Ga naar de inhoud

IOC-voorzitter Bach wil sancties tegen Rusland en Wit-Rusland handhaven

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft in zijn eindejaarstoespraak aangegeven de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland te willen blijven voortzetten. "Het is nu niet het moment om ze te versoepelen. Ze moeten juist streng van kracht blijven", klonk het.

Rusland en Wit-Rusland blijven voorlopig gewoon geschorst door het IOC. Dat maakte voorzitter Thomas Bach vrijdag duidelijk in zijn traditionele eindejaarstoespraak. 

 

Drie dagen na de slotceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking, eind februari, viel Rusland Oekraïne binnen. Het IOC schorste vervolgens alle atleten uit Rusland en Wit-Rusland en moedigde ook andere sportbonden aan de landen uit te sluiten. 

 

Ze mogen ook geen grote internationale sportcompetities op hun grondgebied laten doorgaan. Elk nationaal symbool van de landen is verboden.   

 

De Olympische Top eerder deze maand opende de poort voor een mogelijke re-integratie van Russische en Wit-Russische atleten in internationale competities, ondanks de voortdurende oorlog in Oekraïne.

 

Een voorstel van het Aziatisch bestuursorgaan OCA bestond erin de atleten van beide landen onder neutrale vlag en zonder volksliederen hun competities te laten afwerken.