevolgen.

 

Federico Pedini Amati, eigenaar van de geadopteerde kat en voormalig staatshoofd van San Marino, diende een klacht in bij de politie.

 

Al vindt de minister de uitgesproken straf voor Tiberi - afgelopen week nog 7e in de UAE Tour - verre van streng genoeg. "Je kunt geen huisdier doden en wegkomen met een boete van 4.000 euro", klinkt het.

 

Voor toekomstige buurtfeestjes moet de wielrenner dus niet meteen een uitnodiging verwachten. Sinds de gebeurtenis wordt de Italiaanse inwijkeling verketterd in zijn woonplaats.

 

"We hoeven deze mensen geen verblijfsvergunning te geven", aldus Amati. "Ik waardeer het dat hij zijn daad heeft toegegeven, maar zulke mensen hoeven hier niet te wonen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trek-Segafredo: "20 dagen niet koersen en geen salaris"

Van zijn ploeg Trek-Segafredo krijgt Antonio Tiberi er nog een extra straf bovenop. De Italiaan moet (minstens) 20 dagen loon inleveren. Bovendien wordt hij de komende weken weggehouden van de Italiaanse koersen die hij had moeten rijden.

 

"De ploeg zal het deel van het salaris dat Antonio niet krijgt aan een liefdadigheidsinstelling voor dieren schenken", laat de ploeg nog weten. "Als het nodig zou zijn, ondernemen we nog meer acties."

 

"We willen daarnaast herhalen hoe ontgoocheld we zijn in het gedrag van Antonio. We streven ernaar onze renners niet alleen als atleten, maar ook als mensen te doen groeien."

 

"We zullen er met Antonio aan werken dat hij beter wordt opgevoed en verwachten van hem dat hij de nodige stappen neemt om zijn berouw te tonen en een beter mens te worden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.