Ga naar de inhoud
kalender WRC 2023  
datum rally winnaar 2022 winnaar 2023
19-22/01 Monte Carlo Loeb Ogier
9-12/02 Zweden Rovanperä Tänak
16-19/03 Mexico - Ogier
20-23/04 Kroatië Rovanperä Evans
11-14/05 Portugal Rovanperä Rovanperä
1-4/06 Italië Tänak Neuville
22-25/06 Kenia Rovanperä Ogier
20-23/07 Estland Rovanperä Rovanperä
3-6/08 Finland Tänak Evans
7-10/09 Griekenland Neuville Rovanperä
28/09-1/10 Chili - Tänak
26-29/10 Europa - Neuville
10-13/11 Japan Neuville Evans
stand WRC 
  rijder auto punten
1. Kalle Rovanperä (Fin) Toyota 235
2. Elfyn Evans (GBr)  Toyota 191
3. Thierry Neuville Hyundai 184
4. Ott Tänak (Est) Ford 162
5. Sébastien Ogier (Fra) Toyota 114

Thierry Neuville flirt even met 2e plaats in Zweden, maar hij is toch weer 3e

 zo 12 februari 2023 13:18

Thierry Neuville is er op de slotdag van de Rally van Zweden niet meer in geslaagd plaatsen goed te maken in de sneeuw. De Belg kwam uiteindelijk een dikke seconde tekort om nummer 2 Craig Breen bij de lurven te vatten. De zege van Ott Tänak kwam niet in gevaar.

eindstand Rally van Zweden
1. Ott Tänäk (Ford) 2u25'54"5
2. Craig Breen  (Hyundai) op 18"7
3. Thierry Neuville (Hyundai) 20"0
4. Kalle Rovanperä (Toyota) 25"1
5. Elfyn Evans (Toyota) 1'24"0

Rally van Zweden

13:21

Neuville komt nog dicht bij de 2e plaats

Thierry Neuville heeft zijn opmars in Zweden net niet afgesloten op de 2e plaats. Onder meer met winst in de voorlaatste chronorit naderde Neuville op zijn Hyundai-ploegmaat Craig Breen. Na een tijdstraf voor de Ier ging Neuville er zelfs voorbij. Maar in de afsluitende power stage was Breen toch weer sneller dan Neuville. "Dat was niet het plan, maar ik kon het niet weten", was Breen eerlijk. "Toch zijn we blij met dit weekend."

Winnaar Ott Tänak nam geen grote risico's meer, de 2 extra punten in de power stage gingen naar Esapekka Lappi, die door pech op zaterdag wel pas 7e eindigde. Ex-wereldkampioen Tänak is de nieuwe WK-leider, voor titelverdediger Kalle Rovanperä en Neuville.

13:20

Geen goeie power stage van mij. Ik had wat schrik bij het remmen, omdat ik niet wou overremmen. Maar over het algemeen was het een goed weekend voor de ploeg. De auto was snel, dat nemen we mee.

Thierry Neuville
11/02/23
19:51
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:49

Neuville rukt op naar derde plaats

Thierry Neuville is opgeklommen naar de derde plaats in de tussenstand. Onze landgenoot won vier van de zeven ritten op zaterdag en volgt nu op 23"7 van de nieuwe leider, Ott Tänak.

De Est won geen enkele rit op zaterdag, maar onttroonde wel Craig Breen. De slotdag belooft spannend te worden.

19:49
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10/02/23
21:13

Neuville: "Het was een uitdagende dag"

Met een hoestje verscheen Neuville in de mediazone. In vergelijking met de voorbije dagen verging het de van griep herstellende Belg toch een pak beter.


"Het was een uitdagende dag", vatte Neuville de tweede wedstrijddag samen. "We wisten dat de omstandigheden voor de eerste rijders op de baan niet al te best zouden zijn, maar je hoopt toch altijd op een goede prestatie."


"Jammer genoeg verloren we vrijdagochtend een deel van onze bumper en deze namiddag zelfs onze volledige voorste bumper. De balans van de wagen was daarom zeer verstoord, waardoor we toch wat in het nadeel waren.


"We hebben nog geprobeerd om er het beste van te maken. In vergelijking met vrijdagvoormiddag is de kloof met Rovanperä verkleind tot 5"7. We hadden het graag anders gezien, maar door de ontbrekende aerodynamische onderdelen was dat helaas niet mogelijk."

 

Op zaterdag worden er nog zes klassementsritten gereden, op zondag nog eens drie. "Morgen hebben we een iets betere startpositie in vergelijking met vandaag.  Maar de snelle jongens zitten nog steeds achter ons. Onze wagen werkt beter wanneer het wegdek schoongeveegd is. Dus morgen zou het iets beter moeten gaan."


21:04

Jammer genoeg verloren we onze volledige bumper vooraan. De balans van de wagen was daarom zeer verstoord, waardoor we toch wat in het nadeel waren.

Thierry Neuville
21:03

Neuville valt terug naar zesde plaats

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai i20) hebben de tweede wedstrijddag van de Rally van Zweden als zesde afgesloten. Vrijdagvoormiddag verloor het Belgische duo een deel van zijn bumper, waardoor de balans van de wagen ernstig verstoord werd. Het Ierse duo Craig Breen/James Fulton kende een droomdag en knalde naar de eerste plaats. Titelverdediger Kalle Rovanperä viel van de eerste plaats terug naar de vijfde stek.

21:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09/02/23
20:12
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:11

Misschien was ik iets te voorzichtig. Anderzijds voelde ik geen grip. Het was geen geweldige rit voor ons. Maar het is enkel maar de eerste.

Thierry Neuville
20:10

Rovanperä eerste leider

Kalle Rovanperä (Toyota) was donderdagavond de snelste tijdens de openingsrit van de Rally van Zweden. De regerende wereldkampioen was 1,6 seconden sneller dan Ott Tänak (Ford). Elfyn Evans (Toyota) volgde als derde op 3,1 seconden en was sneller dan de Hyundai's van Esapekka Lappi en onze landgenoot Thierry Neuville.

Rovanperä moest als WK-leider als eerste de baan op en deed dat uitstekend. Tijdens de 5,16 km lange openingsrit Umeå Sprint 1 was hij nipt sneller dan Tänak. Thierry Neuville reed de vijfde tijd en was vijf seconden trager dan Rovanperä, dat is ongeveer één seconde per kilometer.