2e koersdag, 2e zege: Tadej Pogacar blaast ook iedereen weg in de Ruta del Sol

  Tadej Pogacar is als een komeet aan zijn seizoen begonnen. Twee dagen na zijn triomf in de gravelkoers Jaen Paraiso was hij ook in de openingsrit van de Ruta del Sol de primus. Pogacar reed weg op de slotklim naar Despiernacaballos en hield in de finale het Spaanse trio Landa-Mas-Rodriguez af.

  In de Jaen Paraiso maandag had Tadej Pogacar er al weinig twijfel over laten bestaan dat hij afgelopen winter niet heeft zitten lanterfanten. In de eerste rit van de Ruta del Sol overtuigde de Sloveense kannibaal de laatste twijfelaars.

  Het was Tim Wellens die op de laatste klim de rode loper uitrolde voor Pogacar. Santiago Buitrago deed nog een moedige poging om hem te volgen, maar de ogen van de Colombiaan waren groter dan zijn buik.

  Buitrago viel terug naar een achtervolgende groep met daarbij de Spaanse rondehoop Carlos Rodriguez, Enric Mas en Mikel Landa. Toen Mas door een lekke band wegviel, was ook het laatste sprankeltje hoop op een terugkeer op Pogacar vervlogen.

  Met meer dan een halve minuut voorsprong finishte hij in Santiago de la Espada, waardoor hij meteen ook een forse basis legt voor de eindzege in de Ruta del Sol. Pogacar heeft nu 4 koersdagen op een rij gewonnen, want hij sloot 2022 af met winst in de Tre Valle Varesine en de Ronde van Lombardije.

  Sleutelmomenten uit de etappe

  Uitslag rit 1
  1. Tadej Pogacar (Svn) 179 km in 5u04'08"
  2. Mikel Landa (Spa) op 38"
  3. Carlos Rodriguez (Spa) z.t.
  4. Santiago Buitrago (Col)  
  5. Tao Geoghegan Hart (GBr) 1'38"
  6. Pavel Sivakov (Fra) 1'39"
  7. Jack Haig (Aus) z.t.
  8. Enric Mas (Spa)  
  9. Jefferson Cepeda (Ecu)  
  Stand na rit 1
  1. Tadej Pogacar (Svn) 5u04'08"
  2. Mikel Landa (Spa) op 38"
  3. Carlos Rodriguez (Spa) z.t.
  4. Santiago Buitrago (Spa)  
  5. Tao Geoghegan Hart (GBr) 1'38"
    Ruta del Sol
          winnaar leider
  15/02 rit 1 Puente de Genave - Santiago de la Espada 179 km Pogacar Pogacar
  16/02 rit 2 Diezma - Alcala la Real 156 km Pogacar Pogacar
  17/02 rit 3 Alcala de Guadaira - Alcala de los Gazules 161 km Wellens Pogacar
  18/02 rit 4 Olvera - Iznajar 165 km Pogacar Pogacar
  19/02 rit 5 Otura - Alhaurin de la Torre 184 km Fraile Pogacar