Ga naar de inhoud

De mixed relay opent het WK-weekend: "Geen discussie over format, wel over tijdstip"

 vr 3 februari 2023 06:03
Vorig jaar won Italië het proefexamen voor de VS en België.

Vandaag (12.30 uur) begint het WK veldrijden met de mixed relay als eerste discipline. De gemengde aflossing roept nog altijd gemengde gevoelens op, maar ook in het veld trekt de UCI voluit de kaart van het eigen geesteskind. Wat zijn de spelregels en wat mogen we straks verwachten van de Belgen in Hoogerheide?

De Team Relay - of mixed relay, gemengde estafette of aflossing - wordt in verschillende sporttakken georganiseerd om onder meer gendergelijkheid te promoten.

 

Ook de Internationale Wielerunie is enkele jaren geleden op die trein gesprongen. In het wegwielrennen verliep de introductie met horten en stoten en de aflossing is tijdens de WK-week nog altijd een verplicht nummertje waar veel grote namen geen belangstelling in tonen.

 

Een jaar geleden werd de estafette ook geïntroduceerd op het WK veldrijden in Fayetteville. Het ging toen nog om een test-WK, geen officiële regenboogwedstrijd.

 

Door de coronabeperkingen en logistieke beslommeringen werd het in de VS min of meer een gedevalueerde versie: heel wat landen hadden zich niet ingeschreven, de moedige deelnemers vaardigden slechts 4 in plaats van 6 deelnemers af.

 

Vanmiddag tussen 12.30 uur en 13.30 uur wordt de Team Relay nu echt boven de doopvont gehouden. 

 

Lees en bekijk op deze pagina nog eens hoe Italië sneller was dan de VS en België in Fayetteville.

WK veldrijden 2023 in Hoogerheide (Ned)
vrijdag 3 februari mixed team relay Nederland
zaterdag 4 februari vrouwen junioren Isabella Holmgren (Can)
  mannen beloften Thibau Nys
  vrouwen elite Fem van Empel (Ned)
zondag 5 februari mannen junioren Léo Bisiaux (Fra)
  vrouwen beloften Shirin van Anrooij (Ned)
  mannen elite Mathieu van der Poel (Ned)
Vorig jaar nam België deel met Daan Soete, Niels Vandeputte, Alicia Franck en Kiona Crabbe.

Startorde is geheim, wisselzone aan de finish

Vorig jaar stuurde elk deelnemend land 4 renners de wei in voor het experiment, in Hoogerheide wordt het personeelsbestand opgetrokken tot 6 afgevaardigden.

 

Peter Van den Abeele, topman bij de UCI, legt de samenstelling uit: "Per land rijden 1 mannelijke eliterenner, 1 vrouwelijke eliterenner, 1 mannelijke belofte, 1 vrouwelijke belofte, 1 mannelijke junior en 1 vrouwelijke junior."

 

Landen kunnen nog een beetje manoeuvreren mochten ze bijvoorbeeld over geen profs bij de mannen of vrouwen beschikken. Dan kunnen extra beloften inspringen.

Elke renner rijdt 1 ronde. Belangrijk: de bondscoaches mogen zelf beslissen in welke volgorde ze hun renners laten starten. Dat is een geheim tot aan de start.

Peter Van den Abeele (UCI)

"Elke renner rijdt 1 ronde. Belangrijk: de bondscoaches mogen zelf beslissen in welke volgorde ze hun renners laten starten. Dat is een geheim tot aan de start, de coaches kennen die volgorde van de andere landen dus niet."

 

"Het zou dus kunnen gebeuren dat België begint met een vrouwelijke junior en eindigt met mannelijke eliterenner, terwijl Nederland begint met een mannelijke belofte en eindigt met een vrouwelijke junior."

 

"Een junior hoeft dus niet tegen een junior te koersen en mannen hoeven niet tegen mannen te koersen. Het is volledig gemixt. En dat maakt het concept wel leuk, want dat kan tijdens de wedstrijd voor grote omwentelingen zorgen.”

 

Aangezien het om een estafette gaat, moet het denkbeeldige stokje dus worden doorgegeven.

 

“De wisselzone zal net na de finishlijn geïnstalleerd zijn. De renners wachten elkaar op en geven elkaar een tik wanneer ze wisselen. Belangrijk is wel dat ze allebei stilstaan op het moment dat ze een tik geven.”

"Nieuwe discipline is leuk, timing is ongelegen"

Ook in Hoogerheide lijkt de Mixed Team Relay nog altijd geen volwaardig WK-nummer, maar de UCI probeert de landen en de crossers toch te verleiden met een aantrekkelijke prijzenpot.

 

"Het winnende team krijgt 15.000 euro, het 2e team 7.500 euro en het 3e team 3.750 euro."

 

"Ter vergelijking: in de individuele categorieën krijgt de winnaar 5.000 euro. In de mixed team relay moet het geld natuurlijk wel verdeeld worden onder de 6 deelnemers per land", legt Peter Van den Abeele uit.

Een medaille winnen zou mooi zijn, vooral voor de jeugdrenners binnen ons team.

Bondscoach Sven Vanthourenhout

De Belgische equipe bestaat uit profs Laurens Sweeck en Marion Norbert Riberolle, beloften Joran Wyseure en Julie Brouwers en junioren Antoine Jamin en Xaydee Van Sinaey.

 

Bondscoach Sven Vanthourenhout kijkt "met een positieve blik" naar de aflossing. "Ik vind zo'n nieuwe discipline wel leuk."

 

Al is er een kanttekening. "Qua timing valt het misschien wat ongelegen. Het trekt misschien ook niet de grootste namen aan, al zie ik dat Nederland wel met Fem van Empel aan de start komt."

 

"Nederland is sowieso de topfavoriet. Ik vind dat we zelf ook een sterke ploeg hebben met Laurens Sweeck, Marion Norbert Riberolle en enkele goede jongeren."

 

"De renners zelf zijn ook enthousiast. Een medaille winnen zou mooi zijn, vooral voor de jeugdrenners binnen ons team."

 

"De medaillekast van Laurens Sweeck hangt natuurlijk al goed vol. Maar voor die jongens en meisjes zou het wel een droom zijn om op het WK-podium te staan.”

België veroverde vorig jaar brons.

UCI: "Format staat niet ter discussie, de timing wel"

Bij de UCI zijn ze niet doof voor de kritische opmerkingen. "Verandering opent de deur naar vragen en discussie. Het format staat niet ter discussie, maar het tijdstip wel."

 

"Nu vindt de mixed relay op vrijdagmiddag plaats om 12.30 uur. Dat kan in de toekomst eventueel nog veranderen.”

Het deelnemersveld.
Gerelateerd: