Kylian Mbappé (24) is de regisseur van zijn eigen succesfilm. Het Franse godenkind dwong deze week zijn club PSG op de knieën met een uitstekend getimede brief. En zo doet het fenomeen, dat meer wil zijn dan de beste voetballer ter wereld, weer iedereen voor hem buigen. Profielschets van een strateeg waarin een toekomstig president schuilt.
Zijn dromen hebben nooit een plafond gehad.
Het is 2014 wanneer een 15-jarige Kylian Mbappé voor de academie van AS Monaco de cover van een magazine in elkaar moet knutselen.
Andere leeftijdsgenoten kiezen voor Franse blaadjes of Vogue, maar Mbappé zet zichzelf resoluut op de front van het internationaal gerenommeerde TIME. Rond zijn portretfoto zweven drie verzonnen opschriften.
De prioriteit van Deschamps
De beste jongere van de wereld
“Kylian is de toekomst” - J. Mourinho
Amper vier jaar later zou het fenomeen op de échte cover van TIME prijken. De fictieve titels zijn dan al ruimschoots overtroffen.
Maatjes met Macron
Weinig voetballers voor wie alle succes zó snel - letterlijk en figuurlijk - komt als Kylian Mbappé.
Terwijl Messi pas in de winter van zijn carrière een wereldtitel veroverde, leidde de Fransman zijn land al op 19-jarige leeftijd naar het allerhoogste.
En door een monstercontract bij PSG passeerde de troonopvolger de Argentijn ook al op de lijst van bestbetaalde voetballers.
Dat laatste heeft Mbappé te danken aan een slim uitgespeelde transferoorlog afgelopen zomer. Toen leek het in de sterren geschreven dat de aanvaller naar Real Madrid zou trekken.
PSG deed een ongezien slotoffensief - 83 miljoen per jaar en nog eens 125 miljoen tekenbonus - en zelfs Emmanuel Macron moeide zich.
De Franse president vleide bij Mbappé in een persoonlijk gesprek door te benadrukken dat zijn bekendste sporter een boegbeeld is van het land.
Eentje die door een verlengd verblijf de kans had om Parijs én Frankrijk nog meer naar zijn hand te zetten.
Gezicht van een generatie
Het was een betoog dat Mbappé prikkelde.
De spits wil namelijk meer zijn dan de beste voetballer ter wereld. In navolging van zijn idool LeBron James ambieert Mbappé om het gezicht van een generatie te worden.
Het is een streven dat veel van zijn keuzes bepaalt - ook als hij daarmee mensen tegen de schenen stampt, want uiteindelijk zal iedereen toch voor hem buigen.
Zo weigerde Mbappé deel te nemen aan sponsoropdrachten bij de Franse nationale ploeg. Omdat partners als fastfoodketen KFC, Coca-Cola en gokbedrijf BetClic niet stroken met zijn morele en ethische waarden.
Meteen ook de reden waarom Mbappé tijdens het WK in Qatar de Man of the Match-trofee van Budweiser bewust omdraaide, zodat het logo van het biermerk verborgen bleef.
De boetes? Die nam hij er met de glimlach bij.
Het imago boven alles.
Op verkeerde beslissingen naast het veld zal je Mbappé, die zijn ouders als belangrijkste klankbord heeft, nooit betrappen.
Praten doet Mbappé met hoogaangeschreven Amerikaanse magazines zoals The Wall Street Journal of live in het achtuurjournaal van TF1. Niet met gecontesteerde figuren als Piers Morgan.
Evenmin zie je hem op sociale media promotie maken voor schimmige merken uit Israël of Turkije. Alleen A-brands zoals Hublot, Dior en Nike zijn goed genoeg.
Dat er een automerk ontbreekt? Wellicht omdat Mbappé simpelweg nog geen tijd had om zijn rijexamen af te leggen - zó explosief en intensief was de weg naar de top. Bijgevolg laat hij zich rondrijden in een gepantserde wagen met security.
Noblesse oblige.
Maar wel steevast zonder zijn roots te vergeten. Mbappé, opgegroeid in de banlieues van Parijs, voelt zich nog steeds verbonden met zijn geboortedorp Bondy. "Velen zeggen dat schurken daar uitgevonden zijn, maar ze snappen het niet. Onze buurt is een geweldige smeltkroes van culturen."
Ik wil niet gewoon de kerel zijn die tegen een bal trapt en op het einde van een carrière zijn geld telt op een jacht.
Om lotgenoten te helpen richtte Mbappé onder meer zijn liefdadigheids-organisatie Inspired by Kylian Mbappe (IBKM) op. Daarmee financiert de spits de dromen van 98 minderbedeelde kinderen.
Daarnaast bezit Mbappé productiestudio Zebra Valley die films maakt over mensen en ideeën die de wereld kunnen veranderen. Bijvoorbeeld over het leven van een Syrische vluchteling.
"Ik wil niet gewoon de kerel zijn die tegen een bal trapt en op het einde van een carrière zijn geld telt op een jacht", vertelde Mbappé over zijn liefdadigheidswerk.
"Soms zeggen mensen dat ik gewoon moet voetballen, maar daar ben ik niet mee akkoord. De wereld is veranderd."
Toekomstig president
Het zou zomaar een pleidooi van een politicus kunnen zijn.
Verschillende Franse opiniemakers lieten de voorbije maanden al een ballonnetje op dat er in Mbappé eigenlijk een toekomstig president schuilt door zijn vele extrasportieve troeven.
Tijdens de vorige verkiezingen noteerden enkele grapjassen zelfs al de naam van de sluipschutter op het stembiljet.
Het fenomeen weet dan ook hoe een land te verenigen in plaats van te verdelen.
Mbappé kent het leven in de armste wijken, maar eveneens in het Élysée.
Zijn vader is christen, zijn moeder moslima.
De vedette toonde zich bovendien een slimme diplomaat tijdens de afgesprongen deal met Real Madrid. Mbappé belde persoonlijk naar voorzitter Florentino Perez om - in perfect Spaans - zijn keuze te verduidelijken.
"Ik zei geen nee tegen Real, maar ja tegen Frankrijk."
En kijk eens aan, ongeveer een jaar later kan de zachtaardige afwijzing in de kaart van Mbappé spelen.
Beseffende dat hij bij PSG zijn torenhoge ambities - lees: jaarlijks topfavoriet zijn voor de Champions League én de Gouden Bal - moeilijk zal kunnen inlossen, zette hij de club voor het blok. Met de perfect getimede mededeling dat hij straks de optie in zijn contract niet zal lichten.
"De club weet al een jaar dat ik niet wil verlengen tot na 2024", klonk het dinsdagmiddag in een communiqué. Op Twitter verzekerde Mbappé ook nog eens dat hij komend seizoen voor PSG wil spelen.
Liegen doet de meesterstrateeg daar niet mee, maar zijn bazen staan op die manier wel nog steeds schaakmat.
Bien joué.