Ga naar de inhoud

UEFA Champions League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Real Sociedad
12
6
3
0
3
7
2
2
Internazionale
12
6
3
0
3
8
5
3
Benfica
4
6
1
4
1
7
11
4
Red Bull Salzburg
4
6
1
4
1
4
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Real Sociedad
0
0
0
0
0
0
0
2
Internazionale
0
0
0
0
0
0
0
3
Benfica
0
0
0
0
0
0
0
4
Red Bull Salzburg
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Real Sociedad
0
0
0
0
0
0
0
2
Internazionale
0
0
0
0
0
0
0
3
Benfica
0
0
0
0
0
0
0
4
Red Bull Salzburg
0
0
0
0
0
0
0

"Als Benfica even sterk is als tegen PSG of Juventus, hoeft Club er niet eens aan te beginnen"

 wo 15 februari 2023 06:40

Club Brugge lootte voor de 1/8e finales van de Champions League met Benfica het reekshoofd met misschien de minste weerklank in Europa. Maar in de CL-special van De Tribune haalt Peter Vandenbempt de Belgische voetbalfans meteen uit hun droom.

Zeg niet Bénfica, maar Benfíca. "De nadruk ligt op de tweede lettergreep", doceert Peter Vandenbempt in De Tribune. "Zelfs mijn geliefde cocommentator Gert Verheyen zegt het nog altijd verkeerd."

 

Vandenbempt kan het weten, want hij was de voorbije jaren een vaste gast in het Estadio da Luz, het Stadion van het Licht, in Lissabon. Hij kent Benfica dan ook erg goed en raakte zowat bij elk bezoek onder de indruk.

 

"Als we het Benfica van tegen Juventus en PSG te zien krijgen (de twee ploegen die het achter zich liet in zijn groep), dan hoef je er als Club Brugge niet eens aan te beginnen. Dan moet je grote angst hebben voor een geweldig pak rammel."

 

"Maar we zijn nu 3 maanden later en Benfica heeft toch een paar kleine barstjes vertoond. Onlangs werd het bijvoorbeeld uitgeschakeld in de beker door Braga, zij het na strafschoppen en nadat het na een halfuur met zijn tienen was gevallen."

 

"Maar in de competitie heeft het de voorbije 5 matchen toch weer geen enkele tegengoal geslikt."

 

Benfica verloor in de winter wel Enzo Fernandez, die voor een recordbedrag naar Chelsea trok. "Dat is natuurlijk een krater op het middenveld, maar de ploeg lijkt er ook zonder hem gewoon weer te staan."

 

"Dat komt omdat het DNA van de ploeg altijd hetzelfde blijft: een ongelooflijke techniek, veel scorend vermogen en de mogelijkheid om een tempo te ontwikkelen waar geen enkele Belgische ploeg mee meekan. En waar ook veel internationale topploegen het al lastig mee hebben gehad. Het is gewoon een ongelooflijk compleet elftal."

Fernandez
Enzo Fernandez, die met Argentinië wereldkampioen werd, hoeft Club Brugge niet meer te vrezen.

De vloek van Guttman als enige hoop?

Heeft Club Brugge dan geen enkele kans tegen dit Benfica? "Je had kunnen hopen op het verrassingseffect, alleen is Club in de groepsfase met 0-4 gaan winnen bij Porto. Ze weten bij Benfica hoe moeilijk dat dat is."

 

"De enige waar ze misschien een beroep op kunnen doen is Bela Guttman. Die kan misschien nog eens een vloek uitspreken."

 

"De Hongaar was in de jaren 60 trainer van Benfica en won met hen 2 jaar achter elkaar de Beker voor Landskampioenen. Hij vroeg om loonsopslag, kreeg die niet en vertrok met de woorden: "De komende 100 jaar zal Benfica geen Europese beker meer winnen.""

 

"Sindsdien heeft Benfica 8 Europese finales verloren. Als die Guttman uit zijn graf zou kunnen opstaan, kan hij deze match misschien ook bezweren."

 

"Maar het enige waar Club zich écht kan aan vasthouden, is dat wanneer je er helemaal niets van verwacht het vaak toch nog gebeurt."

 

"Club kan bijvoorbeeld een goeie thuismatch spelen, zodat de terugmatch toch nog van belang is."

 

"Maar stel nu dat Club een kleine overwinning kan behalen in eigen stadion. Dan moet het nog altijd naar Benfica, waar het tegen een enorme muur komt te staan. Benfica thuis, dat is onwaarschijnlijk."

 

"Kortom: in voetbal kan alles, maar in principe is dit Club ruimschoots onvoldoende om Benfica iets in de weg te leggen."

UEFA Champions League
Club Brugge
einde
0-2
Benfica
UEFA Champions League
Benfica
einde
5-1
Club Brugge