Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

De Tribune vreest saaie WK-finale: "Schaakspel waarin het lang wachten is op een zet"

 vr 16 december 2022 12:45

Zondag staan Lionel Messi en Kylian Mbappé tegenover elkaar. PSG wint dus sowieso het WK. In onze podcast De Tribune vrezen Wim De Coninck en Filip Joos dat de fans zondag niet verwend zullen worden. "Je moet niet verwachten dat die landen nu plots gaan willen tonen dat ze ook frivool kunnen voetballen."

"Ik vrees dat we een schaakfinale krijgen waarbij beide ploegen gevoel hebben: jullie mogen de bal hebben", blikt Wim De Coninck vooruit.

 

"Het zijn twee ploegen met dezelfde tactiek. Mbappé en Messi moeten niet verdedigen, al de rest doet dat wel. En dan proberen ze de anderen in de fout te dwingen." 

 

"Als ze toch eens een risicootje durven te nemen en de restverdediging weglaten, dan zal de andere ploeg willen toeslaan."

 

"Zolang het 0-0 blijft, zal het vrij saai zijn. Een schaakspel waarin het lang wachten is op de eerste zet."

 

"Logisch", vindt Filip Joos. "Ik vergelijk het een beetje met een matchpunt bij het tennis in de beslissende set. Allebei hebben ze al twee sets gewonnen, dit is de beslissende set en het is matchpunt." 

 

"Bij elke bal denk je dan in het tennis toch: "oei, de bibber zit erin". Zo begin je, denk ik, toch ook aan zo'n finale. Elk foutje wordt afgestraft, want die kwaliteit is er. Psychologisch is dat moeilijk, dus daarom begin je voorzichtig."

 

"Je moet ook van die teams niet verwachten dat ze nu plots aan de wereld gaan willen tonen: "kijk eens, wij kunnen ook frivool voetballen"."

Elk foutje wordt afgestraft in zo'n finale want die kwaliteit is er. Psychologisch is dat zo moeilijk dus daarom begin je voorzichtig.

Filip Joos

"Argentinië tegen Kroatië, dat vond ik lang een draak van een match", zegt Joos.


De Coninck: "En dan nam Kroatië nog het meeste initiatief. Scaloni had schrik toen de Kroaten met twee spitsen gingen spelen."


"Dat is een voorsmaakje van wat we gaan krijgen", denkt Joos. "Het Argentijnse middenveld is niet top. Het is alleen top qua werkkracht en qua eerst bij Messi zijn als hij scoort of een assist geeft, om op de foto te staan."

De Coninck: "Argentinië is gediend door het verlies tegen Saudi-Arabië. Alvarez en Enzo Fernandez zijn toen in de ploeg gekomen. Dat was nodig. Achteraf bekeken zijn dat twee geweldige ontdekkingen."

"Voor mij mag de finale eindigen op strafschoppen. Dan is er toch spanning."

Gerelateerd: