Tijdens het puzzelen in de Sporza Wielermanager is het altijd zoeken naar goede "kleintjes". In die categorie staat een oerwoud aan namen. Maar wie van al die renners zijn potentiële puntenpakkers? We lichten er 10 renners uit voor jou.
1. Pier-André Coté (Can/Human Powered Health): 2 miljoen
Geen paniek als de naam Pier-André Coté geen belletje doet rinkelen.
De Canadese kampioen boekte vorig jaar een mooie zege in de Grand Prix Criquielion en staat te boek als een sterke allrounder. In de tv-koersen zagen we Coté nog niet vaak aan het werk.
Zijn Amerikaanse ploeg Human Powered Health rijdt dit jaar een hele waaier aan klassiekers met onder meer de Omloop, Kuurne, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs en de Brabantse Pijl.
Met wegkapitein Gijs Van Hoecke en ploegleider Hendrik Redant (2x winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne) heeft Coté 2 ervaren gidsen die alle straatstenen in Vlaanderen uit hun hoofd kennen.
2. Milan Fretin (Bel/Flanders-Baloise): 2 miljoen
Zoek je nog een jonge Belg die er zich tussen zal smijten in de sprintkoersen? Dan is Milan Fretin de ideale man.
Door het vertrek van Sasha Weemaes (Human Powered Health) en Arne Marit (Intermarché-Circus-Wanty) is Fretin de sprinter met dienst bij Team Flanders-Baloise.
Schrijf hem maar op voor top 10-plaatsen in koersen zoals de Bredene Koksijde Classic en Nokere Koerse.
Er zijn nog interessante koopjes bij Flanders-Baloise. "In de klassiekers verwachten we dat Jenno Berckmoes (3 miljoen) en Vito Braet (3 miljoen) een stap vooruit zullen zetten."
"En ook Sander De Pestel (2 miljoen) en Aaron Van Poucke (2 miljoen) kunnen puntjes pakken", vertrouwt ploegleider Hans De Clercq ons toe.
"Als er zaterdag in de Omloop een groep van 40 renners overblijft, verwachten we dat die namen nog aan boord zullen zijn."
3. Thomas Gloag (GBr/Jumbo-Visma): 3 miljoen euro
Als je al een goedkope Ardennen-man in je ploeg wil droppen, is de Brit Thomas Gloag een interessante optie.
De 21-jarige groeibriljant van Jumbo-Visma maakte dit jaar al sier in de Ronde van Valencia, waar hij 6e werd in het eindklassement.
Omdat Primoz Roglic de klimklassiekers dit seizoen links laat liggen, zal Gloag normaal gezien een vrije rol krijgen naast kopman Tiesj Benoot.
4. Romain Grégoire (Fra/Groupama-FDJ): 3 miljoen euro
"De nieuwe Julian Alaphilippe" titelen de Franse media als ze over Romain Grégoire schrijven.
Als belofte maakte Grégoire vorig jaar furore door 3 topkoersen in 4 dagen tijd te winnen: Luik-Bastenaken-Luik en de Italiaanse heuvelkoersen Giro del Belvedere en GP Palio del Recioto.
Bij Groupama-FDJ weten ze maar al te goed dat ze met Grégoire een goudhaantje in handen hebben voor de klimklassiekers en voor rittenkoersen. Daarom mag hij dit jaar normaal al proeven van de Waalse Pijl en de Vuelta.
Noteer dus maar de naam van Romain Grégoire. Is het niet voor dit jaar, dan zeker voor de komende 10 jaar.
5. Kim Heiduk (Dui/Ineos Grenadiers): 3 miljoen euro
Bij Ineos Grenadiers hebben ze al een ijzersterk blok voor de klassiekers met Tom Pidcock, Magnus Sheffield, Ben Turner, Michal Kwiatkowski en Filippo Ganna.
Maar zet daar ook maar de Duitser Kim Heiduk tussen. Vorig jaar speelde hij tot 1,5 kilometer voor de streep mee voor winst in Parijs-Tours.
De 22-jarige Heiduk is een hardrijder die goed de heuveltjes verteert. Geknipt voor de Vlaamse klassiekers. Al zal dat dit jaar vooral nog in een dienende rol zijn.
