Ga naar de inhoud

Belgen gaan sneller en sneller in ploegenachtervolging: "Op WK nog dichter bij toplanden komen"

 do 9 februari 2023 16:40
Noah Vandenbranden, Tuur Dens, Gianluca Pollefliet en Thibaut Bernard zorgden voor een Belgisch record.
Noah Vandenbranden, Tuur Dens, Gianluca Pollefliet en Thibaut Bernard zorgden voor een Belgisch record.

Op het EK baanwielrennen in Grenchen (Zwitserland) peuterde het Belgische kwartet in de ploegenachtervolging weer een seconde van het nationale record af. Goed voor de 5e plek. "Het is ongelooflijk dat we op deze leeftijd al op dit niveau meespelen", zegt Tuur Dens. "En we zullen nog progressie maken."

"12 maanden geleden waren we al blij als we vlot onder de 4 minuten gingen. Nu zijn we al richting de 3'50" aan het kijken."

Bondscoach Kenny De Ketele is trots op zijn jonge snaken van de ploegenachtervolging. Op het EK doken ze met een chrono van 3'51"482 bijna 1 seconde onder het Belgische record.

 

Thibaut Bernard (20), Tuur Dens (22), Gianluca Pollefliet (21) en Noah Vandenbranden (20) zijn allemaal nog piepjong en branden van ambitie.

 

"Het kan zeker nog iets beter", zegt Tuur Dens. "In de winter was onze voorbereiding niet helemaal op de ploegenachtervolging gericht. Want onze wegploeg verlangt van ons dat we ook lange duurtrainingen doen om ook op de weg te presteren."


"Naar het WK in Glasgow (in augustus) kunnen we nog meer pieken en ons specifieker voorbereiden."

 

"We zullen dan ook een half jaar ouder zijn. Daar ligt onze grootste progressie, omdat we allemaal nog zo jong zijn. Het is ongelooflijk dat we op deze leeftijd al op dit niveau meespelen."

We zitten maar 1 seconde achter op de Denen. Ik geloof dat we hen op een dag kunnen kloppen.

Tuur Dens

Op het WK wil het kwartet een nieuwe stap zetten. "We mogen dan dromen van een chrono onder de 3'50"", zegt Dens.

"Maar de tijd is niet het belangrijkste. Punten pakken voor de olympische kwalificatie is dat wel."

Parijs 2024 is het hogere doel. Maar ondertussen willen de jonge Belgen het gat op de toplanden kleiner en kleiner maken.

"Dat we een topland zoals Denemarken nog niet kunnen verslaan? We zitten maar 1 seconde achter op de Denen. Ik geloof dat we hen nog zullen kloppen, want we zullen nog progressie maken."

De Ketele: "Er zitten nog kleine winstjes in de pijplijn"

Bondscoach Kenny De Ketele legt uit hoe belangrijk het aandeel van de Nieuw-Zeelander Tim Carswell is in de snelle groei van de Belgische ploegenachtervolging.

"Tim spreekt zijn ambities niet altijd uit in de pers en dat hoeft ook niet. Maar tegen de jongens durft hij wel rechtuit te zeggen wat er de komende jaren moet gebeuren."

 

"Deze progressie had hij zo gepland. Voor Glasgow heeft hij weer andere dingen in gedachten. We willen weer sneller en naderen op de top 4."

 

Op dat WK zullen de nieuwe fietsen nog meer tot hun recht komen. "Die maken nu al heel veel verschil. Maar we hebben ze nog maar net, dus ingereden zijn ze nog niet echt."

 

"We zijn allemaal kleine winstjes aan het boeken en er zitten er nog in de pijplijn", belooft De Ketele.

Gerelateerd: