Ga naar de inhoud

Ward Lemmelijn breekt BR, maar moet vrede nemen met zilver op WK indoorroeien

 zo 26 februari 2023 21:36
Ward Lemmelijn (archieffoto).

Ward Lemmelijn (25) is er niet in geslaagd om zijn wereldtitel indoorroeien te verlengen. Onze landgenoot presteerde puik met een BR van 5'39"7, maar favoriet Oliver Zeidler was nog twee tellen sneller.  België haalde toch nog 2 keer WK-goud.

Ward Lemmelijn wist voor dit WK al dat prolongatie een zware dobber zou zijn. 

 

De Duitser Oliver Zeidler had een PR van 5'37"7 en de tweevoudige wereldkampioen in de skiff ging nog een fractie sneller.

 

Zijn 5'37"3 leverde goud op, ook al stelde Lemmelijn zijn eigen BR (5'40"6) op de 2.000 meter eveneens scherper: 5'39"7.

 

Lemmelijn heeft de magische grens van 5'40" in Tienen dus wel voor het eerst gesloopt. 

 

Het wereldrecord staat op naam van de Australiër Josh Dunkley-Smith: 5'35"18 in 2018.

Lemmelijn: "Doel niet gehaald, maar niet ontgoocheld"

"Ik had twee doelen voor dit WK", begint Lemmelijn zijn verhaal na afloop. "Ik wilde de mythische grens van 5'40" doorbreken en mijn titel behouden." 

 

"Dat eerste is gelukt met een tijd van 5'39,7", het tweede was heel moeilijk vandaag. Ik ben op een erg sterke Zeidler gestoten, die zijn eigen persoonlijk record ook nog eens verbeterde." 

 

"Ik ben dan ook niet ontgoocheld. Ik verwachtte dat hij heel snel zou vertrekken en zou kraken in het tweede gedeelte, maar hij hield zich knap staande."

Door fantastische sfeer van supporters kon ik mezelf overtreffen.

Ward Lemmelijn

Zeidler werkte zijn race af in het Canadese Toronto, waar het WK plaatsvond. Lemmelijn koos ervoor vanop afstand deel te nemen in Tienen. "Dat heeft geen invloed gehad", aldus Lemmelijn. 

 

"Integendeel. Hier had ik mijn eigen fans achter mij staan, in een fantastische sfeer. Hier kon ik me overtreffen."   

 

Naast het indoorroeien is het belangrijkste doel voor Lemmelijn dit jaar de kwalificatie in het roeien voor de Olympische Spelen in Parijs. Hij lijkt zich daarbij meer op de dubbeltwee te richten. 

 

"Of het nu in de dubbeltwee of met vier is, dat maakt mij niet uit. Op het water werk ik nog hard aan mijn techniek. Ik mis ook nog een beetje ervaring in de races."

Aaron Andries en Savin Rodenburg pakken goud

België kroonde zich wel tot wereldkampioen in de M19-20 en LM19-20. In de lichtgewicht U21 was het goud voor Savin Rodenburg, met zilver voor Mil Blommaert. Rodenburg roeide over 2 km 6'13"7, Blommaert 6'32"2.

Bij de zwaargewichten onder 21 jaar was Aaron Andries de primus met een tijd van 5'59"0.