Belangrijk is wel dat Heiduk meeprofiteert als een van zijn ploegmaten een klassieker wint. De Duitser krijgt dan 5 punten met de voorwaarde dat hij zelf aan de start stond van die koers. Je vindt die info terug in de spelregels van de Sporza Wielermanager.
6. Arne Marit (Bel/Intermarché-Circus-Wanty): 3 miljoen euro
Bij Intermarché-Circus-Wanty hebben ze meer snelle mannen dan enkel maar Biniam Girmay en Gerben Thijssen.
De 24-jarige Arne Marit maakte de overstap van Flanders-Baloise en fantaseert al jaren over de Vlaamse klassiekers.
Als neoprof legde Marit 2 jaar geleden Bryan Coquard en Elia Viviani op zijn boterham in de Grand Prix du Morbihan. Laat hij dit jaar ook zijn snelle benen zien in Vlaanderen?
7. Laurenz Rex (Bel/Intermarché-Circus-Wanty): 3 miljoen euro
"Ik hoop dat de mensen me weer massaal in hun ploegje opnemen. Ik ga zeker voor de punten rijden."
Laurenz Rex was vorig jaar een hype in de Wielermanager nadat zijn toenmalige ploegmakker Bas Tietema hem bewierookt had in onze podcast Kopman.
Het gevolg: Rex werd bijna evenveel gekozen als Wout van Aert.
Met de 16e plek in Waregem, 18e in Kuurne en 24e in Nokere leek de boomlange Rex klaar om te knallen in zijn droomkoers Parijs-Roubaix. Maar een val in Dwars door Vlaanderen gooide roet in het eten.
Vorige week etaleerde Rex zijn voorjaarsvorm in de 3e etappe van Ruta del Sol. Tim Wellens won die etappe, maar het was vooral Rex die in de finale meermaals aan de boom schudde. Een no-brainer voor je Sporza Wielermanager-ploeg?
8. Oscar Riesebeek (Ned/Alpecin-Deceuninck): 3 miljoen euro
Een onderschatte renner met een grote motor.
De ranke Oscar Riesebeek (30) won vorig jaar Dwars door het Hageland na een spektakeldagje over grindpaden, kasseien en smalle asfaltweggetjes. Meteen ook zijn 1e profzege.
Met Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen in de ploeg kan Riesebeek ook heel wat teampunten scheppen voor je team. Als Riesebeek aan de start staat van een koers waarin een ploegmakker wint, krijgt hij 5 punten. Ongeacht of hij de wedstrijd uitrijdt of niet.
9. Alexander Salby (Den/Bingoal-WB): 3 miljoen euro
"Er zijn niet veel renners die snellere benen hebben dan Alexander Salby", zeiden enkele ploegmakkers na Salby's debuut in de Tropicale Amissa Bongo enkele weken geleden.
Salby won de slotrit en verzamelde ook 2e en 3e plaatsen in massasprints.
"In Vlaanderen ontbreekt het hem aan parcourskennis, dus dat wordt een ontdekkingsreis dit jaar", zegt ploegmanager Christophe Brandt, die wel al iets verwacht van Salby in de sprintklassiekers.
Binnen de ploeg wordt ook podcastmaker Luca Van Boven (2 miljoen) genoemd als mogelijke verrassing.
"Luca kent het parcours van de Vlaamse klassiekers als zijn broekzak. Ik denk dat hij ons zal verbazen door enkele kleine uitslagen te rijden", voorspelt Brandt.
10. Samuel Watson (GBr/Groupama-FDJ): 3 miljoen euro
Op het Brits kampioenschap moest hij vorig jaar enkel maar de duimen leggen voor Mark Cavendish. In Gent-Wevelgem voor beloften stond de jonge Brit wel op het hoogste schavotje.
Samuel Watson droomt van de Vlaamse koersen, is gewapend met een sterk eindschot en koestert hoge ambities. Allemaal ingrediënten voor een succesvolle eerste campagne in de klassiekers.
Verwacht maar al wat puntjes van de 21-jarige Brit, ook al is hij nog maar aan zijn eerste profseizoen toe. Bij Groupama-FDJ verwachten ze dat de vele neoprofs uit de talentenfabriek meteen hoge ogen kunnen gooien.