Ga naar de inhoud

Het sprookje van WK-revelatie Gerben Kuypers: "Het was doorbreken of stoppen met koersen"

 ma 6 februari 2023 17:43
Gerben Kuypers eindigde gisteren knap 6e op het WK veldrijden.
Gerben Kuypers eindigde gisteren knap 6e op het WK veldrijden.

De grote revelatie van het WK veldrijden was Gerben Kuypers (6e). Maar voor hetzelfde geld was hij na dit seizoen geen crosser meer. "Mijn vader zei me in het begin van het seizoen dat hij geen duizenden euro's meer zou blijven betalen om me te steunen als veldrijder", vertelt Kuypers, die stopte met zijn werk in de vleesfabriek en een ongelooflijk cross-seizoen beleefde.

Met een pakje frieten met mayonaise, een Bicky Burger, een Cervela en een frikandel heeft Gerben Kuypers gisterenavond zijn fantastische prestatie op het WK veldrijden gevierd.

 

"Ik heb de wedstrijd voor het slapengaan nog eens herbekeken. Dat de commentatoren zo positief zijn over mij, doet me enorm veel deugd", zegt de revelatie van het WK. "Het blijft wel raar om mezelf op tv te zien."

 

Gerben Kuypers was bij het begin van het seizoen nog een B-crosser. De kans was groot dat hij na deze winter de fiets definitief aan de haak zou hangen.

 

"Papa had me bij het begin van het seizoen gezegd dat dit het seizoen van de waarheid moest worden.  "We steunen je graag", zei papa. "Maar we kunnen niet blijven duizenden euro's betalen.""

 

"Dit seizoen zal je voor uitschieters moeten zorgen zodat je opgevist wordt door een team. Anders zal je moeten stoppen met koersen."

 

Kuypers stopte begin december met zijn werk in de vleesfabriek om 2 maanden lang alles te zetten op de cross.

En met succes. Op 10 december pakte hij uit met winst in Essen. Daarna ontpopte de amateur-veldrijder zich tot een vaste waarde in de top 10 van de klassementscrossen.

 

"Plots kreeg ik aanbiedingen van alle grote veldritteams. Ik wist niet wat me overkwam."

Prof bij Wellens: "Crosstechnisch beter worden"

Kuypers koos uiteindelijk voor het aanbod van Intermarché-Circus-Wanty. In het veld zal hij uitkomen voor Tormans, op de weg voor het development team van Intermarché.

 

"Er zal de komende maanden veel veranderen voor mij. Ik zal bij Tormans en Intermarché beter begeleid worden, bijvoorbeeld op vlak van voeding en training."

 

In het veld zal Bart Wellens de 23-jarige Kuypers onder zijn vleugels nemen. "Crosstechnisch kan Bart me nog heel veel bijbrengen. Mijn bochtentechniek moet nog veel beter en ik moet ook nog beter in het wiel leren rijden in het veld."

 

Wat is de volgende stap die Kuypers wil zetten in het veld?

 

"Volgend jaar zal er meer van mij verwacht worden. Ik zal misschien een doel maken van de Wereldbeker. Dat zijn de belangrijkste crossen en daar zijn ook de meeste punten te verdienen."

Volgend jaar zal er meer van mij verwacht worden. Misschien zal ik me dan richten op de Wereldbeker.

Gerben Kuypers

Ook op de weg zal Kuypers een mooi programma rijden. "Veldrijden zal altijd prioritair zijn, maar je kan volgens mij enkel beter worden als crosser door een volwaardig wegprogramma te rijden."

 

In welke koersen zal Kuypers te bewonderen zijn? "Het grootste deel van het seizoen zal ik bij het development team van Intermarché rijden. Maar in de zomer zal ik normaal gezien een programma afwerken bij de WorldTour-ploeg."


Welk type wegrenner schuilt er in Kuypers? "Ik ben heel licht en frêle. Dus bergop kan ik wel goed uit de voeten. Maar een pure klimmer voor het hooggebergte ben ik waarschijnlijk niet. De Ardennen zouden me wel moeten liggen."

Gerelateerd: