Ga naar de inhoud

Haas waaruit Grosjean ontsnapte bij horrorcrash wordt tentoongesteld: "Besefte achteraf pas impact"

 di 21 februari 2023 15:02

De horrorcrash in de GP van Bahrein 2020 staat op het netvlies van elke F1-fan gegrift. Romain Grosjean knalde tegen 200 kilometer per uur in de vangrail tijdens de openingsronde. Iedereen vreesde het ergste in bange seconden, tot de Fransman uit een vlammenzee stapte. Dat dankzij de "survival cell", die volgende maand tentoongesteld wordt in Madrid.

"Het heeft mijn leven gered", zegt Romain Grosjean met zijn blik op de survival cell.

 

Het restant van de ontplofte Haas VF-20 bleef als enige onderdeel intact en is de reden waarom de Franse rijder levend uit de wagen kon klauteren.

 

De cockpit wordt komende maand tentoongesteld in Madrid, waar mensen met eigen ogen de impact die het te verduren kreeg, kunnen zien. Bezoekers kunnen ook de "Survivalkamer" betreden, waar nooit eerder vertoonde beelden van de crash te bekijken zijn.

Door de survival cell bleef ik - in tegenstelling tot de wagen - in een deel. 

Romain Grosjean

"Ik had meteen door dat het een stevige crash was", blikt Grosjean terug. "Maar ik besefte achteraf pas de impact toen ik de beelden zag. Mijn vrouw was aanwezig tijdens de race, samen met mijn vader en mijn kinderen. Zij zullen zich dat moment eeuwig herinneren."

 

"Door de survival cell bleef ik - in tegenstelling tot de wagen - in een deel. Ook de halo is een belangrijke reden waarom ik er levend uitkwam."

 

"Ik moest mijn kopsteun kapotmaken met mijn helm om me recht te kunnen zitten", herbeleeft de Fransman het moment. "Toen merkte ik dat mijn linkervoet vast zat in het ingedeukte chassis. Mijn schoen bleef zitten, maar mijn voet kwam gelukkig los."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beelden van de horrorcrash in Bahrein