Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
50
10
7
0
3
21
6
2
Union
49
10
4
4
2
17
12
3
Anderlecht
46
10
4
4
2
12
12
4
Cercle Brugge
37
10
3
3
4
13
13
5
KRC Genk
37
10
4
5
1
8
17
6
Antwerp
32
10
2
8
0
7
18
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
11
5
3
0
2
12
3
2
Union
7
5
2
2
1
9
6
3
Anderlecht
12
5
4
1
0
8
3
4
Cercle Brugge
5
5
1
2
2
7
6
5
KRC Genk
10
5
3
1
1
5
5
6
Antwerp
3
5
1
4
0
5
9
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
13
5
4
0
1
9
3
2
Union
7
5
2
2
1
8
6
3
Anderlecht
2
5
0
3
2
4
9
4
Cercle Brugge
8
5
2
1
2
6
7
5
KRC Genk
3
5
1
4
0
3
12
6
Antwerp
3
5
1
4
0
2
9

Stadiondroom is al 17 jaar een nachtmerrie: de eindeloze zoektocht van Club Brugge naar een nieuwe voetbaltempel

 do 2 februari 2023 16:10
Hoelang moet Club Brugge nog in het Jan Breydelstadion spelen?

In 2006 begon de droom, maar 17 jaar later is het nog altijd geen realiteit. De lijdensweg van het Brugse stadiondossier lijkt eindeloos. Een overzicht van de Processie van Echternach.

Plan A: Loppem (2006-2013)

Vroeger was alles beter. Voor stadiondossiers lijkt die boutade alvast te kloppen. In 1973 nam het Brugse stadsbestuur het initiatief om een nieuw stadion te bouwen. In het seizoen 1975-1976 mocht Club Brugge zijn nieuwe voetbaltempel inwijden: het Jan Breydelstadion.

 

Als voorzitter Michel D'Hooghe in 2006 droomt van een nieuw stadion voor blauw-zwart, hoopt hij dat het even vlot zal verlopen. Hij ziet Club in 2010 in een nagelnieuw stadion spelen in Loppem, naast de E40.

 

Maar zo vlot gaat het niet. In 2009 zit het stadiondossier nog altijd muurvast, omdat er maar geen beslissing valt over de precieze locatie. In april komt de Vlaamse regering met een oplossing: op de Chartreusesite aan de zuidrand van Brugge wordt plek voorzien voor een nieuw stadion met winkels en kantoren.

 

De Vlaamse commissie voor ruimtelijke ordening gaat evenwel niet akkoord met de plannen. In de zomer van 2010 krijgt Club Brugge een negatief advies, omdat de mobiliteitsproblemen te groot zouden zijn.

 

Enkele buurtbewoners en het gemeentebestuur van Loppem stappen vervolgens naar de Raad van State om het plan helemaal van tafel te vegen. In september 2013 volgt het definitieve oordeel: er komt geen stadion op de Chartreusesite.

Plan B: Blankenbergse Steenweg (2013-2020)

Club Brugge heeft zijn blik dan al gericht op een nieuwe locatie: de Blankenbergse Steenweg. Niet voor één, maar meteen voor twee nieuwe stadions. 

 

Het wil een stadion voor 44.000 toeschouwers voor Club Brugge, met daarnaast nog een kleiner stadion voor stadsgenoot Cercle Brugge. De parking kunnen ze dan gewoon delen.

 

Maar hoe langer het dossier aansleept, hoe minder haalbaar Cercle het project vindt. De Vereniging wil liever het Jan Breydelstadion een oplapbeurt geven.

 

In 2015 beslist Club Brugge om zijn eigen weg te gaan. Het plan voor één stadion langs de Blankenbergse Steenweg voor Club lijkt realistischer. Plots komt er schot in de zaak en in september 2017 wordt het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd. 

 

Club Brugge lijkt al bijna zijn bakstenen te kunnen bestellen, als er toch nog een obstakel opduikt. Onder meer Paul Gheysens, CEO van bouwbedrijf Ghelamco, tekent bezwaar aan. Hij bezit een Brugse boerderij in de buurt van de plek waar Bart Verhaeghe zijn nieuwe stadion wil bouwen.

 

Dat Verhaeghe eerder verzet aantekende tegen het Eurostadion in Brussel, een voetbalcomplex dat Gheysens wilde neerpoten op parking C van de Heizel, werkte mogelijk als een rode lap op een stier.

Gerelateerd:

Plan C: Olympiasite (2020 - ...)

De horde te veel voor Club Brugge? Blauw-zwart gaat in elk geval op zoek naar alternatieven. Verhaeghe kijkt onder meer naar De Spie in Brugge en overweegt zelfs een stadion in Knokke-Heist.

 

Uiteindelijk ligt de mogelijke oplossing vlak voor zijn neus: de Olympiasite. Club Brugge wil een nieuw stadion bouwen naast het Jan Breydelstadion, dat dan later gesloopt kan worden. 

 

Wat dan met Cercle Brugge? Plots moet de stadsgenoot zijn pijlen richten op een nieuw stadion langs de Blankenbergse Steenweg. De Raad van State gaat er niet mee akkoord, maar met wat hulp van minister Zuhal Demir (N-VA) wordt het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in januari 2021 toch goedgekeurd.

Gerelateerd:

Nu er een oplossing is voor beide clubs, kan Club Brugge beginnen te dromen. Als Zuhal Demir in oktober 2021 de omgevingsvergunning goedkeurt voor een stadion op de Olympiasite, lijkt er na 15 jaar eindelijk licht aan het einde van de tunnel. 


Enkele maanden later volgt toch nog een opdoffer: de Raad van State schrapt alsnog de plannen voor een stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Club Brugge zal zijn gloednieuwe stadion dus moeten delen met Cercle tot er een oplossing is gevonden.


Vandaag volgt een nieuwe tegenslag: de Raad voor Vergunningsbetwistingen, een apart Vlaams rechtscollege dat in beroep oordeelt of aan alle vereisten voor een vergunning is voldaan, vernietigt de omgevingsvergunning voor de Olympiasite. Het parkeer- en mobiliteitsbeleid is onvoldoende uitgewerkt, klinkt het.


Zo is Club Brugge 17 jaar na zijn eerste stadionplan terug bij af. Het dossier loopt nu opnieuw vertraging op. Er zijn dus weer aanpassingen nodig aan de bouw- en infrastructuurplannen om een nieuwe omgevingsvergunning te bemachtigen. 

Gerelateerd: