Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

"Het zou me niet verbazen dat Marokko met deze tactiek ook Frankrijk opzijzet"

 ma 12 december 2022 20:33
Marokko gaf Cristiano Ronaldo niet veel ruimte in de kwartfinales.
Marokko gaf Cristiano Ronaldo niet veel ruimte in de kwartfinales.

Marokko is het eerste Afrikaanse land ooit in de halve finales van een WK voetbal. Waarom valt die eer uitgerekend Marokko te beurt? En wat zijn de gevolgen voor het Afrikaanse voetbal? Tom Saintfiet kent het Afrikaanse voetbal als zijn broekzak en geeft ons antwoorden.

"Marokko in de halve finales is geen verrassing voor mij. Ik had voor het toernooi tegen verschillende media al gezegd dat Marokko niet te onderschatten was", zegt Tom Saintfiet.

 

Saintfiet is de bondscoach van Gambia en had in het verleden ook Zimbabwe, Ethiopië en Malawi onder zijn vleugels. Hij kent de Afrikaanse en Marokkaanse speelstijl dan ook als geen ander.

 

"Senegal had ik voor het toernooi ook getipt als mogelijke halvefinalist. Kameroen heeft ook een uitstekend elftal."

 

"Maar beide landen kozen op dit WK allemaal voor hun eigen strategie. Ze gingen uit van hun eigen sterkte, wat vaak niet realistisch is op het WK voetbal."

 

Daar ligt nu het grote verschil met Marokko. "Bondscoach Walid Regragui speelt countervoetbal vanuit een verdedigend concept."

 

"Met dat systeem kan Marokko iedereen verslaan. Als Marokko niet op die manier zou spelen, zou het niet in de halve finales staan."

 

Het is de verdienste van bondscoach Regragui dat Marokko die strategie hanteert en vasthoudt. "Afrikaanse teams spelen graag creatief en vrij voetbal."

 

"Regragui heeft voor een switch in de hoofden van de spelers gezorgd om een bepaald systeem te blijven. Als je dan ook vaak wint met die tactiek, is het wel gemakkelijker om de bondscoach te volgen."

Bondscoach Walid Regragui is het brein achter het spelsysteem van Marokko.
Bondscoach Walid Regragui is het brein achter het spelsysteem van Marokko.

"Mbappé heeft ruimte nodig, die Marokko niet geeft"

Naast de succesvolle tactiek ziet Saintfiet ook de multiculturaliteit binnen het Marokkaanse team als een bron van succes.

 

"14 van de 26 opgeroepen spelers zijn in Europa geboren. De ploeg bestaat uit spelers die uit verschillende culturen komen en uit opleidingsinstituten uit Spanje, Frankrijk, België en Marokko zelf. Die spelers brengen allemaal iets nieuws in de groep."

 

"Dat is een fenomeen dat je niet enkel bij Marokko ziet. Ook onze Rode Duivels hebben een beetje geprofiteerd van het feit dat ze een multiculturele groep hebben."

Marokko heeft een multiculturele ploeg, iets waar de Rode Duivels ook een beetje van geprofiteerd hebben

Tom Saintfiet

Mag Marokko hopen op meer dan de halve finales? "Op papier maakt Marokko woensdag geen kans tegen Frankrijk, dat met  zo’n elftal de reuzefavoriet is om wereldkampioen te worden", zegt Saintfiet.

"Anderzijds denk ik dat Frankrijk veel moeilijkheden zal ondervinden. Een speler zoals Mbappé, bijvoorbeeld, heeft veel ruimte nodig. Die ruimte zal er niet zijn tegen Marokko, want zij zullen een blok van 10 spelers zetten tegen Frankrijk." 

 

En dat blok heeft nog niet veel ballen doorgelaten. "Marokko heeft de tegenstrever op dit WK nog geen enkele keer laten scoren. Het enige tegendoelpunt was een owngoal tegen Canada."

 

"Het zou me niet verbazen als Marokko ook Frankrijk opzijzet."

Ook Pedri ondervond hoe moeilijk er gaatjes te vinden zijn tegen Marokko.
Ook Pedri ondervond hoe moeilijk er gaatjes te vinden zijn tegen Marokko.

"Meer spelers zullen voor tweede vaderland kiezen"

Wat zullen de gevolgen zijn van het Marokkaanse sprookje op het WK voetbal?

 

"Ik denk dat meer spelers in de toekomst voor hun tweede vaderland zullen kiezen", zegt Saintfiet.

 

"Spelers denken vaak aan zichzelf: "Hoe kan ik grote toernooien spelen en hoe kan ik me "in the picture" spelen?""

 

"Marokko staat nu hoog aangeschreven. Als je voor hun nationale ploeg speelt, behoor je momenteel tot de top 4 van de wereld."

 

Volgens Saintfiet zal het fenomeen van spelers die voor hun tweede vaderland kiezen zich niet enkel beperken tot Marokko.

 

"Ook spelers die een ander tweede vaderland hebben, zullen gemotiveerd zijn door het succes van Marokko."

De infrastructuur en het budget van Marokko kan je niet vergelijken met het merendeel van de Afrikaanse landen.

Tom Saintfiet

Zal het Afrikaanse voetbal in het algemeen zijn vruchten plukken door de successen van Marokko?

 

"Ik denk dat het een wake-upcall is. Afrikaanse landen gaan vaak naar een toernooi om aanwezig te zijn. Nu voelen ze ook dat ze iets kunnen bereiken", zegt Saintfiet, die wel een belangrijke kanttekening maakt.

 

"De infrastructuur en het budget van Marokko kan je niet vergelijken met het merendeel van de Afrikaanse landen. Maar Marokko heeft wel een signaalfunctie door het goede voorbeeld te tonen."

 

"Ook de Arabische landen in het Midden Oosten zullen een boost krijgen door de prestaties van Marokko."

Gerelateerd: