Ga naar de inhoud

Tomas Van Den Spiegel over LeBron James: "Misschien wel strafste atleet aller tijden"

 wo 8 februari 2023 07:08
LeBron James is bijna de topschutter aller tijden in de NBA.
LeBron James is bijna de topschutter aller tijden in de NBA.

LeBron James heeft geschiedenis geschreven: hij is sinds vannacht de topscorer aller tijden in de NBA. Voormalig basketballer Tomas Van Den Spiegel sprak maandag in onze podcast De Tribune al over de erfenis van James. "Hij is misschien wel de strafste atleet aller tijden over alle disciplines heen", klinkt het.

36 punten, zoveel had LeBron James er nog nodig om Kareem Abdul-Jabbar voorbij te steken als topscorer aller tijden in de NBA. 

 

Veel fans dachten dat het pas donderdag zou gebeuren, want de kaartjes voor de wedstrijd tegen Milwaukee waren duurder dan voor vannacht tegen Oklahoma City. De gemiddelde ticketprijs schommelde ronde de 1.100 euro. Voor een zitje langs het veld moest je bijna 65.000 euro neertellen.

 

Een record voor een sportwedstrijd is dat verre van: in 2016 telde iemand meer dan 1 miljoen euro neer voor een kaartje voor de beslissende wedstrijd in de Major League Baseball-finale tussen Chicago en Cleveland.

 

(lees voort onder de foto)

LeBron James
LeBron James

"LeBron is op zijn 38e nog altijd indrukwekkend"

Dat LeBron James nu de topscorer aller tijden is, wekte maandagavond al bewondering op bij ex-basketballer Tommas Van Den Spiegel. "We moeten daar met zijn allen een diepe buiging voor maken", vertelde Van Den Spiegel in onze podcast De Tribune. "Het is een heel onbreekbaar record en het zal nog wel even duren voor het weer gebroken wordt."

 

"Op zijn 38e is LeBron nog altijd even fit als een 28-jarige, dat is heel indrukwekkend. Misschien is hij wel de strafste atleet aller tijden over alle disciplines heen. Hij wordt ook niet zwakker met de jaren en blijft altijd gespaard van zware blessures. Er zit geen sleet op."

 

Van Den Spiegel ziet een parallel met Cristiano Ronaldo. "Net als Ronaldo is LeBron James enorm geëvolueerd als atleet. Dat zie je wanneer je de LeBron van 20 jaar geleden vergelijkt met die van nu. Dag in dag uit is hij bezig geweest met het verzorgen van zijn lichaam."

LeBron James is iemand die de sport overstijgt, maar er is maar één "GOAT" en dat is Michael Jordan.

Tomas Van Den Spiegel

"LeBron James is ook iemand die sport overstijgt", gaat Van Den Spiegel voort. "Als je de naam LeBron zegt, weten de meeste mensen die basketbal niet volgen ook wel over wie het gaat."

 

Het record van James doet de discussie over de "GOAT" (Greatest Of All Time) weer opflakkeren: is het nu Michael Jordan of toch LeBron James? "Dan ben je bij mij aan het verkeerde adres", lacht Van Den Spiegel. "Er is maar één GOAT en dat is Michael Jordan."

 

"Jordan heeft het pad geëffend voor de moderne atleet die meer is dan alleen maar een pure sporter. Dat mag je nooit onderschatten. Het merk Jordan overstijgt alle sporten en alle leeftijden. De Federers en Messi's van vandaag hebben veel te danken aan Michael Jordan, die van een atleet een merk gemaakt heeft."

Beluister De Tribune met Tomas Van Den Spiegel: