Gerben Kuypers domineert van start tot finish in Essen, 22-jarige houdt favoriet Jens Adams af

  Exact Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Essen
  trophy Gerben Kuypers
  einde
  startfinish
  012345678910

  Zonder de gevestigde waarden, die morgen de Wereldbeker in Dublin rijden, heeft Gerben Kuypers de opportuniteit in Essen met beide handen gegrepen. De 22-jarige dook als eerste het veld in, reed constant op de voorposten en zat nog voor halfweg koers alleen op kop. Favoriet Jens Adams maakte in het begin wat foutjes, zijn tegenstoot reikte niet ver genoeg. Emiel Verstrynge eindigde derde.

  Geen Grote Drie en ook geen Laurens Sweeck, Eli Iserbyt of Michael Vanthourenhout. Zo lag de weg open naar een minder vertrouwde naam als winnaar dit seizoen.

  Jens Adams nam de favorietenhandschoen op, hij is de enige die dubbelt met Dublin dit weekend. Maar de 30-jarige, die graag een 2e profzege had geboekt na zijn eerste in 2016, had een slechte nacht achter de rug en voelde zich niet helemaal fris.

  Het waren de youngsters die de koers in handen namen. Gerben Kuypers (22) dook als eerste het veld in, met Emiel Verstrynge (20) in zijn wiel. Clément Horny (22), Victor Van De Putte (20), Lennert Belmans (20) en Jente Michels (19) volgden.

  Jens Adams wrong zich naar voren. De vierde ronde (van 10) was bepalend. Toen Horny in de modder bleef steken, kwam Adams ten val. Hij zag zijn opmars gestuit, Kuypers en Verstrynge wachtten niet en reden Michels en Van De Putte uit het wiel.

  Toen Verstrynge op het eind van de 4e ronde lek reed, kwam Kuypers alleen te zitten. Maar dat hinderde hem niet, integendeel. Hij bleef fors stampen en kende geen verval.

  Tegenstoot Adams komt tekort

  Kuypers is in de winning mood, want de elite zonder contract won vorige week nog de Coupe de France, waarbij hij de beste was in 5 van de 6 manches.

  Hij versierde een voorsprong van een halve minuut op Michels, Verstrynge, Van De Putte en Adams. Die laatste speelde op 3 ronden van het einde zijn laatste troefkaart uit.

  In één ruk deed hij 10 seconden van de voorsprong, maar daarna bleef het verschil tussen de tweede en de eerste gelijk. Adams wist dat er niet meer in zat, Kuypers wist dat het gewonnen was.

  Hij reed in de laatste ronde zonder risico's rond en boekte zijn mooiste zege uit zijn carrière. Hij is de opvolger van Wout van Aert in Essen. Adams was tweede, Verstrynge klopte Van De Putte om plek 3.

  Lokale held Tom Meeusen miste zijn start en eindigde op de 8e plaats. 

  (lees de reactie onder de uitslag)

  Uitslag Exact Cross EssenUitslag Exact Cross Essen

    naamresultaat
  1Gerben Kuypers1u00'30"
  2Jens Adamsop 15"
  3Emiel Verstrynge23"
  4Victor Van De Putte24"
  5Jente Michels33"
  6Lennert Belmans1'03"
  7Lukas Vanderlinden1'13"
  8Tom Meeusen1'16"
  9Diether Sweeck1'23"
  10Clément Horny1'27"

  Kuypers: "Maandag mijn ontslag gegeven in fabriek"

  Het verhaal van Kuypers is bijzonder. Hij werkt immers nog 4 dagen op 5 in een fabriek. Maar dat moet werkte worden. Want vorige maandag gaf hij zijn ontslag. Hij wil alles op de cross zetten.

  Met Essen won Kuypers een tv-cross bij de profs. "Daar ben ik uiterst tevreden mee", vertelde de man in vorm, die toegeleefd had naar vandaag.

  Tot voor kort combineerde hij werk - waarbij hij soms om 4 uur moest opstaan - en cross. "Afgelopen maandag gaf ik mijn ontslag in de fabriek. Ik wil de focus nu helemaal op mijn veldritcarrière leggen."

  "De shiften die ik draaide, waren echt te zwaar. De combinatie werken en crossen lukte me niet meer. Het was te belastend."

  "Ik hoop mij nu verder te ontwikkelen als renner en zo ook in de andere wedstrijden een gooi te kunnen doen naar de zege", vertelde de 22-jarige renner van Proximus-Alphamotorhomes bij VTM.

  "Dat ik hier zou winnen, had ik wel niet verwacht. Maar de wedstrijd verliep exact zoals ik hoopte. Zo'n "stoempcross" is ook echt wel mijn ding. Als ik me niet vergis, was dit voor het eerst dit jaar dat we zo'n zwaar parcours kregen."

  "Het was zeker niet mijn bedoeling om al zo snel in de aanval te trekken. Toen Verstrynge lek reed, moest ik wel alleen door. Op zo'n modderparcours rijd je toch vooral tegen jezelf en daar heb ik blijkbaar wel de motor voor."

  Jens Adams:  "Ik voelde me niet zo heel goed. Op een gegeven moment kwam ik ten val en stootte ik mijn hoofd. Ik moest even van die valpartij bekomen. Ik reed daarop snel op een halve minuut van de kop van de wedstrijd. Dat bleek te veel van het goede te zijn. Ik probeerde nog naar Gerben Kuypers te rijden, maar dat lukte niet. Kuypers is de verdiende winnaar."

  "Ik had een heel slechte nacht. Ik sliep zowat 2 uur en dat is net iets te weinig. Ik stond niet fris aan de start en dat voel je de hele wedstrijd. Ik kreeg de stempel kandidaat-winnaar op mij, maar het is niet makkelijk om die rol waar te maken."

  Fase per fase

  1. 16 uur 03. Meeusen 8e. De lokale man had het zich wellicht anders voorgesteld, maar hij moet vrede nemen met de 8e plaats na een gemiste start. .
  2. 15 uur 59. Kuypers wint! De 22-jarige houdt favoriet Jens Adams af, die finisht als tweede op een kleine 20 seconden. Verstrynge pakte de derde podiumplek. .
  3. 15 uur 57. Plek 3 is spannend. Kuypers op 1, Adams op 2. Dat lijkt vast te staan. Voor het podium komen Verstrynge, Michels en Van De Putte nog in aanmerking. Die rijden samen rond. .
  4. 15 uur 56. Kuypers voorzichtig. De leider neemt geen risico's meer, hij weet dat de buit binnen is. .
  5. 15 uur 54. Verschil blijft 22 seconden. Kuypers steekt de hand uit naar de overwinning. Als hij geen ongelukken doet, moet 22 seconden bij de voorlaatste passage aan de finish volstaan. Het vuur bij Jens Adams lijkt ook wat gedoofd.  .
  6. 15 uur 50. Kuypers duwt dapper voort. Ook in de voorlaatste ronde versaagt de leider niet. De jongeman van 22, die in de eerste ronden op kop reed, doet dat nog steeds. En er zit nog veel snee op. .
  7. 15 uur 47. Nog 2 ronden. Het ziet er goed uit voor Gerben Kuypers, als hij pech of een inzinking kan vermijden. De 22-jarige telt na 8 van de 10 ronden 22 seconden voorsprong op Jens Adams. Die kwam razendsnel opzetten, maar maakt nu geen tijd meer goed. Verstrynge volgt op 31 seconden, Michels en Van De Putte op 37. .
  8. 15 uur 45. Meeusen 11e. Waar hangt lokale held Tom Meeusen uit? De 34-jarige Essenaar miste zijn start en fietst als 11e op meer dan een minuut. .
  9. 15 uur 44. 22 seconden. Adams doet meteen flink stuk van zijn achterstand. De kloof tussen de tweede en de derde is 22 seconden, dat waren er bij de finishpassage nog 30. .
  10. 15 uur 42. Adams solo op 2. Jens Adams met een cartouche. Hij kwam lang vooraan niet echt goed uit de verf, maar bij het ingaan van de 8e van 10 ronden, is Adams weggereden van Michels, Verstrynge en Van De Putte. Adams moet dan wel 10 seconden per ronde goedmaken om Gerben Kuypers in te halen. .
  11. 15 uur 39. Michels (19) jaagt. Het tempo bij de 4 achtervolgers wordt bepaald door Jente Michels (19), met in zijn wiel Emiel Verstrynge (20). Adams is de derde, Van De Putte is blij dat hij nog mee is. .
  12. 15 uur 37. Na 6 ronden: Kuypers definitief weg? Het moet al flink misgaan voor Gerben Kuypers, want hij gaat de laatste 4 ronden in met een voorsprong van 30 seconden op 4 achtervolgers. Verstrynge, Michels, Van De Putte en Adams. Jens Adams, vooraf getipt als topfavoriet, maakt af en toe een foutje te veel. .
  13. 15 uur 29. Kuypers heeft 25 seconden. De achtervolgers zien de koploper niet meer rijden. We zijn halfweg de koers en Michels, Van De Putte, Verstrynge en Van De Putte volgen op 25 seconden. Belmans is 6e op 34 seconden. .
  14. 15 uur 27. Leider Kuypers trekt fors door. Gerben Kuypers duwt stevig op de pedalen. De 22-jarige jongeman, die nog op zoek is naar een profcontract, zit in de winning mood. Kuypers won vorige week nog de Coupe de France, waarbij hij in 5 van de 6 manches zegevierde. .
  15. 15 uur 25. Nog meer pech Verstrynge. Verstrynge kon snel na de passage van de finish van fiets wisselen, maar hij hangt plots pas achter Adams. Daar is nog iets gebeurd met de jongeling. .
  16. 15 uur 23. Verstrynge lek. Kuypers is alleen leider, want Verstrynge heeft een lekke achterband. De materiaalpost is niet ver, maar bij de passage aan de finish is zijn achterstand al 5 seconden. Michels en Van De Putte volgen op 14 seconden, Belmans en Adams op 21 seconden. .
  17. 15 uur 22. Kuypers en Verstrynge is kopduo. De youngsters Gerben Kuypers en Emiel Verstrynge kijken niet om en hebben met z'n tweeën een flinke kloof geslagen met eerste achtervolgers Michels en Van De Putte. Jens Adams hinkt nog een paar plekken verderop. Dit wordt lastig voor Adams. .
  18. 15 uur 21. Adams valt. Horny raakt niet goed door de modder, Jens Adams wil hem voorbij, maar Horny hindert hem, waardoor Adams ten val komt. Een streep door de rekening van de man die wilde winnen vandaag. .
  19. 15 uur 17. Clément Horny op kop in koers. We gaan de vierde ronde in met Clément Horny op de eerste plaats. Achter hem rijden Verstrynge, Kuypers en Adams mee over de streep. Op 3 seconden zijn Michels, Belmans en Van De Putte de eerste achtervolgers. .
  20. 15 uur 15. 10 ronden. Het parcours van 2.550 meter zal 10 keer gereden worden. We zijn een dik kwartier weg en zitten in de 3e ronde. .