Ga naar de inhoud

Rani Rosius snelt in Gent naar EK-limiet: "Ik ben in de wolken"

 za 4 februari 2023 23:10
Rani Rosius was heel blij met haar persoonlijk record en de EK-limiet.

Op de indoormeeting in Gent heeft Rani Rosius haar ticket voor het EK indoor in Istanbul geboekt. De sprintster dook onder de limiet op de 60m. Jolien Boumkwo heeft die limiet nog niet te pakken, maar verbeterde wel haar BR kogelstoten.

Rani Rosius was er vorige week al heel dichtbij en in Gent was het raak: in de reeksen van de 60 meter dook ze met 7"23 onder de limiet voor het EK indoor in Istanbul. Voor de spintster is het ook een persoonlijk record.

 

"Het voelt goed, ik ben in de wolken", reageerde Rosius bij onze reporter Bert Sterckx. "Ik wist dat het erin zat en nu op naar meer."

 

Een ideale voorbereiding heeft Rosius niet gehad. "Ik heb examens gehad en heb ook wat last aan mijn kuit. Maar het voelt goed. Mijn start is al veel beter, ik heb al veel bijgeleerd. Maar qua concentratie is er nog werk aan de winkel."

 

Rosius wordt vooruitgestuwd door Delphine Nkansa; die liep in Gent 7"22. "Tuurlijk motiveert dat om nog harder te lopen", zegt Rosius. "Je bent gebeten om nog sneller te lopen en het is goed om mijn Frans te oefenen", lacht Rosius. "We waren al bezig dat we samen op de kamer zouden liggen."

Delphine Nkansa en Rani Rosius stuwen elkaar voort.

Jolien Boumkwo verbetert haar eigen BR kogelstoten

Jolien Boumkwo heeft zaterdag op de IFAM in Gent voor de tweede keer in een week tijd het Belgisch record kogelstoten in zaal scherper gesteld. Ze kwam tot 17,24 meter. Vorige week bracht Boumkwo het BR op haar naam door 17,01 meter te stoten. Daar deed ze nu dus nog een flinke lap bij. 

 

De limiet voor het EK indoor in Istanboel staat op 18m60, maar Boumkwo is niet kansloos om zich via de World Rankings te plaatsen. Voor aanvang van de IFAM was de Gentse 25e op de kwalificatieranking, terwijl er 18 plaatsen te verdelen zijn.   "Ik geef mezelf een hele kleine kans op het EK, maar het blijft wel een kans", zegt Boumkwo.

 

"Ik heb er geen doel van gemaakt, en daarom heb ik ook geen stress. Volgens mij is dat de reden dat ik zo goed presteer. Dat ik vandaag het BR zou bijstellen, had ik totaal niet verwacht, want gisteren had ik nog een verjaardagsfeestje. Ik ben op tijd gaan slapen en heb er niks gedronken, maar deze ochtend voelde ik mij toch een beetje alsof ik zwaar was uit geweest."   

 

Boumkwo zegde de topsport enkele jaren geleden vaarwel, maar staat er nu weer. "Op vakantie in Frankrijk heb ik plots tegen mijn vriend gezegd dat ik weer atletiek wou gaan doen", vertelt ze daarover. "Dat de omkadering binnen de Vlaamse Atletiekliga nu veel beter is dan enkele jaren geleden, heeft natuurlijk geholpen om mij opnieuw te motiveren."

Jolien Boumkwo is op dreef in het kogelstoten.
Gerelateerd: