Ga naar de inhoud

Sweeck en Vanthourenhout wikken hun BK-kansen: "Met Iserbyt erbij wordt het strijd met z'n drieën"

 ma 9 januari 2023 12:44
" "
Laurens Sweeck (l) en Michael Vanthourenhout (r).

Nu Wout van Aert komende zondag niet aan de start komt van het BK veldrijden in Lokeren, stijgen de kansen voor de anderen met meer dan 100 procent. Drie namen worden met stip genoteerd. Wij polsten eens bij wereldbekerleider Laurens Sweeck en Europees kampioen Michael Vanthourenhout in Zonhoven, Eli Iserbyt deed er niet mee.

Van Aert verdedigt zijn titel niet, hij gaat op stage met Jumbo-Visma naar de Spaanse zon. Op 22 januari keert hij terug in het veld in de laatste rechte lijn richting hoofddoel van de winter: het WK veldrijden.

Van Aert, oppermachtig in Zonhoven, voorspelt een spannende strijd om de tricolore; "Er zijn 3 favorieten: Sweeck, Vanthourenhout en Iserbyt. Het zal een open strijd zijn."

Als Michael Vanthourenhout een naam moet geven, is het die van zijn ploegmaat Eli Iserbyt bij Pauwels Sauzen-Bingoal. "Ik ga mijn eigen naam opgeven", lachte Laurens Sweeck, tot vorig seizoen ploegmaat van Vanthourenhout en Iserbyt, nu aan de slag bij Crelan-Fristads.


Vanthourenhout gelooft wel volop in de eigen kansen: "Maar het is moeilijk om je eigen naam te zeggen, ik hoop op mezelf, maar het zou ook heel mooi zijn dat het in de ploeg blijft."

Over enkele weken rijdt er één iemand in de kampioenentrui en daar staat niet op dat Wout niet aan de start stond.

Laurens Sweeck

Sweeck werd 3 jaar geleden in Antwerpen al eens Belgisch kampioen: "Het allermooiste voor de statistieken is dat je wint en dat Van Aert tweede is. Nu is het een item dat hij niet meedoet. Maar over enkele weken rijdt er één iemand in de kampioenentrui en staat daar niet op dat Wout niet aan de start stond."

Sweeck was derde in Zonhoven na Van Aert en Mathieu van der Poel. Op 4 volgde Michael Vanthourenhout. Iserbyt paste, omdat hij een tijdlang met rugpijn kampte kiest hij zijn wedstrijden zorgvuldig uit.

"Ik was vandaag de eerste Belg na Wout", sprak Sweeck van "een goede generale repetitie". Het was een strijd tussen mij en Michael, ik verwacht dat we die in Lokeren ook gaan krijgen, met Eli er dan nog bij."

Vanthourenhout had een heel zware trainingsweek achter de rug. "En daar kwamen dan nog 2 zware crossen bij. Ik had op de 2e weekenddag een goed gevoel, met een beetje rusten de komende week denk ik wel dat ik in de best mogelijke conditie aan de start zal staan."

De vinger van Iserbyt

Voor cocommentator Paul Herygers is Michael Vanthourenhout de favoriet, "maar het zal millimeterwerk worden": "Sweeck is in topconditie en Iserbyt is helemaal terug van weggeweest. Jens Adams kan voor de verrassing zorgen."

Ruben Van Gucht en Paul Herygers zagen in Zonhoven Jurgen Mettepenningen passeren. De teammanager van Pauwels Sauzen-Bingoal maakte een opvallend gebaar in hun richting. Bij de woorden "Eli Iserbyt" legde hij een vinger op zijn mond. Legt de geplaagde crosser volgende week iedereen het zwijgen op?

Iserbyt, Vanthourenhout en Sweeck in Dublin.
Gerelateerd: