Dat Andy Murray en Thanasi Kokkinakis gisteren tot na 4 uur 's nachts op de baan moesten staan, kan op weinig begrip rekenen binnen de tenniswereld. "Voor sporters is slaap zo belangrijk, dit valt daar niet mee te rijmen", zegt tennisorganisator Dick Norman.
Andy Murray heeft er een pittige werkweek opzitten in Melbourne. De Schot stond dinsdag in zijn eerste ronde tegen Matteo Berrettini zo'n 5 uur op de baan na een slopende vijfsetter.
Alsof dat nog niet volstond, volgde er donderdag opnieuw een marathonpartij. Publiekslieveling Thanasi Kokkinakis dwong Murray opnieuw tot het gaatje: na een nieuwe vijfsetter en bijna zes uur op de baan won Murray.
Door het late aanvangsuur van die laatste partij, half elf 's avonds, zat de partij tegen Kokkinakis er pas op om 4.05 uur 's nachts. Onverantwoord volgens velen, zo ook volgens Murray zelf, die zijn frustratie niet meer kon verkroppen toen hij ver in de partij geen sanitaire stop mocht inlassen.
"Dit is zo onrespectvol! Het toernooi stuurt ons tot verdomme 3 of 4 uur in de ochtend de baan op, en ik mag niet eens naar het toilet. Dit is een grap!", snauwde de Schot naar de umpire.
(lees verder onder de link)
Gerelateerd:
"Dit vermindert Murrays kansen in volgende ronde"
"Dit was er inderdaad over", vertelt Dick Norman, ex-tennisser en organisator van het ATP-toernooi in Antwerpen, op Radio 1. "Het is bijna absurd. Voor sporters is de slaap zo belangrijk voor de recuperatie, dat valt niet echt te matchen met een wedstrijd tot 4 uur."
"Die spelers zullen wellicht ook nog wat sportdrankjes gedronken hebben om de match goed af te ronden. Door de suikers en de adrenaline lig je dan niet voor 7 of 8 uur 's morgens te slapen."
Murray - altijd geroemd om zijn strijdlust - heeft wel een handje weg van marathonpartijen. Zo heeft de Schot het wereldrecord voor de langste indoormatch op zijn naam staan, toen hij in 2021 in Antwerpen 3 uur en 46 minuten deed over een driesetter tegen Frances Tiafoe.
"Maar voor hem is dit echt frustrerend. Want zo'n marathonpartijen verminderen zijn kansen in de volgende ronde drastisch", zegt Norman.
"Meer flexibiliteit nodig bij organisatie"
De vraag rijst dan ook waarom de toernooiorganisatie de partij niet stillegde om ze de dag erna verder af te werken. "Dat zou een uitstekende oplossing zijn, maar dat verhaal heeft twee kanten."
"De spelers willen natuurlijk betere uren, maar de organisatie is doorgaans gebonden aan de tv-contracten. Die wedstrijden zijn vaak maanden op voorhand verkocht aan tv-zenders wereldwijd."
"De wedstrijduren moeten daarom gerespecteerd worden, je kan niet zomaar aan dat schema sleutelen. Maar voor de spelers zijn zulke excessen echt nefast. Ik denk dat er wat meer flexibiliteit nodig is vanuit de toernooien."