Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

Peter Vandenbempt geniet van Messi op oorlogspad: "Hij wil zijn land naar 7e hemel loodsen"

 wo 14 december 2022 09:23

Hij schittert niet 90 minuten, maar heeft aan een flits genoeg om wedstrijden open te breken. Ook Peter Vandenbempt geniet van het verhaal dat Lionel Messi schrijft op het WK in Qatar. "Wat mij betreft, mag hij de titel van allergrootste ooit nu al krijgen", zegt onze analist.

Een verdiende overwinning was het finaal wel, al was er weinig verschil tussen beide ploegen.

 

Het was een gesloten duel waarin de twee ploegen elkaar een halfuur besnuffelden. Dan vielen er plots twee Argentijnse doelpunten, na een - voor mij betreft - discutabele penalty en lucky goal. Kroatië was verrast en de wedstrijd eigenlijk gespeeld. 

 

En dan was er nog de onweerstaanbare figuur Lionel Messi die niet de hele wedstrijd opviel, maar zijn momenten uitkoos. 

 

Voor het verhaal dat hier geschreven wordt, is het leuk dat hij in de finale staat.

Messi is zen en vastberaden om in de voetsporen te treden van zijn illustere voorgangers.

Peter Vandenbempt

Vorige grote toernooien waren altijd een grote ontgoocheling voor Messi. Nu zien we een hele andere kapitein, die op oorlogspad is. 

 

Zeker in de knock-outfase is hij telkens bepalend geweest. Hij brak de wedstrijden open, bijvoorbeeld met die mega-assist tegen Nederland of de dribbel van de 35-jarige Messi tegen de 20-jarige Gvardiol. Die laatste is wat mij betreft de beste verdediger op het toernooi. 

 

Messi is zen, de grote leider van dit Argentinië en is vastberaden om in de voetsporen te treden van zijn illustere voorgangers - Kempes en Maradona. Qua cijfers heeft hij die laatste al bijgehaald. 

 

Wat mij betreft, mag hij de titel van allergrootste ooit nu al krijgen, maar hij moet nog één ding doen voor zijn land: het - na 6 finales met Messi - naar de 7e hemel loodsen met de wereldtitel.

Messi draaide Gvardiol tureluurs.
Messi draaide Gvardiol tureluurs.

Verrast Marokko opnieuw met een stunt?

Alles kan.

 

Al zou het ook kunnen dat Marokko een Kroatië-verhaal tegemoet gaat. De Kroaten speelden twee keer verlengingen en lieten toch een schijn van machteloosheid na. 

 

Marokko had - ondanks dat het goed verdedigde en bij momenten ook goed voetbalde - altijd de wedstrijdomstandigheden mee. Het is nooit op achterstand gekomen, maar speelt vanavond tegen een uitgekookte Franse ploeg met Kylian Mbappé. 

 

Ik denk, maar ik heb me al twee keer vergist, dat het voor Marokko erg moeilijk wordt. Er zijn toch wat spelers die sukkelen met blessures of vermoeidheid. 

 

Maar goed, ze hebben nog geen doelpunt geïncasseerd en spelen een echte thuiswedstrijd. 

Peter Vandenbempt

Gerelateerd: