Ga naar de inhoud

Roos Vanotterdijk na 9 Belgische records: "De verwachtingen zijn er, maar ik volg mijn eigen weg"

 ma 20 februari 2023 09:16
Roos Vanotterdijk zwom 9 Belgische records en 4 WK-limieten.

"De first lady van het Belgische zwemmen", "De Limburgse zwemhoop"... Door 9 Belgische records in één weekend te vestigen is de druk op de nog maar 18-jarige Roos Vanotterdijk nog wat meer toegenomen. Maar zelf houdt ze de voetjes stevig op de grond. "Ik wil mezelf blijven en gelukkig zijn, dat is belangrijk", vertelt ze in Sportweekend.

Elke keer Roos Vanotterdijk vorige week in het bad sprong tijdens de Open Vlaamse zwemkampioenschappen, sneuvelde er een Belgisch record. Maar liefst 9 records sloeg ze aan diggelen.

 

Een week later straalt Vanotterdijk nog altijd. "Het was een fantastische week", glimlacht ze. "Het begint binnen te komen, want het kwam onverwacht. De eerste wedstrijd ging heel goed en dat gaf zelfzekerheid om nog sneller te gaan."

 

"Het was de eerste keer in lange tijd dat ik dat gevoel had. Ik voelde twee weken op voorhand al dat de trainingen supergoed gingen. Ik zwom echt snel. Ik kon niet meer wachten om in het zwembad te duiken."

 

"Het is een soort waas. Een roes waarin je alles beleeft. Gewoon de adrenaline, niet nadenken en gewoon hard gaan."

Je steekt er veel werk in, maar het komt er ook uit. Daar word je gelukkig van.

Roos Vanotterdijk

Belangrijker dan de Belgische records voor Vanotterdijk is dat ze ook 4 WK-limieten zwom. "Dat was dan ook mijn doel", vertelde ze. "De records waren gewoon de kers op de taart."

 

"Het geeft veel motivatie dat het er nu in competitie is uitgekomen. Je steekt er veel werk in, maar het komt er ook uit. Daar word je gelukkig van."

 

Toch legt Vanotterdijk zichzelf niet al te veel druk op. Een specifiek WK-doel heeft ze niet. "Ik wil er gewoon staan en goed zwemmen. Een specifieke tijd of een specifieke plaats heb ik niet in mijn hoofd."

"De nieuwe bondscoach is geweldig"

De komst van de Fransman Frédéric Vergnoux als bondscoach heeft Vanotterdijk een extra duwtje in de rug gegeven: meer en harder trainen. "Met Fred zit het heel goed", beaamde de 18-jarige zwemster.

 

"De nieuwe coach is geweldig. Ik denk niet dat ik al zo gelukkig ben geweest. Ik ga er volle bak voor."

 

"Vroeger waren we een groep individuen, niemand werkte samen. Nu zijn we meer een groep, waardoor we trainingen op een hoger niveau afwerken. Iedereen heeft een betere mentaliteit, iedereen wil harder werken en zo kunnen we het team naar boven heffen."

De verwachtingen zijn er, maar het maakt me niet uit wat andere mensen verwachten.

Roos Vanotterdijk

Na haar recordslag op de Vlaamse kampioenen nemen de verwachtingen alleen maar toe voor de Europese kampioene bij de junioren. "Maar alles moet nog beginnen", blijft ze zelf rustig.

 

"De verwachtingen zijn er, maar het maakt me niet uit wat andere mensen verwachten. Alleen de meningen van mezelf, mijn ouders, mijn coach en mijn entourage tellen."

 

"Ik wil gewoon mezelf blijven en gelukkig zijn. Dat is belangrijk. Ik volg mijn eigen weg."

Gerelateerd: