Ga naar de inhoud

Zondag begint de Ronde van San Juan: Evenepoel, Bernal, topsprinters en 1 bergrit

 vr 20 januari 2023 13:30
De Ronde van San Juan begint deze zondag.

Binche-Chimay-Binche was begin oktober een voorproefje, vanaf zondag kan Remco Evenepoel (22) écht aan zijn regeerperiode in de regenboogtrui beginnen. De wereldkampioen opent zijn seizoen in de Ronde van San Juan (2.Pro). Hoe ziet het parcours eruit en wie staat op de startlijst? Lees het in onze gids.

Eerder deze week ging de Tour Down Under na 2 gemiste coronajaren van start, ook op de erelijst van de Ronde van San Juan staat in 2021 en 2022 noodgedwongen een leeg vakje.

 

Remco Evenepoel won in 2020 de laatste editie. Evenepoel zal er voor de 3e keer deelnemen, nadat hij er in 2019 zijn profcarrière gelanceerd had. Hij keert dus terug naar Argentinië als... wereldkampioen.

 

De Belgische kopman en zijn 5 ploegmaats vertrokken midden vorige week al naar Argentinië, een reis van liefst 35 uur.

 

Zo konden ze lang genoeg acclimatiseren, wennen aan de hitte en het tijdsverschil en het terrein leent zich ook tot een (halve) hoogtestage. 

Flashback naar 2019: het profdebuut van Remco Evenepoel in de Ronde van San Juan.

1 aankomst bergop, koers voor de snelheidsduivels

Trainen "op hoogte", ja, maar dat betekent niet dat deze Ronde van San Juan een volwaardige klimkoers is, integendeel. Deze editie lijkt een droom voor de spurtbommen met minstens 4 dagschotels.

 

Zondag en dinsdag zijn met zekerheid aangekruist op het formulier van de sprinters, maandag en vooral woensdag worden de hoogtemeters in het middengebergte een eerste invitatie voor de klimtenoren. Al zal het zware vuurwerk nog opgespaard worden door de minder verleidelijke ligging van de cols (in de eerste helft van de dag).

 

Donderdag 26 januari, daags na de 23e verjaardag van Evenepoel, wordt er een rustdag ingeroosterd.

 

Wie klassementsambities koestert, heeft de vrijdagetappe aangevinkt. De koninginnenrit finisht op de Alto del Colorado, een kanjer van zo'n 20 kilometer op 2.565 meter.

 

Voor Evenepoel is het geen onbekend terrein: in de editie van 2020 eindigde hij er 5e op een handvol seconden van de ritwinnaar (en net voor Filippo Ganna).

 

Evenepoel stelde er toen zijn eindzege nagenoeg veilig, nadat hij enkele dagen eerder in een tijdrit al had uitgepakt.

 

De Belgische kampioen heeft dat truitje niet meegenomen in zijn reiskoffer. Een tijdrit werd niet uitgetekend, ook het slotweekend zal de sprinters doen likkebaarden.

Remco Evenepoel op de Alto del Colorado in 2020.

Kort samengevat:

- zondag: zuivere sprintersrit

- maandag: kleinere sprinterskans met één col in het eerste deel van de etappe en lastige finale

- dinsdag: zuivere sprintersrit

- woensdag: heel kleine sprinterskans met één col in het eerste deel van de etappe

- donderdag: rustdag

- vrijdag: aankomst bergop

- zaterdag: zuivere sprintersrit

- zondag: zuivere sprintersrit

Ronde van San Juan
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
22/01 San Juan - San Juan
Helling
144 km
Sam Bennett
Sam Bennett
2
23/01 Valle Fertil - Jachal
Helling
201 km
Fabio Jakobsen
Sam Bennett
3
24/01 Autodromo de Villicum - Autodromo de Villicum
Vlak
171 km
Quinn Simmons
Sam Bennett
4
25/01 Autodromo de Villicum - Barreal
Semi Bergetappe
197 km
Fernando Gaviria
Fernando Gaviria
rustdag 26/01
5
27/01 Chimbas - Alto Colorado
Bergetappe
173,7 km
Miguel Angel Lopez Moreno
Miguel Angel Lopez Moreno
6
28/01 Velodromo Vicente Chancay - Velodromo Vicente Chancay
Helling
144,9 km
Sam Welsford
Miguel Angel Lopez Moreno
7
29/01 San Juan - San Juan
Vlak
112 km
Sam Welsford
Miguel Angel Lopez Moreno

Bernal, Higuita, Lopez, Jakobsen, Bennett, Sagan

Het zachte karakter van de 7-daagse (verspreid over 8 dagen) wordt ook vertaald in het deelnemersveld. Het kransje klassieke klassementskopstukken is beperkt.

 

Remco Evenepoel is de topfavoriet, Egan Bernal (Ineos Grenadiers) oogt op papier zijn grootste uitdager. Al is het vooral de vraag op welk niveau de Colombiaan 1 jaar na zijn horrorcrash (24 januari 2022) zal acteren.

 

Ook Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) en Dani Martinez (Ineos Grenadiers) zullen zich mengen, net als Miguel Angel Lopez. 

 

De Colombiaanse berggeit moest ophoepelen bij Astana door een dopinggeur, maar werd opgevist door Team Medellin en is er ploegmakker van - o jawel - Oscar Sevilla (46). Lopez won vorige week zelfs al een koersje en zat op training blijkbaar niet stil.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor de geciteerde klassementsmannen wordt het vrijdag alles of niets, de vele snelle mannen dicteren de overige dagen dus de wet.

 

Het gaat om Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step), Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), Peter Sagan (TotalEnergies), Fernando Gaviria (Movistar), Elia Viviani (Ineos Grenadiers), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) en Gleb Syritsa (Astana). 

 

Naast Evenepoel kunnen ook Yves Lampaert, Pieter Serry (beiden Soudal-Quick Step), Steff Cras (TotalEnergies) en Jens Reynders (Israel-Premier Tech) een kaartje naar het Belgische thuisfront sturen.

 

In totaal staan er 7 WorldTour-teams aan de start: Soudal-Quick Step, Ineos Grenadiers, Movistar, Astana, Bora-Hansgrohe, DSM en Trek-Segafredo.

Live bij Sporza:

Er is een tijdsverschil van 4 uur met San Juan. De renners kunnen er lang uitslapen, want er wordt pas 's namiddags gekoerst en de finish wordt meestal tussen 19.30 u en 20 u lokale tijd verwacht, 23.30u à middernacht in ons land.

 

We volgen elke etappe op onze website/in onze app met tekstupdates en Renaat Schotte is onze vliegende reporter ter plekke.

De profielen van de 7 etappes:

Zondag 22 januari: 1e etappe.
Maandag 23 januari: 2e etappe.
Dinsdag 24 januari: 3e etappe.
Woensdag 25 januari: 4e etappe.
Vrijdag 27 januari: 5e etappe.
Zaterdag 28 januari: 6e etappe.
Zondag 29 januari: 7e etappe.