Ga naar de inhoud

Rug blijft Thibau Nys parten spelen: "Getwijfeld om op de weg te focussen"

Ondanks deze val won Thibau Nys wel in Zonhoven.

Drie op drie voor Thibau Nys in de Wereldbeker voor beloften, maar op wieltjes loopt het veldritseizoen niet. Net als vorig jaar heeft hij last van zijn rug. "Ik heb mijn oefeningen wat verwaarloosd en daar betaal ik een prijs voor."

Thibau Nys kwam in Zonhoven boven water na een opgave in Baal en een 25e plaats in Koksijde. "Dit is een opsteker waar ik echt nood aan had", vertelde Nys junior, want de afgelopen weken is hij op de sukkel met rugproblemen.

 

 "Na Koksijde zat ik echt heel diep", bekende Nys eerlijk, "en was ik heel gedemotiveerd. Die rugpijn is om radeloos van te worden en ik heb even getwijfeld om mijn seizoen daar stop te zetten. Gewoon omdat ik het gevoel had dat het geen zin had om zo verder te crossen."

 

"Ik had het gevoel dat ik me beter op de weg kon focussen, op het voorjaar, want elk weekend dat ik nu 'verkloot' is wel een weekend dat ik kan gebruiken met het oog op het wegseizoen." Nys maakt dit jaar zijn echte debuut bij de profs van Trek-Segafredo.

 

"Je kan er geen vinger op leggen wanneer ik wel of geen last ga hebben in een cross. Baal en Koksijde waren verschrikkelijk, vandaag ging het wel goed."

Het is gewoon frustrerend, want op training voel ik me supersterk. Meestal duikt het gevoel enkel op in de cross.

Thibau Nys

"Het is gewoon frustrerend, want op training voel ik me supersterk en dan is het heel verleidelijk om aan de start te staan van een cross, want net zo goed draait het wel goed uit en heb ik geen last van die rug."


"En kijk vandaag was ik goed gerecupereerd, fris en had ik geen rugpijn. Dus ik ben heel blij dat ik wel ben gestart en ik hoop dat ik zondag voor het BK ook in orde ben." Maar zekerheden zijn er niet.


"Die opeenvolging van veel wedstrijden in de kerstperiode zal geen deugd gedaan hebben voor de rug. De komende week doe ik het iets rustiger aan en hoop ik zondag goed voor de dag te komen, maar die rust is helaas geen garantie voor een cross zonder pijn."


"Tijdens de week voel ik amper last en kan ik perfect drie, vier uur een lange training afwerken, pas zodra ik eens koers aan hoge intensiteit, voel ik die rug en voel ik dat ik kracht tekortkom, maar meestal duikt dat gevoel enkel op in de cross."

"Ik ben wel even kwaad geweest op mezelf"

Ook vorig jaar staken rugproblemen de kop op bij Thibau Nys. "Natuurlijk ben ik wel even kwaad geweest op mezelf. Ik heb mijn oefeningen wat verwaarloosd in de aanloop van dit seizoen en daar betaal ik de prijs voor."

 

"Nu besteed ik er wel volop aandacht aan, laat ik me voldoende masseren, doe ik stretchoefeningen en dergelijke meer. Ik kan mezelf op dit moment niets verwijten, maar ik had vlak voor het seizoen meer rugoefeningen moeten doen. Dat is een les die ik alvast meepak naar volgend jaar. Ik ben nog jong, elke dag leer ik bij."