Ga naar de inhoud

Piste krijgt vorm in nagelnieuwe velodroom in Heusden-Zolder: "Elk Belgisch record zal hier sneuvelen"

 ma 13 februari 2023 17:26
Heel precies worden de latjes op de piste genageld.

Het Kuipke in Gent is vanaf dit najaar niet langer de enige trekpleister voor baanwielrenners in België, want er wordt volop getimmerd aan de velodroom in Heusden-Zolder. De nagelnieuwe wielertempel moet EK's en WK's naar Limburg lokken. "Deze piste is specifiek ontwikkeld voor de snelheid."

Na een lang proces, dat al in 2012 begon, krijgt de wielerpiste in Heusden-Zolder eindelijk vorm, met de steun van Sport Vlaanderen, Limburg Sterk Merk en de gemeente Heusden-Zolder. De driehoekige spanten staan er al, nu moeten er nog handmatig latjes op worden getimmerd. 

 

Een werk van lange adem, want voor die houten constructie van 90 ton zijn maar liefst 260.000 nagels nodig. "Als je alle houten latjes achter elkaar zou leggen, zou je 60 kilometer moeten afleggen", lacht Peter, een arbeider én zelf voormalig baanwielrenner.

 

Het hout komt uit het noorden van Finland. "Door het koude weer groeien de sparren er traag. Dat zie je aan de jaarringen die dicht op elkaar staan. Dat geeft het hout zijn kracht."

 

De ruime bochten moeten toptijden mogelijk maken in Limburg. "Elk Belgisch record zal sneuvelen op deze piste", schat Peter. "En er zullen ook wat records op zeeniveau volgen."

 

"Deze piste is echt ontwikkeld voor de snelheid en de nieuwe stijl van baanwielrennen met de zware versnellingen."

Ik heb 15 jaar een luchtkasteel moeten verkopen en nu staat het er.

Marc Wauters, initiatiefnemer

Initiatiefnemer Marc Wauters ziet zijn geesteskind eindelijk verrijzen. "Wat denk je dat het met me doet?", zegt hij. "Ik heb er 17 jaar aan getrokken en gesleurd om dit te realiseren. Ik heb 15 jaar een luchtkasteel moeten verkopen en nu staat het er."

 

Het doel is om snel EK's en WK's baanwielrennen naar Heusden-Zolder te lokken. "Het is dan ook een WK-waardige piste", stelt Wauters. Met plaats voor 3.750 toeschouwers voldoet de velodroom alvast aan de vereisten van de Internationale Wielerunie (UCI).

 

Deze zomer moet het gebouw klaar zijn, in het najaar moeten de baanwielrenners er voluit kunnen gaan. "De Nederlanders tonen al interesse om naar hier te komen en zelfs de Australiërs hebben al geïnformeerd om hier te trainen voor de Spelen in Parijs", besluit Wauters.

Gerelateerd: