Ga naar de inhoud

Remco Evenepoel sleurt Wolfpack met enorme kopbeurten naar winst: "Hij maakte het verschil"

 di 21 februari 2023 14:31

Na 2 dagen UAE Tour heeft Soudal-Quick Step al 2 zeges op de teller staan. Net als in de eerste sprintersrit - toen Merlier won - was het ook in de ploegentijdrit prangend. "We wisten dat we meer paardenkracht hadden voor de stukken meewind."

"Eén seconde? Dat is genoeg, hé", zegt Remco Evenepoel na zijn allereerste zege in een ploegentijdrit.

 

"Klaas (Lodewyck, de ploegleider) zei bij het tussenpunt dat we 10 seconds down lagen. Alleen wisten we toen niet of we voor of achter lagen, want down kan ook wijzen dat we in de groene cijfers zaten."

 

"Gelukkig hebben we heel veel tijd goedgemaakt in het tweede deel. We hebben veel ervaren tijdrijders in de ploeg en hebben het goed ingedeeld. We wisten dat we iets meer paardenkracht hadden voor het laatste stuk meewind."

 

Evenepoel zelf deed in de finale meer dan een duit in het zakje. "Ik reed met het grootste voorblad, dus ik moest bij de stukken meewind wel de langste beurten doen. De snelheid ging toch geregeld richting de 70 km/u. Dat was gelukkig rap genoeg."

 

Na de 2 op 2 spreekt Evenepoel van "een prachtig begin voor de ploeg", al zijn ze de leiderstrui wel kwijt aan Luke Plapp. "Dat is niet slecht, dan kunnen we wat energie sparen. Ze kwamen me wel vragen om in de witte (jongeren)trui te rijden, maar dan rijd ik liever in mijn eigen witte trui (van wereldkampioen)."

Gerelateerd:

Lodewyck: "Zelfs als Remco niet top is, is hij al heel goed"

  • Tim Merlier: "Ik deed op het einde nog een lange beurt en heb me zo opgeofferd voor de ploeg. Remco was echt de motor van het gebeuren. Hij heeft ons op snelheid gebracht, het was aan ons om die snelheid gewoon vast te houden."
 
  • Klaas Lodewyck (ploegleider): "Ik had verwacht dat het nipt zou worden, maar zo'n nagelbijter had ik niet verwacht. We waren misschien iets te traag gestart, maar na het tussenpunt zijn we geleidelijk aan beginnen te versnellen. Iedereen reed een heel sterke tijdrit, maar als je iemand als Remco in de ploeg hebt, dan moet je die gebruiken. Hij maakte het verschil."

    "Ik denk dat hij in vergelijking met Argentinië al een heel stuk beter is. Hij had vlak voor deze ronde een goeie week in Spanje. Maar de Giro blijft zijn hoofddoel, dus met een hoogtestage kan hij pas echt zijn topvorm halen. Alleen, zelfs een Remco die nog niet top is, is al heel goed."