Ga naar de inhoud

Van "pure schande" tot "we dienen klacht in": de drie VAR-fases die het weekend beheersten

 ma 27 februari 2023 06:22
" "
Vragen bij de VAR.

Frank De Bleeckere heeft straks (weer) wat uit te leggen. Drie clubs voelden zich dit weekend bekocht door de arbitrage. KAA Gent en Cercle Brugge door zware onbestrafte fouten, Anderlecht dan weer door een buitenspelfase. Een overzicht.

Cercle woest na aanslag op Majecki: "We dienen klacht in"

Consternatie bij Cercle Brugge, zaterdagavond. In de eerste helft ging Eupen-aanvaller Djeidi Gassama met gestrekt been door op het borstbeen van Radoslaw Majecki.

De doelman hield er een scheur in de borstspier aan over en staat zes weken aan de kant, maar de VAR kwam niét tussen.

 

"We begrijpen niet dat de VAR niet tussenbeide kwam. In het verleden hebben we de scheidsrechters en het Referee Department telkens op een constructieve wijze benaderd", klinkt het in een communiqué op de website van de vereniging.

 

"We hebben begrip dat hun werk moeilijker wordt wegens de snelheid en de evolutie van het spel. Wel is het zorgwekkend dat er week na week fouten worden gemaakt die het imago en de reputatie van onze competitie aantasten. We dienen klacht in bij het Referee Department en verwachten een duidelijk signaal.”

Ook KAA Gent furieus: "Een pure schande"

Dé fase van het weekend was ongetwijfeld de (onbestrafte) elleboog van Tajon Buchanan in het gezicht van Gift Emmanuel Orban.

 

Bij KAA Gent reageerde trainer Hein Vanhaezebrouck na afloop furieus: "Onverklaarbaar en onaanvaardbaar", noemde hij het. "Voor mij is dit het failliet van de VAR, een pure schande. Als je dit niet ziet, zou je nooit meer mogen fluiten."

Sven Kums wees ook nog naar een andere fase waar de VAR bij betrokken was. Bij de beslissende penalty voor de 2-0 duurde het minuten voor de buitenspellijn getrokken was.

 

Vreemd genoeg moest de ref dan nog eens naar het VAR-scherm om de fase te herbekijken. "De VAR moet toch gewoon beslissen of het een clear error is van Lambrechts om de penalty niet te geven", luidde het bij onze commentator Tom Boudeweel.

 

"Nu moet hij zelf gaan kijken, wat heel bizar is. Een buitenspellijn bij het vertrekken een fase eerder, was de reden dat het nog eens zo lang duurde ook."

Anderlecht wou 2-2 afgekeurd zien: "Overduidelijk"

Tot slot weerklonk in het Lotto Park eveneens gemor. Bij Anderlecht meenden ze namelijk dat de 2-2 van Standard onterecht goedgekeurd werd.

 

De VAR riep de ref nochtans naar het scherm, omdat hij oordeelde dat Fossey vanuit een buitenspelpositie invloed uitoefende op het spel, maar scheidsrechter Lardot dacht daar anders over.

 

"De ref, die trouwens goed was,  kwam me zeggen dat de speler naast Killian Sardella niet bewoog, maar op de beelden zie je duidelijk dat hij hem onder druk zet", aldus trainer Brian Riemer.

 

"Dus is het overduidelijk buitenspel, ik kan het niet begrijpen. Iedereen die voetbal snapt, weet dat Killian de bal ontzet omdat hij de druk van de aanvallende speler voelt."

Gerelateerd: