Ga naar de inhoud

Viki De Cremer ref in profvoetbal: "Hard voor gewerkt, is mij niet op plateautje gegeven"

 di 7 februari 2023 11:41
" "
Viki De Cremer vorig jaar in de bekerfinale bij de vrouwen.

Viki De Cremer maakt komend weekend haar debuut als vrouwelijke scheidsrechter in het Belgische profvoetbal. Dat maakte de voetbalbond gisteren bekend. Hoe voelt dat? "Dat is een mooi moment voor mezelf, hier heb ik heel hard voor gewerkt", vertelde de 29-jarige De Cremer.

De Cremer is al jaren een vaste waarde in het vrouwenvoetbal, de FIFA-scheidsrechter zal op zaterdag als 4e official debuteren in Deinze-RSCA Futures in de Challenger Pro League, de Belgische tweede klasse.

De bond presenteert haar als eerste vrouwelijke ref in het profvoetbal, maar er gingen haar alvast een aantal assistent-scheidsrechters vooraf. Toch schrijft ze een beetje geschiedenis. "Maar dat is nog niet doorgedrongen. Ik was heel blij, toen ik het hoorde. Het moet nog even binnenkomen."


"Het is een unieke ervaring, die me zeker ook ten goede zal komen in mijn eigen arbitrage."

Een goede voorbereiding is de sleutel, mij kennende komt dat wel in orde.

Viki De Cremer

Ze geeft toe dat het haar wel wat zenuwachtig maakt. "Maar het zijn gezonde zenuwen. Het is ook iets waar je naar uitkijkt. De sleutel zal een goede voorbereiding zijn, maar mij kennende zal dat wel in orde komen."

Ze staat er trouwens niet alleen voor: "De personen rondom mij zullen me ook wel helpen en begeleiden." Van haar broer Wesli, ref in de Jupiler Pro League, zal ze ook wel tips krijgen.

"Het was mijn doel om met mijn broer een wedstrijd te leiden in 1B"

De Cremer kan zo een rolmodel zijn voor andere meisjes en vrouwen die scheidsrechtersdromen hebben. "Daar ben ik wel mee bezig. Ik ben zelf beginnen te fluiten, omdat ik geblesseerd ben uitgevallen. Ik wou wel in de voetballerij blijven, maar ik wist niet goed op welke manier."

"Door mijn broer en zus ben ik dan in het scheidsrechterswereldje terechtgekomen en dat beklaag ik me totaal niet. Integendeel. Als ik het eerder had gekend, was ik er misschien al eerder aan begonnen."

De Cremer fluit al in Eerste Nationale bij de mannen, de hoogste amateurklasse. "Toen stelde ik mezelf een nieuw doel: en dat is samen met mijn broer een wedstrijd leiden. Ik wilde 4e man mogen zijn bij een wedstrijd van mijn broer in 1B. Hopelijk komt die kans ook nog."

"Een paar uur per dag met arbitrage bezig"

De bond zet in op vrouwenarbitrage en dat loont. In het zog van Viki De Cremer komen er nog lotgenoten aan: "Ook Caroline (Lanssens) en Jana (Van Laere) zijn FIFA-scheidsrechters. We worden veel meer begeleid. Ik voel ook een enorm verschil met een paar jaar geleden."

"Het is fijn om gesteund en geholpen te worden om hogerop te geraken." Enkele jaren geleden vertelde ze dat ze graag op het hoogste niveau wou raken. Daar is ze nu. Is er ook al gesproken over zelf tussen de lijnen staan? "Nog niet concreet. Dat zit wel ergens in mijn gedachten en ik ga er ook hard voor blijven werken. Zowel mentaal, als fysiek, als qua kennis. Dat is een doel."

Hoeveel uren besteedt De Cremer aan haar passie? "Ik ben er zo goed als dagelijks wel een paar uur mee bezig. Het is niet alleen het trainingsgedeelte, maar ook het kennisgedeelte. Ik herbekijk ook mijn wedstrijden van de eerste tot de laatste seconde om daar dingen uit te halen."

"Soms bespreek ik fases met mijn broer, maar dat doe ik ook met de andere vrouwelijke scheidsrechters en met onze begeleiders."

Voetballers beseffen ook dat ik daar niet zomaar sta. Het is niet op een plateautje gegeven.

Viki De Cremer

Hoe ervaart ze als vrouw haar job in een mannenwereld, geeft dat soms moeilijkheden? "Eenmaal we op het veld staan en we onze wedstrijd in goede banen leiden, kan er volgens mij niet echt veel op gezegd worden. Er wordt hier en daar wel eens gesproken "Aha, een vrouw"."

"Maar op den duur kennen ze je ook wel en weten ze wat je in je mars hebt. Ze beseffen ook dat ik daar niet zomaar sta. Dat is niet op een plateautje gegeven. Ik heb zo goed als altijd het respect gedurende de hele wedstrijd."

"Hoe hoger je gaat, die zijn echt wel met voetbal bezig. Of daar nu een man of een vrouw staat, als de wedstrijd maar in goede banen wordt geleid."

Gerelateerd: