Ga naar de inhoud

Winnares marathon Boston voor 6 jaar geschorst, nog meer Keniaanse atleten gestraft

De Keniaanse atletiekwereld blijft worstelen met een dopingprobleem. Diana Kipyokei, de winnares van de marathon van Boston in 2021, zien we de komende jaren in ieder geval niet meer terug.

Kenia staat sinds 2016 op de lijst met verdachte landen van het Wereldantidopingagentschap WADA. Sinds de controles bij Keniaanse atleten werden opgeschroefd, regent het positieve gevallen.

Diana Kipyokei werd eerder al betrapt op dopinggebruik en heeft nu haar straf te horen gekregen: 6 jaar zal de 28-jarige Keniaanse geen wedstrijden mogen lopen, wat wellicht het einde van haar actieve carrière betekent. Ze verliest ook haar zege in de marathon van Boston in 2021.

 

Ook Purity Cherotich Rionoripo, de winnares van de marathons van Parijs (2017) en Praag (2021) wordt 5 jaar uit competitie gehouden, na een positieve plas én gesjoemel met documenten. Betty Wilson Lempus, een andere Keniaanse marathonloopster, werd ook aangeklaagd, maar zij kent haar straf nog niet.