Ga naar de inhoud

Tom Meeusen reed in zijn Essen zijn laatste cross: "Ik stop ermee, deze keer echt"

 ma 12 december 2022 16:26
" "
Tom Meeusen was een acrobaat op de fiets.

De crosscarrière van Tom Meeusen zit erop. De 34-jarige veldrijder kwam zaterdag voor eigen volk in zijn Essen een allerlaatste keer in actie. Hij had graag nog het beste van zichzelf gegeven in de eindejaarsperiode. "Maar ik moet eerlijk zijn tegenover mezelf. Ik stop ermee." Bekijk hieronder enkele van zijn hoogtepunten.

De tijd dat Tom Meeusen op het voorplan meestreed en Wereldbeker-, Superprestige- of GVA/BPost/DVV Trofee-crossen won, ligt al jaren achter ons.

Tussen 2010 en 2016 boekte hij 20 topzeges en was hij ook goed voor brons en zilver op het BK. Zijn bijnaam was de IJskoning, omdat hij goed uit de voeten kon op sneeuw en ijs - in 2010 klopte hij Sven Nys in de sneeuw in de Wereldbeker van Kalmthout.

Technisch was hij een uitzonderlijk talent, maar de grote motor van een Wout van Aert of Mathieu van der Poel was niet zijn deel. Dat speelde hem parten.

De laatste jaren reed hij eerder op het tweede plan mee met af en toe een uitschieter, maar winnen was er voor Meeusen niet meer bij, op die ene cross in Oisterwijk in oktober 2021 na.

Dit seizoen begon de ancien nog uitstekend met een vijfde plaats in de Polderscross in Kruibeke, de eerste cross van het seizoen, hij mocht ook nog mee naar de Wereldbekers in de VS.

Maar eind oktober botste hij in de avondcross in Woerden tegen een boom en liep daarbij een spierscheuring op. Hij wou toen al stoppen en kon bij een fietswinkel beginnen, maar zijn teammanager bij Deschacht-Group Hens-Maes Containers kon hem nog ompraten.

" "
Tom Meeusen in zijn laatste cross in Essen zaterdag.

"Dankuwel voor de mooie jaren"

Hij wou nog één keer alles geven en de eindejaarsperiode meemaken, daarna zou hij beslissen over 2023 en zijn toekomst. Een podium in Essen eergisteren, waar heel wat toppers ontbraken door de Wereldbeker in Dublin en stages, had hem kunnen overtuigen om voort te doen.

Maar na een gemiste start werd het een 8e plaats op een dikke minuut van winnaar Gerben Kuypers. Meeusen had het begrepen.

"Als ik niet meer kan volgen, hou ik de eer aan mezelf. Maar dat zal dan ook niet met een groot afscheidsfeest gepaard gaan. Ik heb geen boodschap aan veel show", had hij vorige week nog gezegd.

Vandaag voegde hij de daad bij het woord met een korte boodschap op Instagram: "Ik stop ermee. Deze keer echt, dankuwel aan iedereen voor de mooie jaren."

"Ik heb in Essen geprobeerd om het tij nog eens te keren, maar ik moet eerlijk zijn tegenover mezelf. Het maximum is eruit, ik ben in alle stilte kunnen stoppen met veel mensen rond mij die ik graag heb. Dankuwel voor de mooie jaren."

Zijn team heeft ondertussen al geanticipeerd. Corné van Kessel vult vanaf 1 januari de leemte die Meeusen laat.

Ik ben in alle stilte kunnen stoppen met veel mensen rond mij die ik graag heb

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tom Meeusen voor het laatst in actie:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op zijn erelijst, onder meer:

  • BK beloften 2008 in Hofstade
  • Eindwinnaar GVA Trofee, Superprestige en Wereldbeker beloften 2009-10
  • 2 profzeges in de Wereldbeker: Kalmthout 2010 en Nommay 2014
  • 4 profzeges in de Superprestige: Gieten 2010, Hoogstraten 2012, Middelkerke 2014 en Ruddervoorde 2014
  • 3 profzeges in de GVA/Bpost/DVV: Lille 2012, Koppenbergcross 2013 en Loenhout 2015
  • Druivencross Overijse 2014

Bekijk enkele hoogtepunten uit de carrière van Meeusen:

Gerelateerd: