Ga naar de inhoud

UEFA voert nieuwe knock-outfase in voor Nations League vanaf 2024-2025, kwalificaties EK en WK compacter

UEFA_voorzitter Aleksander Ceferin.

De FIFA sleutelt aan de speelkalender vanaf 2025, maar de UEFA blijft niet achter. De Europese voetbalbond (UEFA) heeft op zijn Uitvoerend Comité de nieuwe formats goedgekeurd voor de Nations League en de Europese kwalificaties voor EK's en WK's. "Bedoeling is beide competities aantrekkelijker te maken, zonder het aantal matchen te verhogen."

De nieuwe formats worden gebruikt vanaf september 2024, dus voor het voetbalseizoen 2024-2025. De Nations League wordt met een extra knock-outronde uitgebreid, de EK- en WK-kwalificaties worden dan weer compacter.

In de A-liga van de Nations League zullen de groepswinnaars en de runners-up voortaan kwartfinales (heen en terug) spelen voor een plaats bij de Final Four.

Dat zal gebeuren in maart, waarmee er een brug geslagen wordt tussen de groepsfase, die eind november eindigt, en de Final Four in juni. Vroeger waren de 4 groepswinnaars van september geplaatst voor de Final Four.

De landen die op de derde plaats eindigen in de A-liga en de runners-up van de B-liga spelen play-offs om behoud of promotie, net als de nummers drie van de B-liga en de runners-up van de C-liga.

Compactere kwalificaties

In de Europese kwalificaties komen er 12 groepen van 5 of 4 landen (in plaats van 10 groepen van 6 of 5). De kwalificaties zullen voor de meeste landen in een groep met 5 beginnen in maart. De landen die dan in de Nations League actief zijn, beginnen er in juni aan. Landen die in een groep met 4 uitgeloot zijn, spelen hun eerste wedstrijd in september.

De twaalf groepswinnaars plaatsen zich voor de eindronde. De landen die op de tweede plaats eindigen zijn ofwel rechtstreeks geplaatst of moeten nog play-offs spelen (met landen uit de Nations League voor het EK).

Supercup deze zomer niet in Kazan, wel in Athene

Het UEFA-bestuur besliste ook nog om de Europese Super Cup in 2023 in Athene te laten plaatsvinden. Aanvankelijk was de Russische stad Kazan als gaststad aangeduid. Reden is natuurlijk de oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne.

Het treffen tussen de Champions League- en de Europa League-winnaar wordt woensdag 16 augustus in het Georgios Karaiskakisstadion in de Griekse hoofdstad gespeeld.