Ga naar de inhoud

Is parcours oorzaak van rugpijn? "180 graden-bochten vermijden is niet altijd mogelijk in Vlaanderen"

 vr 16 december 2022 07:35
Thibau Nys staat aan de kant met rugproblemen.
Thibau Nys staat aan de kant met rugproblemen.

Na Mathieu en David van der Poel is Thibau Nys de volgende veldrijder die door rugproblemen geveld is. Volgens Adrie van der Poel zijn bepaalde hindernissen in het parcours de oorzaak. “Je kan grotere lussen leggen om 180 graden-bochten uit het parcours te weren, maar daar moet je wel de mogelijkheid toe hebben", zegt parcoursbouwer en drievoudig wereldkampioen Erwin Vervecken.

Vorig jaar was de rug spelbreker tijdens het crossseizoen van Mathieu van der Poel. Nu houdt de rug Thibau Nys aan de kant.

Waarom is de rug zo'n tere plek bij veldrijders?

 

Volgens Adrie van der Poel ligt de oorzaak van rugproblemen bij de vele 180 graden-bochten, die druk bezaaid liggen op de Vlaamse veldritomlopen.

 

Ook het schuin omhoog lopen op een helling is slecht voor de onderrug. Als het van vader Van der Poel afhangt, zouden zulke stroken zelfs verboden moeten worden in veldritten. Dat vertelde hij eerder deze week in de Play Sports-podcast CROSS.

 

Wij gingen eens te rade bij een medische expert. "Bij het schuin omhooglopen is de rug van veldrijders constant gebogen en komt er veel spanning op het onderste deel van de rug en de spieren rondom de wervelkolom."

 

"Dat verhoogt de kans op rugklachten en hernia", zegt kinesist en krachttrainer van Profit Training Roel Bockstal, die Kris Bosmans naar 2 wereldtitels en een zilveren medaille op de Paralympische Spelen leidde.

 

Bockstal bevestigt ook dat de vele 180 graden-bochten een zware impact hebben op de rug.

 

"Bij zulke bochten draaien veldrijders hun rug constant van links naar rechts. Dat is niet ideaal voor je rug, zeker als je spieren vermoeid zijn en het nog eens koud is."

Michael Vanthourenhout slingert zich rond een paaltje in Dublin.

Vervecken: "Rugproblemen zijn eigen aan veldrijders"

Wat denkt ex-veldrijder en parcoursbouwer Erwin Vervecken over de rugproblemen? Maakt hij zich zorgen en wil hij ingrijpen in het parcours?

"Rugproblemen zijn eigen aan veldrijders. Zelf ging ik ook wekelijks naar de osteopaat, Bart Wellens heeft heel zijn leven last gehad van zijn rug", zegt Vervecken.

"Ik denk niet dat er nu spectaculair meer rugproblemen zijn bij veldrijders. Alleen is de cross nu meer gemediatiseerd en komen die rugproblemen meer in het nieuws."

 Zelf ging ik ook wekelijks naar de osteopaat, Bart Wellens heeft heel zijn leven last gehad van zijn rug

Erwin Vervecken, parcoursbouwer Golazo

Dus de 180 graden-bochten blijven behouden? "Die bochten zijn erin gekomen om de cross beter in beeld te brengen en aantrekkelijker te maken voor de televisiekijker", vertelt Vervecken.

"Ook de schuine kanten maken de cross iets spectaculairder voor de kijker en toeschouwers.”

 

Bestaat er toch geen alternatief voor de vele 180 graden-bochten? “Je kan veel grotere lussen leggen zoals in het buitenland. Maar dan moet je daar wel de mogelijkheid toe hebben."


Een veldritparcours moet volgens de UCI  namelijk een minimale lengte hebben van 2,5 kilometer. “Om aan dat totaal te geraken leggen parcoursbouwers dan sneller 180 graden-bochten”, besluit Vervecken. 

Lucinda Brand vorig jaar in actie op de schuine helling Namen.
Vorig seizoen reed MVDP maar 2 crossen door zijn rug: